Počet zamestnancov pracujúcich z domu v posledných týždňoch rapídne stúpol. Dnes si povieme viac o tom, ako a či vôbec je potrebné „obliecť sa do práce“, aj keď je vaša kancelária len o izbu vedľa.

Jedným z najväčších pokušení pri práci z domu je stráviť celý deň v teplákoch. Nikto vás nevidí a pred virtuálnou poradou si stačí narýchlo skontrolovať, či je vaše tričko čisté a nie sú na ňom fľaky od raňajok. Oblečenie má ale enormný vplyv na vašu psychiku a to nielen vonku, ale aj doma. V týchto neistých časoch nám pár dní strávených v pyžame a v teplákoch určite zdvihne náladu, pokiaľ si ale tento prístup uchováte počas celého trvania home officu, bude to mať presne opačný efekt.

Ranný výber oblečenia nás mentálne pripraví na zvyšok dňa a udá tón, v akom sa bude uberať. Štúdie skúmajúce prepojenie psychiky a oblečenia dokázali, že najkompetentnejšie sa cítime práve v biznis oblečení. Preto vytvorením rannej rutiny výberu oblečenia počas karantény získate naspäť určitý pocit kontroly, ktorý nám v časoch celosvetovej pandémie chýba. Začnite tým, že oddelíte pracovné oblečenie na doma od zvyšku oblečenia a siahnite po ňom od pondelka do piatku, počas pracovnej doby. Tento zvyk vám prinesie mentálne zadosťučinenie po práci a počas víkendu, pomôže vám oddeliť pracovný čas od oddychu a v neposlednej rade aj utriediť si myšlienky v hlave.

Aké je najvhodnejšie pracovné oblečenie na doma? Nechajte si od nás poradiť:

Zachovajte si sebaúctu

Nevieme presne, kto prišiel s myšlienkou, že oblečenie na doma musí pozostávať zo starých, lacných a z polovice rozpadnutých vecí. Takéto oblečenie na „donosenie“ pred vyhodením vám na produktivite a motivácií určite nepridá. Najlepšie spravíte, ak sa ho nemilosrdne zbavíte a aj doma budete nosiť kvalitné a štýlové kúsky, presne tak, ako vonku. Sebaúcta je veľmi dôležitá a aj malý krok vám pomôže zdvihnúť tú vašu a posunie vás tým správnym smerom k tomu, aby vám ju preukazovali aj druhí.

Pohodlie aj štýl

Sedieť pred počítačovou obrazovkou v naškrobenej košeli a obleku je druhý extrém, ktorý neodporúčame. Veľkým prínosom práce z domu je možnosť cítiť sa pohodlne, naplno ju preto využite! Džínsy nie sú určené na sedenie, rovnako ako iné tesné nohavice. Pohodlnou biznis-štýlovou verziou sú voľnejšie nohavice chino, nohavice na gumičku alebo ľanové nohavice. Teplákové súpravy počas dní, keď nemáte virtuálne porady sú povolené jedine v prípade, ak sú oba kúsky súčasťou tej istej súpravy a nepoužívate ich na šport.

Tip, ako vyzerať profesionálne

Aby ste aj počas video mítingov vyzerali profesionálne a nad vecou, dajte si záležať nielen na tom, čo máte oblečené, ale aj na úprave svojej tváre. Voľte tričká, roláky, pulóvre či košele jednofarebnej solídnej farby, pravidelne si hoľte tvár a udržujte fúzy a bradu. Pokiaľ vaša partnerka či partner nie sú zároveň aj zručnými holičmi, udržujte svoje vlasy pod kontrolou používaním stajlingových produktov. Posledný tip od nás, ako vyzerať aj počas karantény ostro sú náramkové hodinky. Dajte si ich na zápästie aspoň pre efekt.