Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Čo je zdravšie: Pivo alebo víno?
Zdielať na
Life

Čo je zdravšie: Pivo alebo víno?

Zdroj: Shutterstock

Pivo alebo víno? Z čoho budete mať horšiu opicu? Liek alebo jed? Opäť sa raz ukázalo, že pri pití je dôležitá miera.

BBC zozbieralo všetky poznatky v súvislosti s najobľúbenejšími druhmi alkoholov súčasnosti.

Pohár piva alebo vína denne, môže úspešne oddialiť vaše behanie po lekároch, ale ak pravidelne pijete väčšie množstvo alkoholu, budete ich starostlivosť čoskoro potrebovať.

Ktoré z nich obsahuje viac alkoholu?

Veľký pohár piva a stredne veľký pohár vína obsahujú približne rovnaké množstvo alkoholu, ale u koho sa ako absorbuje, závisí od kvality alkoholu a metabolizmu konzumenta.

Ktoré účinkuje rýchlejšie?

Účinok oboch nápojov nedávno otestoval vedec Mack Mitchell na pätnástich mužoch v lekárskom výskumnom centre (University of Texas Southwestern Medical Centre). V prvom prípade ich nechal piť iba pivo a v druhom iba víno. Uistil sa, aby mal každý primerané množstvo alkoholu svojej hmotnosti. Množstvo alkoholu, ktoré pripravil dopredu, rovnomerne dávkoval objektom svojho výskumu s pravidelnosťou každých 20 minút. Po požití posledného poháru u nich odmeral hladinu alkoholu. Víno sa v priemere absorbovalo do organizmu za 54 minút a pivo za 62 minút.

Z ktorého je horšia opica?

V súvislosti s touto problematikou ešte vedci nemajú k dispozícii potrebné laboratórne výsledky a dokonca ešte stále nepoznajú odpoveď na to, čo opicu vôbec spôsobuje. Ale vo všeobecnosti môžeme povedať, že tmavší alkohol pôsobí na ľudský organizmus oveľa horšie ako svetlý. Čiže po skonzumovaní jednej fľaše červeného vína, vás bude bolieť hlava oveľa viac ako po fľaši bieleho.

Ktoré je zdravšie?

Nemajme ilúzie o tom, že čím viac pijeme, tým sme zdravší. Avšak v prípade,  s pivom, ktoré má oveľa menej pozitívnych účinkov na ľudské zdravie. Milovníkov zlatého moku však môžeme potešiť, že malé množstvo polyfenolu sa nachádza aj v pive.

Súvisiace články