Otvorili novú éru basketbalovej obuv. Hoci Michael Jordan bol potrestaný za to, že ich nosil, urobilo ich to ešte slávnejšími.

Michael Jordan, najznámejší a najlepší basketbalový hráč všetkých čias, reformoval basketbal mnohými spôsobmi, vrátane sveta basketbalových topánok.

V roku 1985 uviedlo Nike na trh legendárne tenisky Air Jordan I v ktorých odohral Michael Jordan prvú profesionálnu sezónu svojej kariéry. V nich sa stal v NBA nováčikom roka. Po dokončení jeho štúdií to chvíľu vyzeralo, že uzatvorí kontrakt s najväčším konkurentom Nike, spoločnosťou Adidas. Podľa klebiet bola v tej dobe Jordanovou obľúbenou značkou práve Adidas, po rokovaniach s Nike uviedol:

Uvidíme, čo ponúkne Converse a potom uzatvorím zmluvu s Adidas.

Jordan hral v teniskách Converse takmer po celú mladosť, a v roku 1984 ich mal na sebe aj olympijský tím. Jeho snom však bolo uzavrieť zmluvu so značkou Adidas. Nemecký športový výrobca však nevidel v basketbale žiadny potenciál, preto Jordana nekontaktovali.

Phil Knight, zakladateľ spoločnosti Nike však videl v Jordanovi obrovskú príležitosť a ponúkol mu na tú dobu ​bezprecedentnú zmluvu, ktorá ponúkla podiel na basketbalových produktoch značky za 250 tisíc dolárov ročne. Converse vtedy spolupracovali s niekoľkými veľkými hviezdami (Magic Johnson, Larry Bird), takže mali pocit, že nováčika nepotrebujú. Jordan teda podpísal spoluprácu s Nike.

V roku 1985 sa objavila jeho prvá, na mieru vyrobená basketbalová obuv - Air Jordan I.

Jordan, začal svoju profesionálnu kariéru v červeno-čiernej farebnej kombinácii, za čo ho NBA potrestala, keďže sa smelo hrať len v teniskách bielej farby. Najprv mu bola uložená pokuta 1 000 dolárov, potom 2 000 a nakoniec pokuta 5 000 dolárov za zápas. Nike, ju ale zaplatilo bez mihnutia oka, pretože tým NBA neúmyselne vytvorila veľmi efektívnu reklamnú kampaň pre Phila Knighta. Nike odhadovalo, že za tri roky zarobí novými teniskami 3 milióny dolárov, nakoniec im za rok priniesli výnos vo výške 130 miliónov dolárov.

Zvyšok už poznáme, Nike spolu s Air Jordan sa stali kultovou svetovou a za posledné takmer štyri desaťroči aj jednou z najpopulárnejších svetových značiek.

35 years ago, the iconic Air Jordan 1s were released for $65.

Uverejnil používateľ Chicago Bulls Streda 1. apríla 2020
Zdroj: Facebook