Skoro jasno
15°
Bratislava
Bozk sa vo viacerých kultúrach považuje za niečo nechutné
Zdielať na

Bozk sa vo viacerých kultúrach považuje za niečo nechutné

Pozrite si tiež archívne video o bozkávaní sa z celého sveta.

Z pohľadu Európanov sa nám môže zdať, že bozk je prítomný vo všetkých kultúrach a je to univerzálna záležitosť. V podstate sa veľmi nemýlime, čo potvrdzujú viaceré teórie vysvetľujúce pôvod bozku.

V západnej kultúre sa bozk považuje za všeobecný a romantický prejav náklonnosti. Až pre 90 percent súčasných kultúr sú rôzne druhy bozkov prirodzené, ale väčšinou sa odohrávajú medzi matkou a jej dieťaťom. Oveľa menej medzi partnermi.

Existujú výnimky

Členovia juhoafrického kmeňa Tonga boli zhrození, keď v roku 1890 videli Európanov bozkávať sa. V ich kultúre sa to považuje za nehygienické. To isté platí aj pre kmeň Mehinako v Amazónii. Inde je bozkávanie priamo tabu. Jedna svazijská obec verejné bozkávanie trestá a aj v Ugande je bozk na verejnosti zakázaný. Považuje sa za sexuálny akt. Aj napriek tomu, že vo viacerých afrických krajinách bozkávanie nie je nezákonné, miestni obyvatelia nerozumejú jeho významu a ani ho nepraktizujú – na bozky v západných filmoch reagovali smiechom.

Nič nové pod slnkom

To neznamená, že bozk je niečím novým. Najstarší záznam o bozkávaní má 3 500 rokov a objavuje sa vo védskom sanskrite. Staroveké spoločnosti tiež milovali bozky, o čom svedčí množstvo dobových dokumentov.

Ale ako potvrdzuje štúdia z roku 2015, bozk sa nemôže považovať za univerzálny. Z výsledkov výskumu vyšlo najavo, že romantický bozk sa nachádza len u 46 percent zo 186 sledovaných kultúr. Pre vedcov z toho vyplýva, že bozk nie je až tak veľmi starý. Napriek tomu sa našlo jedenásť starovekých kultúr, prevažne pri Arktíde (napríklad u Inuitov), pre ktoré je bozk sexuálnym aktom.

Výsledky výskumu naznačujú, že bozk je prítomný predovšetkým vo vyspelých spoločnostiach, u ostatných vôbec. Výskumníci analyzovali etnografické databázy a veľká časť výsledkov pochádza z výskumov zo začiatku 20. storočia, ku ktorým pridali tri etnické skupiny zo Spojených štátov.

Prečo sa bozkávame?

Ako vidno, nejde o univerzálny jav, ale prečo sa ľudia vôbec bozkávajú? Presný pôvod bozku je neznámy. Na základe teórií evolučných biológov a sociálnych psychológov, ide o prirodzený jav, ktorý môžeme pozorovať aj u šimpanzov. U šimpanzov bonobo dokonca s otvorenými ústami a jazykom.

Podľa jednej z najznámejších teórií, pochádza bozkávanie z kŕmenia: matky najprv požuli svojim potomkom potravu, ktorú im jazykom vtlačili do úst. Podľa ďalšej teórie, ktorú tiež nie je možné vylúčiť, si partneri pomocou bozkov a čuchu vzájomne testovali zdravotný stav a zdravú sexuálnu kompatibilitu.

Súvisiace články