Polojasno
21°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Odhalené: Šimpanzy ovládajú ľudskú posunkovú reč!
Zdielať na

Odhalené: Šimpanzy ovládajú ľudskú posunkovú reč!

Pozrite si tiež archívne video o pôvode ľudského úsmevu.

V roku 1966 si profesor Roger Fouts prisvojil osirelé šimpanzie mláďa menom Washoe, ktorej matku zabili v Afrike. Na rozdiel od ostatných šimpanzov mala Washoe šťastie, nemusela zvyšok svojho života prežiť za mrežami, vystavená bolestivým pokusom. Bola prvým primátom, ktorého naučili posunkovej reči.

Washoe rozumela stále väčšiemu počtu znakov. Čím väčšia bola počas nasledujúcich tridsiatich rokov jej slovná zásoba, tým bola empatickejšia.

Mala sedemnásť rokov, keď sa po prvýkrát stretla so spolupracovníčkou výskumného ústavu, tehotnou Kat. Washoe Kat milovala a bola očarená rastúcim dieťaťom v jej brušku. Pomocou posunkovej reči sa často na neho pýtala.

Obrovský žiaľ

V jeden deň návštevy Kat prestali. Washoe ňou bol taká nadšená, že jej išlo od žiaľu srdce puknúť. Keď sa o niekoľko týždňov neskôr Kat vrátila, urazene sa jej otočila chrbtom. Washoe nevedela, že Kat počas tejto doby potratila a prišla o dieťa.

Po tom, čo jej Kat posunkovou rečou situáciu vysvetlila (My Baby Died), začala zdesene ukazovať znak plaču (Cry) a túžila ženu objať. Washoe predtým priniesla na svet dve šimpanzie mláďatá, obe ale uhynuli, takže pravdepodobne poznala Katinu bolesť.

Táto scéna priviedla vedcov k záveru, že dajú Washoe to, po čom vždy túžila: potomka. Prisvojila si malého šimpanza Loulis, s ktorým sa skamarátili. Vedci spozorovali, že Washoe bez akéhokoľvek vonkajšieho pričinenia začala malú opičku učiť posunkovej reči. Po ôsmich dňoch dokázal Loulis ukázať svoje prvé slovo.

Washoe uhynula v roku 2007 vo veku 42 rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie