Jasno
10°
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Viete, kedy je najvhodnejšie piť počas dňa vodu?
Zdielať na

Viete, kedy je najvhodnejšie piť počas dňa vodu?

Zdroj: Shutterstock

Pitie vody je veľmi dôležité. Objem ľudského tela tvorí až 70 percent vody.

Pitím dostatočného množstva vody môžete predísť viacerým ochoreniam a ľahko sa tiež zbavíte toxínov. Pozrite si, kedy je najvhodnejšie počas dňa piť vodu.

1. Prvý pohár hneď po prebudení

Podľa jedného starého japonského zvyku je najlepšie vypiť veľký pohár vody ihneď po prebudení. Vypitie vody na prázdny žalúdok pomáha rozprúdiť krvný obeh, naštartovať trávenie a upraví váš krvný tlak. Má to oveľa väčší efekt, ako keď vypijete pohár kávy.

2. Pred každým jedením

Najlepšie je, ak vypijete pohár vody polhodinu pred jedením. Aktivujete tak tráviaci systém a prečistíte žalúdočnú sliznicu, žalúdok, črevá a upravíte svoj krvný tlak. Telo je hydratované a uľahčíte aj vylučovaniu. Naopak, piť po jedení sa neodporúča, pretože tým zriedite žalúdočné šťavy a narušíte tráviaci proces.

3. Pohár vody pred športom

Ak sa chystáte plávať, behať, športovať, ale aj na prechádzku, vypite predtým pohár vody. Je dôležité, aby bolo vaše telo hydratované, pomôžete tým fungovaniu svalstva. Ak vykonávate namáhavú fyzickú prácu alebo športujete, pite vodu pravidelne. Predídete tým zaťaženiu svojho tráviaceho systému.

4. Pred sprchou a kúpeľom

Predtým než vojdete do vane, vypite pohár vody. Zabránite náhlemu zvýšeniu krvného tlaku, ktorý vzniká vplyvom teplej vody.

5. Pohár vody pred spánkom

Dajte si pohár vody aj pol hodinu pred spaním. Znížite tým riziko kardiovaskulárnych problémov a budete mať pokojnejší spánok a jednoduchšie vstávanie.

Súvisiace články