Za rok pôsobenia má instagramový profil PreachersNSneakers na konte vyše 210 tisíc fanúšikov. Jeho zakladateľ, známy ako Tyler Jones, zverejňuje na tomto účte fotky pastorov a kazateľov spolu s cenovkou ich oblečenia.

Nedeľňajšie poobedie je známe ako čas, keď sa mnohí z nás nudia, prípadne zažívajú existenčnú krízu. Práve v tomto čase a z rovnakých dôvodov – prevažne z nudy, sa v Tylerovej hlave zrodila myšlienka založiť PreachersNSneakers.

Povedzme si už na začiatku, že Tyler je hlboko veriacim človekom a nie hejterom. Na YouTube hľadal pesničky oslavujúce Boha, keďže v ten deň zmeškal omšu. Zaujala ho kapela Elevation Worship patriaca do baptistickej cirkvi v Severnej Karolíne a to nielen  svojimi náboženskými textami. Tyler ostal v úžase, keď si všimol, že líder kapely má na nohách tenisky Yeezy 750, ktorých cena sa pohybuje od 1 800 dolárov vyššie. Zvyšok príbehu PreachersNSneakers si už viete určite domyslieť – Tyler začal vyhľadávať a zverejňovať fotky pastorov kážucich v unikátnych teniskách a značkovom oblečení a rozpútal tým náruživú debatu.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa PreachersNSneakers (@preachersnsneakers),

V prvých dvoch týždňoch jeho účet dosiahol 20 tisíc followerov a kvôli kontroverznosti komentárov ho Tyler na istú dobu vymazal. Podľa vlastných slov je zámer účtu „otvorený interpretáciám“ a nasledovníkov Krista nechce viniť ani odsudzovať, ale jednoznačne je podľa neho dôležité, aby vyznávači kresťanskej viery v Amerike diskutovali o tom, čo je prijateľné a čo nie. Jednou z možných teologických otázok na zamyslenie sa je, na aký účel sa v cirkvi používajú vyzbierané peniaze. Na dobročinné účely a šírenie viery, alebo rozširovanie zbierky tenisiek jej pastorov?

Pastor Chad Veach z amerického Los Angeles na svoju obranu po tom, ako bol označený na účte PreachersNSneakers povedal:

„Popravde som nezaplatil ani za jednu vec, ktorú mám na sebe.“

Na fotke mal Chad nohavice za 795 dolárov a Gucci ruksak za skoro dve tisícky. Tylerovi sa na konci svojho komentáru poďakoval za označenie a nazval ho „požehnaním.“ Pastor tento komentár neskôr vymazal pod útokmi ostatných užívateľov Instagramu, ktorí ho ostro skritizovali za prijatie predraženého outfitu, ktorý mal podľa nich darovať človeku v núdzi.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa PreachersNSneakers (@preachersnsneakers),

Kontroverzný účet má aj veľa pozitívnych komentárov, ktorým sa outfity pastorov páčia. „Prečo kritizovať úspešných veriacich? Len kvôli tomu, že sú pastori, nemôžu mať peniaze?“, či „Nasledovanie Krista nie je len o utrpení...taktiež môžeme žiť aj v hojnosti.“ Popri nenávistných aj milujúcich komentároch je tu tretia skupina, ktorá celú vec berie s dávkou humoru: „Rozmýšľam, že sa vykašlem na vysokú školu a zapíšem sa do kňazského seminára ... dá sa tam viac zarobiť.“

Tyler sa snaží účet manažovať v priateľskom duchu, ktorý v prvom rade spája milovníkov tenisiek všetkých vierovyznaní. V druhom rade mu tiež niečo zarobí – účet PreachersNSneakers sa rozrástol aj o webstránku, ktorá vás odkáže na Tylerove podcasty, YouTube kanál a, samozrejme, online burzu tenisiek StockX. Tylera môžete podporiť aj zakúpením si členstva v PreachersNSneakers, ktoré vám odomkne exkluzívny kontext, možnosť zakúpenia si merču a dostanete k nemu aj nejaké tie samolepky.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa PreachersNSneakers (@preachersnsneakers),

Na rok 2021 Tyler podpísal zmluvu na vydanie knihy o konzume, majetku a celebritách v cirkvi, ktorá vám pomôže sa v týchto témach orientovať a vytvoriť si na vec vlastný názor. My Tylera uznávame, lebo založiť mienkotvorný módny biznis bez vlastného produktu a dostať sa s ním aj na stránky New York Times nie je vôbec zlý výsledok jedného znudeného nedeľňajšieho popoludnia. Čo myslíte?

Zdroj: Instagram