Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Vesmírna zmrzlina, ktorú astronauti nikdy neochutnali
Zdielať na
Chill

Vesmírna zmrzlina, ktorú astronauti nikdy neochutnali

Zdroj: NASA

Lyofilizácia sa začala komerčne využívať koncom 30. rokov 20. storočia. Využívala sa na výrobu instantnej kávy. Odvtedy sa táto technika aplikovala na konzervovanie rôznych druhov potravín.

Viete čo znamená výraz lyofilizácia alebo kryodesikácia? Veľmi často tieto termíny nepoužívame, ale znamenajú to isté. Ide o sušenie výmrazom, ktoré sa používa v potravinárstve. Pomocou tejto technológie máme dnes k dispozícii instantné polievky, kávu a prakticky čokoľvek, k čomu stačí pridať vodu a vyhotoviť si pokrm.

Túto metódu v roku 1906 začal používať Arsène d'Arsonval a dokážeme pomocou nej konzervovať prakticky čokoľvek – dokonca aj zmrzlinu. Tú poznáme pod pojmom vesmírna zmrzlina. Z časti preto, že bola pôvodne určená astronautom.

Pre NASA túto sladkosť vyvinula spoločnosť Whirpool Corporation a mali si na nej pochutnávať astronauti v projekte Apollo. Instantné jedlá sa uprednostňovali pre svoju dlhšiu trvácnosť a menšiu váhu.

Vesmírna zmrzlina sa vyhotovovala uzavretím klasickej zmrzliny do špeciálneho strojového zariadenia, pozostávajúceho z veľkej mraziacej komory a vákuového čerpadla na odstraňovanie vlhkosti, ktoré z nej vytvorili suchú zmes, pripravenú na okamžitú konzumáciu.

NASA

​Plán bol síce vynikajúci, ale astronauti nakoniec zmrzlinu vo vesmíre neochutnali. Ani v misiách Apollo, ani na orbitálnej stanici Skylab a dokonca ani na medzinárodnej vesmírnej stanici ISS. Aj keď samotný produkt bol vyhotovený pre astronautov, nebol medzi nimi veľmi populárny. Na Skylabe astronauti síce jedli zmrzlinu už v roku 1972, ale bola to klasická zmrzlina. Tú neskôr jedli aj na ISS, instantnú vesmírnu zmrzlinu ale nechcel nikto.

Takže existuje už len ako špecialita. Ak máte záujem, môžete ju ochutnať. Stačí si ju objednať a príde vám poštou. Alebo si z nej môžete nabrať priamo v stredisku NASA.

Súvisiace články