Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pinball bol počas prohibície zakázaný: Neuhádnete, ako sa zachránil
Zdielať na
Chill

Pinball bol počas prohibície zakázaný: Neuhádnete, ako sa zachránil

Pinball nemal na začiatku svojej histórie ustlané na ružiach. V čase prohibície bol dokonca zakázaný. S tým ale nesúhlasil jeden mladý novinár.

V roku 1976 stál na súde pred členmi mestskej rady v New Yorku nervózny Roger Sharpe. 26-ročný novinár pracoval pre GQ a New York Times, ale tentokrát tam neprišiel písať správu. Bol tam zachraňovať hracie automaty. Jeho nervozita bola namieste. Vedel, že ich budúcnosť je v jeho rukách. Bolo to ťažké rozhodovanie, ale jeho výber nebol náhodný. Disponoval výbornými reflexmi, prvotriednou koordináciou očí a rúk a obrovskými skúsenosťami.

Jeho úlohou bolo dokázať, že pinball nie je hazardná hra, ale hrací automat, ktorý pomocou zručnosti a praxe môže z hráča spraviť skutočného majstra. Na tejto hre závisel budúci osud pinballu.

Časy prohibície

Presne šestnásteho januára 1920 vstúpil v platnosť osemnásty dodatok Ústavy Spojených štátov, ktorý nariaďoval zákaz výroby, distribúcie a predaja alkoholických nápojov v krajine. Aby bol tento moralizujúci zákon úplný, zakázal pre istotu spolu s alkoholom aj hazardné hry a výherné automaty. Tak sa pinball ocitol na zozname spolu s výhernými a stávkovými automatmi.

Keďže tieto, pomerne nové hracie automaty fungovali na systéme vhodenia mince, stali sa obľúbeným cieľom útokov politikov bojujúcich proti hazardným hrám. Polícia začala s raziami v herniach. Stroje buď zabavili, alebo ich priamo na mieste poškodili. V tej dobe sa to nepovažovalo za výtržníctvo, ale za dobrý skutok.

Dňa 21. januára 1942, starosta Fiorello LaGuardia oficiálne zakázal pinball na území mesta New York City. Jeho príklad nasledovali aj ďalšie mestá.

Shutterstock

Zákaz nepomohol

Aj napriek zákazu fungovali firmy vyrábajúce automaty ďalej. Na verejných miestach sa nemohli prevádzkovať, ale pre vlastnú potrebu ich mohol vlastniť každý. Rovnako ste ich našli v tmavých kútoch niektorých barov. Spoločnosti Gottlieb, Bally's a Williams vyvíjali čoraz pokročilejšie stroje. Objavili sa dvojité flippre, bonusové guličky a rôzne elektronické doplnky. Aj dizajn automatov bol čoraz krajší a detailnejší. Automaty začali hráčov lákať vizuálne.

Súdne pojednávanie

Spoločnosť Music & Amusement Association (Asociácia hudobno-zábavného priemyslu) poprosila Rogera Sharpa, aby zastupoval ich záujmy na súde. Chceli dosiahnuť vyradenie hracích automatov zo zoznamu zakázaných produktov. Roger Sharpe chcel na začiatku o tejto téme spracovať článok, ale sám bol vynikajúcim hráčom, jedným z najlepších v krajine. Aby mohol na pojednávaní argumentovať čo najlepšie, mal na prípravu k dispozícii dva stroje. Jeden rezervný, keby sa druhý pokazil.

Shutterstock

MMA sa po súhlase jedného z členov posudkovej komisie, podarilo vybojovať pojednávanie. Všetci ostatní členovia boli vehementne proti ich prevádzkovaniu. Sharpe sa v súdnej miestnosti ujal slova a zanietene hracie automaty obhajoval. Podľa neho bol pinball o reflexoch, trpezlivosti a koordinácii očí a rúk, nie o hazarde.

Rada oslovila Sharpa, aby dokázal svoje tvrdenia a on začal hrať. Používal stroj, na ktorom predtým trénoval, keď jeden z členov komisie prerušil jeho hru s odôvodnením, že stroj mohli naschvál upraviť. Požadoval, aby hral na inom stroji. Sharpe súhlasil, ale zalial ho studený pot. Na tom stroji nemal zďaleka takú rutinu ako na predošlom, napriek tomu pokračoval v hraní ďalej. Člen rady nebol touto obhajobou presvedčený a osud pinballu vyzeral byť spečatený nadobro.

Šťastný koniec  

Sharpe sa rozhodol vsadiť všetko na jednu kartu a vyhlásil, že ak sa mu podarí vystreliť guľu do stredného pruhu hernej plochy, je to dôkaz toho, že hra je o zručnosti. Vedel, že osud automatu je v jeho rukách. Vystrelil guľu, tá prebehla celou traťou, Sharpe ju trafil a guľa prešla stredným pruhom presne ako predpovedal.

Mestská rada vyradila pinball zo zoznamu zakázaných herných automatov. Sharpe ho zachránil.

Súvisiace články