Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Čím viac ľudí si odvykne od cigariet, tým viac bude obezity!
Zdielať na
Life

Čím viac ľudí si odvykne od cigariet, tým viac bude obezity!

Zdroj: Pixabay

Ak ste v minulosti fajčili, pravdepodobne viete, že po tom ako ste prestali, ručička na vašej váhe poriadne poskočila. Časopis National Bureau of Economic Research v súvislosti s touto problematikou zverejnil zaujímavú štúdiu.

V Spojených štátoch amerických sa za posledných 40 rokov počet obéznych ľudí zvyšuje. V roku 1960, bolo obéznych 13 percent populácie, kým v roku 2012 sa ich počet zvýšil na 35 percent. Problém nadváhy so sebou nesie celý rad negatívnych účinkov na zdravie, vrátane cukrovky a zvýšenia rizika srdcovocievnych chorôb a mozgových príhod. Každý rok zomrie na následky obezity až 112 tisíc Američanov a na liečbu chorôb súvisiacich s nadváhou sa v Spojených štátoch ročne vynakladá až 190 miliárd dolárov.

Zároveň sa v posledných päťdesiatich rokoch znížil počet fajčiarov. V roku 1960 fajčilo 42 percent dospelej populácie a v súčasnosti iba 19 percent. Fajčenie spôsobuje rakovinu, infarkt a mŕtvicu a na jeho následky zomiera v Spojených štátoch ročne až 480 tisíc ľudí. Na liečbu chorôb súvisiacich s fajčením sa vynakladá 130 miliárd dolárov ročne.

Obezita:

  • Za 50 rokov nárast z 13 na 35 percent
  • Počet úmrtí za rok 112 tisíc
  • Ročné náklady spojené s liečbou 190 miliárd dolárov

Fajčenie:

  • Za 50 rokov pokles zo 42 na 19 percent
  • Počet úmrtí za rok 480 tisíc
  • Ročné náklady spojené s liečbou 130 miliárd dolárov

Aké účinky má nikotín na metabolizmus okrem toho, že potláča chuť do jedla? Súvislosti medzi fajčením a priberaním na váhe, sa rozhodla preskúmať nasledujúca štúdia.

Väčšia váha 

Fakt, že odvykanie od fajčenia spôsobuje nárast hmotnosti potvrdili viaceré štúdie už v minulosti, ale nedefinovali presne hmotnosť ani čas, koľko obezita trvá. Podľa doterajších výskumov, pribral človek v priemere dva kilogramy a tento nárast hmotnosti bol iba dočasný. Terajší výskum dokázal, že dopad je oveľa drastickejší.

Po odvyknutí fajčenia je priemerný nárast hmotnosti (pri priemernej výške človeka) 5,4 kilogramov a táto hmotnosť väčšine ľudí ostáva.

Protifajčiarske kampane

Vedci prišli na to, že nárast obezity v posledných desaťročiach majú na svedomí úspešné kampane proti fajčeniu. Zníženie fajčenia je zodpovedné za 14 percentný nárast obezity. Podľa výsledkov sú obezitou najčastejšie postihnuté mladé ženy, bez vysokoškolského vzdelania a tí, ktorí neboli počas fajčenia obézni.

Nefajčiť!

Napriek tomu vedci v súvislosti s týmito poznatkami odporúčajú s fajčením prestať. Ak niekto po odvyknutí priberie na váhe, je to stále menej škodlivé pre zdravie ako pokračovať ďalej vo fajčení.

Súvisiace články