Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Viete, prečo musíte tak často močiť pri pití piva? To neuhádnete!
Zdielať na
Chill

Viete, prečo musíte tak často močiť pri pití piva? To neuhádnete!

Zdroj: Shutterstock

Pivári tento jav dôverne poznajú. Asi po druhom pollitri začnú pravidelne navštevovať záchod. Dôvod je triviálny. Veľkú časť piva tvorí voda, ktorou sa ich močový mechúr naplní a preto musia jeho obsah vyprázdniť. Nastáva tu ale otázka.

Všimli ste si, že chodenie na záchod je typické len pre tých z vás, ktorí konzumujú pivo? Ak sa vo vašej spoločnosti nachádza niekto, kto vypil rovnaký objem nealkoholického nápoja alebo vody, tento efekt u neho nenastáva. Alkohol teda musí obsahovať niečo močopudné. A aj obsahuje, ale najprv si vysvetlíme biologickú stránku močenia.

Močový mechúr a obličky

Fyziologická kapacita mechúra je 150 - 300 cm3. Močový mechúr sa vie posunom sliznice a zmenou napätia hladkých svalových vlákien prispôsobiť rôznemu obsahu moču, ktorý možno tlmiť vôľou asi do kapacity 700 - 1000 cm3, maximálne až do 1500 cm3. Obličky napĺňajú mechúr rýchlosťou 60 - 80 ml za hodinu. Zvyšok vypitého nápoja sa zatiaľ nachádza v žalúdku. Nervové bunky nachádzajúce sa v spodnej časti mechúra sú zodpovedné za vypudzovací reflex a aktivujú sa v prípade, keď na ne začne váha tekutiny tlačiť. To sa stáva väčšinou, keď je mechúr do tretiny alebo polovice plný.

Obličky reguluje hypofýza pomocou antidiuretického hormónu ADH. Ten zvyšuje priepustnosť bunkových membrán pre vodu v kanáliku obličiek a umožňuje opätovné vstrebávanie vody z primárneho moču. Udržiava tak stály objem telových tekutín v organizme.

ZAUJÍMAVOSŤ: Absencia gravitácie popletie receptory zodpovedné za močenie, preto v beztiažovom stave nemáte nutkanie močiť. To zažil aj John Glenn, jeden z prvých amerických astronautov, ktorý svoju cestu do vesmíru ukončil osobným rekordom: vymočil neuveriteľných 8 decilitrov moču.
Keď volá príroda

A tu prichádza na rad pivo, presnejšie alkohol, ktorý obsahuje. Alkohol nielenže narušuje komunikáciu medzi neurónmi a navodzuje stav opojenia, ale poškodzuje aj fungovanie endokrinného systému, ktorý je zodpovedný za produkciu hormónov. To má za následok, že manipuluje s hypofýzou. Najprv produkciu ADH spomalí a potom úplne vypne.

Výsledkom je, že si obličky myslia, že je organizmus v super hydratovanom stave a mohli by normálnym fungovaním nebezpečne zriediť krv. Čím menej ADH dostávajú, tým viac svoju funkciu spomaľujú. Obsah vody v pive prakticky pretečie obličkami a v krátkom čase zaplní močový mechúr do tej miery, že sa aktivuje vypudzovací reflex. A to aj každých desať minút. S množstvom skonzumovaného piva je moč čoraz čírejší, až kým je úplne priehľadný – to je štádium, v ktorom človek močí takmer čistú vodu.

Ďalším následkom oklamania obličiek je, že neplnia svoju normálnu funkciu, čiže je organizmus dehydrovaný – to je jedným z hlavných dôvodov opice na druhý deň.

Časté močenie je teda poruchou hypofýzy a mala by sa vyskytovať nielen pri konzumácii piva, ale aj ostatných alkoholických nápojov. Spojitosť s pitím piva a častým močením je, že piva skonzumuje človek naraz oveľa väčšie množstvo, ktoré potom zapĺňa jeho močový mechúr.