Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prečo ranná káva zväčšuje potrebu na toaletu?
Zdielať na
Life

Prečo ranná káva zväčšuje potrebu na toaletu?

Zdroj: Pixabay

Celú noc ste oka nezažmúrili, vypotácate sa do kuchyne a v polospánku postavíte vodu na kávu. Povegetujete si pár minút a do nosa vám vnikne jej prenikavá aróma. Už-už si pomyslíte, že tento deň nemusí byť tak hrozný, keď po 4 minútach musíte na WC.

​Podľa videa Amerického chemického združenia až u troch z desiatich konzumentov kávy je práve tento čas potrebný na to, aby sa vám okrem mozgu prebralo aj vaše hrubé črevo po rannej šálke kávy.

Čo spôsobuje káva?

Buď je táto téma trochu zanedbávaná alebo ešte nepoznáme všetky záhady, ktoré v sebe káva ukrýva, každopádne jednoznačnú odpoveď zatiaľ nepoznáme. Vedci však dokázali vyvrátiť zopár mylných predstáv a podarilo sa im aj zistiť mechanizmus účinku.

V káve sa nachádza obrovské množstvo zlúčenín a stále nevieme, ktorá je presne zodpovedná za jej laxatívne účinky. Vieme však, čo spôsobujú v žalúdku, do ktorého sa dostanú rannou kávou. Stimulujú totiž produkciu dvoch hormónov, ktoré podporujú trávenie: gastrín, ktorý spúšťa peristaltické pohyby hrubého čreva a cholecystokinín, ktorý je zodpovedný za vyprázdňovanie.

Okrem toho môže určitú úlohu zohrávať aj kyslosť kávy, obsahuje totiž kyselinu chlorogenovú, ktorá zvyšuje produkciu žalúdočných štiav. Zvýšená tráviaca činnosť a intenzívna peristaltika má za následok nutkanie na stolicu.

Nevinný kofeín

Zo začiatku sa ľudia mylne domnievali, že za zrýchlené trávenie je zodpovedný kofeín, ale keďže aj káva bez kofeínu má preháňajúce účinky a naopak nealkoholické nápoje so zvýšeným obsahom kofeínu nie, musí za tým byť niečo iné.

Vedci tiež vyvrátili predstavu, že ak má káva diuretický účinok, nemôže mať zároveň aj laxatívny. V prípade dehydrácie by sme totiž trpeli zápchou. Jeden vedecký výskum v roku 2003 však dokázal, že u pravidelných konzumentov kávy sa vytvorí silná tolerancia na jej diuretické účinky. Dve-tri šálky kávy denne vôbec neovplyvňujú množstvo močenia.

Súvisiace články