Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Viete, čo sa stalo s vlajkami na Mesiaci? Ich príbeh je zaujímavý
Zdielať na
Chill

Viete, čo sa stalo s vlajkami na Mesiaci? Ich príbeh je zaujímavý

Dvadsiateho júla 1969 pristálo na Mesiaci Apollo-11. Na jeho povrch ako prvý vstúpil Neil Armstrong a o pár minút ho nasledoval Buzz Aldrin. Dvaja astronauti strávili na Mesiaci približne dve a pol hodiny, fotografovali a zbierali vzorky. Pri odchode vztýčili americkú vlajku ako symbol prvého kontaktu človeka s vesmírnym telesom.

Astronauti ďalších misií Apollo urobili to isté. Každá zo skupín tam zanechala vlajku.

Čo sa s nimi stalo?

Čo sa týka vlajky Apollo-11, Buzz Aldrin si všimol, že pri štarte rakety vlajka spadla, takže určite nestojí ako na legendárnych fotkách. Práve vďaka Aldrinovej správe, neskôr zmenili ceremoniál s vlajkami, ktoré odvtedy vztýčili vždy ďalej od raketoplánu.

Na Mesiaci bolo umiestnených päť ďalších vlajok, ktoré tam postupne zanechali misie Apollo 12, 14, 15, 16 a 17. Ako vieme, Apollo-13 sa na Mesiac nikdy nedostalo.

Vývoj technológií pomohol vesmírnym agentúram vyslať na obežnú dráhu Mesiaca satelity, ktoré sú schopné vyhotoviť detailné zábery z jeho povrchu. Tie ukázali, čo sa stalo s vlajkou Apollo-11.

Leží tam, kde ju nechali

Potvrdili tiež, že všetky vlajky ostatných misií stále stoja. Teda v roku 2012, keď tadiaľ prechádza satelit LROC (Lunar Reconnaissance Orbiter Camera), ešte stáli. Na fotografiách, ktoré zverejnila NASA je dobre vidieť ich tiene.

Ako vyzerajú?

Vlajky teda existujú, ale ako vyzerajú? To zatiaľ nikto nevie, pretože ľudstvo zatiaľ nedokáže tak detailne pozorovať drobné predmety. Podľa odborníkov následkom drsných podmienok úplne vybledli.

Ich príbeh je, mimochodom, rovnako zaujímavý. NASA sa zo začiatku bránila politickému prianiu, aby boli vztýčené na Mesiaci, odvolávajúc sa na bezpečnosť astronautov a celej výskumnej misie. Tiež sa nevedelo, ktorá vlajka by sa vlastne mala vztýčiť. Zo začiatku plánovali vlajku OSN, ale Spojené štáty nakoniec jednoznačne vyhlásili, že Mesiac nebudú považovať za svoju kolóniu, preto americkú vlajku vztýčili ako symbol národného triumfu.