Jasno
10°
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Melatonín namiesto tabletky na spanie? TOTO by ste o ňom mali vedieť
Zdielať na

Melatonín namiesto tabletky na spanie? TOTO by ste o ňom mali vedieť

Zdroj: Shutterstock

Užívanie melatonínu ako prostriedku na uľahčenie zaspávania a úpravu spánkového režimu je u nás čoraz populárnejšie.

Melatonín, často nazývaný aj „hormónom spánku“, je látka produkovaná mozgom nielen u ľudí, ale aj u zvierat a jeho hlavnou úlohou je zabezpečiť fungovanie našich „vnútorných hodín“, teda cirkadiánneho rytmu. Jeho vylučovanie je podmienené najmä prirodzeným úbytkom denného svetla a jeho hodnoty v organizme teda logicky stúpajú hlavne v noci. Nedostatok môže spôsobovať poruchy zaspávania a spánku, ale napríklad aj poruchy imunity.

Problémové dávkovanie

Doplnkové užívanie melatonínu ako riešenia problémov so spánkom nemusí byť natoľko neškodné, ako ho občas prezentujú rôzni alternatívni terapeuti a výrobcovia výživových doplnkov. Čoraz viac sa začína hovoriť o jeho možných nepriaznivých vedľajších účinkoch. Problémové je hlavne dávkovanie – kým štandardná dávka na začiatku užívania sa odporúča 0,5 mg, na trhu je množstvo prípravkov v podstatne vyššej koncentrácii.

Možné riziká

Na Slovensku je napríklad voľne dostupný aj prípravok s obsahom melatonínu až 5 mg v jednej tablete (patrí k najpredávanejším). V hlavách ľudí totiž platí rovnica „čím viac, tým lepšie“. Pritom v prípade melatonínu to vôbec nemusí byť pravda. Naopak, dlhodobým užívaním zbytočne veľkých dávok sa môžete prepracovať k niektorým sprievodným komplikáciám, ktoré síce nie sú považované za závažné, ale dokážu znepríjemniť každodenný život: nevoľnosť, bolesti hlavy, psychická podráždenosť bez zjavného dôvodu, dokonca problémy s krátkodobou pamäťou. Za dlhodobé sa považuje pravidelné užívanie dlhšie ako tri mesiace.

Psychická závislosť?

Poruchami spánku trpia často citliví, emočne labilní a úzkostní ľudia a v prípade, že nadobudnú pocit, že im melatonín naozaj pomáha efektívnejšie a rýchlejšie zaspať, môžu mať neskôr veľké obavy z jeho vysadenia. Pokračujú v jeho užívaní ešte mesiace, niekedy roky po tom, ako sa ich spánkový režim znormalizoval.

Pokiaľ sa melatonín stal neoddeliteľnou súčasťou vášho večerného rituálu pred spaním a neviete si predstaviť, že by ste dokázali zaspať aj bez neho, skúste zvážiť jeho dávkovanie a postupne dávku znižovať. Možno zistíte, že vaše telo si poradí aj bez spánkového dopingu v tabletke.