Na našich stránkach vám pravidelne prinášame tie najhorúcejšie, ale aj najkontroverznejšie trendy pánskej módy a štýlu. Dnes si povieme viac o trende nosiť pokazené hodinky, ktorý s najväčšou pravdepodobnosťou spadá do obidvoch kategórií.

Ako všetci vieme, hodinky na pánskom zápästí nie sú len módnym doplnkom, sociálnym statusom či pamiatkou na starého otca. Náramkové hodinky sú v prvom rade praktickým zariadením, vďaka ktorému džentlmen nikdy nemešká a zo zásady sa nezdrží dlhšie, ako je slušné. Čoraz viac zberateľov a milovníkov hodiniek však s hrdosťou na svojich zápästiach predvádza hodinky, ktoré nefungujú. A ani sa ich nechystajú dať opraviť.

Čo sa skrýva za týmto novým trendom?

Podľa The Wall Street Journal ide o priorizovanie štýlu pred funkčnosťou, o ktorého rozšírenie sa zaslúžil Andy Warhol. Svetoznámy umelec so slovenskými koreňmi často nosil ikonické Tank hodinky od Cartier, ktoré neukazovali správny čas.

Andy Warhol to v roku 1973 odôvodnil takto:

„Hodinky Tank nenosím preto, že ukazujú čas. Dokonca ich nikdy ani nenaťahujem. Tank nosím preto, lebo sú to hodinky, ktoré sa nosia!“

Názory na to, či tento prístup degraduje funkciu hodiniek alebo nie, sa rôznia. Pravdou ale ostáva, že hodinky stále zohrávajú významnú úlohu v živote moderného muža. Podľa svetového odborníka z oblasti práce a kariéry Stephena Viscusiho môže ich voľba dokonca ovplyvniť výsledok pracovného pohovoru.

„Moja rada vám mileniálom, ktorí používate telefón na zistenie času je jednoduchá: prestaňte s tým. A choďte si kúpiť náramkové hodinky!“, prízvukuje Viscusi. „Verte mi, odlíšite sa tým od všetkých ostatných kandidátov vo vašom veku na tú istú pozíciu.“

Presvedčili sme vás, že hodinky si naďalej udržujú svoj status neodmysliteľnej výbavy pánskeho šatníka? Či už funkčné alebo nie, hodinky pritiahnu pozornosť na vaše ruky, ktoré okrem iného považujú ženy za veľmi atraktívnu časť mužského tela.

Mobilné telefóny preberajúce funkciu ukazovateľa času navyše spravili z nosenia hodiniek niečo luxusné – je to doplnok, ktorý nepotrebujete, no predsa ste sa preň rozhodli. Správny džentlmen ostáva tiež verný tradícii a najlepšie to ukážu hodinky s príbehom – pokiaľ sa teda rozhodnete obsiahnuť trend nosenia nefunkčných hodiniek, nezabudnite si pripraviť zaujímavý dôvod, prečo ste si ich vybrali.

Na záver len dodáme, že ani takéto hodinky by nemali vyzerať zanedbane. Ciferník aj kovový náramok udržujte profesionálne čistené a kožený náramok podľa nosenia pravidelne obmieňajte. Vintage nostalgia má v pánskom štýle svoje miesto, zanedbanosť medzi nich ale rozhodne nepatrí.