Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
6 skvelých tipov, ako zvíťaziť nad slnečnými lúčmi a užívať si bezstarostné leto!
Zdielať na

6 skvelých tipov, ako zvíťaziť nad slnečnými lúčmi a užívať si bezstarostné leto!

Zdroj: Shutterstock

Nielen oblečenie, ale aj úprava vašich vlasov a v neposlednom rade stav vašej pokožky sú neodmysliteľnou súčasťou správneho stajlingu. Dnes viac o tom, prečo je potrebné chrániť sa pred slnkom.

Na trhu dnes nájdeme kompletné kolekcie kozmetiky určenej pre pánov. Naša pokožka sa líši od tej ženskej svojou hrúbkou – naša pleť je až o 25 percent hrubšia, ako tá ženská. Taktiež máme viac kolagénu, ako ženy, výsledkom čoho je pomalšia tvorba vrások, keď sa ale objavia, bývajú výrazne hlbšie. Čo máme spoločné je to, že naša pokožka a tvár si zaslúžia rovnakú pozornosť a ochranu.

Orientačný vek, kedy by muži mali začať používať krémy proti starnutiu sa udáva 24 rokov.

Starnutie pokožky je individuálne a faktorov je viac – príjem vody a kvalita vašej stravy, dostatok spánku, level stresu, pitie alkoholu a fajčenie. Väčšina dermatológov sa však zhoduje na tom, že ochrana pred slnkom je tou najdôležitejšou prevenciou proti starnutiu.

Používaním produktov s UV faktorom zabránite predčasnému starnutiu pokožky a taktiež sa ochránite pred možným vznikom rakoviny kože. Dnes sme pre vás pripravili niekoľko praktických rád, ako si vybrať ten správny produkt na ochranu pred škodlivými slnečnými lúčmi.

  • Spáliť sa dá rovnako v zime ako aj v lete, používajte preto slnečnú ochranu na tvár vo forme hydratačného krému s UV faktorom počas celého roka.
  • Odborníci odporúčajú minimálny ochranný faktor 15. Pokiaľ sa spálite za 10 minút na slnku, s UV faktorom 15 predĺžite tento čas na 150 minút.
  • Čím svetlejšia je vaša pokožka, tým vyšší ochranný faktor by ste mali zvoliť. S minimálnym faktorom 15 by ste však mali ostať chránený aj keď ste svetlejší typ. Nevyhnutné je však naniesť ochranný krém každé dve hodiny.
  • Vyberte si produkt s rozsiahlou UV ochranou proti UVA aj UVB lúčom. UVB lúče sú silnejšie a spôsobujú popáleniny a rakovinu kože. UVA sú menej silné, no stále deštruktívne keďže spôsobujú jej starnutie.
  • Snažte sa vybrať produkt bez syntetických vôní a farbív (parfum), ropných produktov (minerálny olej, parafín), syntetických blokátorov UV žiarenia (Oxybezon, PABA, Benzophehone-3, -2, Octy Salicylate) a chemických regulátorov (Karbomer 940, Gycerol Dilutate, PEG, Laureth). K tomuto nepotrebujete vysokoškolský diplom z chémie, stačí si vyhľadať informácie o produkte na internete.
  • Nezáleží, či si krém s UV faktorom nanesiete vo forme krému, gélu, spreja alebo tuhého aplikátora. Všetky formy ochrany sa odporúčajú naniesť 15-30 minút pred vystaveniu sa slnečným lúčom a ani jeden z produktov nie je vodeodolný. Nezabudnite ich preto naniesť každé dve hodiny alebo ihneď po osušení sa po plávaní.

Súvisiace články