Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hlavné zásady obliekania sa v štýle biznis casual
Zdielať na
Life

Hlavné zásady obliekania sa v štýle biznis casual

Zdroj: Shutterstock

Dnes vám poradíme, ako udržať pracovný krok so štýlom.

V dnešnej dobe je niekedy ťažké zorientovať sa, aký štýl oblečenia je vhodný do práce. Nie každá profesia vyžaduje oblek a väčšina kancelárií povoľuje mužom nosiť už aj slušné tenisky namiesto poltopánok. Dnes vám predstavíme štýl biznis casual, ktorý je flexibilnejší a často aj štýlovejší, než upätý oblek. Je ale dostatočne slušný a profesionálny na nosenie do kancelárie a zvládnete v ňom aj nečakanú návštevu od prezidenta firmy. Poďme na to.

Začiatok nového roka je skvelý čas na pretriedenie pracovného oblečenia a jeho oživenie o nové kúsky. Ak ste v práci správne oblečený, zdvihne vám to sebavedomie rovnako ako aj rešpekt medzi kolegami a nadriadenými. Biznis casual si našiel svoje miesto v tradičných povolaniach, kde sa donedávna vyžadovali obleky. Príkladom sú právne či účtovnícke firmy, banky, úrady a iné inštitúcie. Pokiaľ do tejto kategórie spadá aj vaše povolanie, vo vašom šatníku by jednoznačne nemali chýbať saká, košele s dlhým rukávom, roláky a rôzne štýly nohavíc, pozor, nie však džínsy.

Sako je základným kúskom biznis casual štýlu a mali by ste ich mať hneď niekoľko v rôznych farbách a materiáloch. Čo sa týka farieb, námornícka modrá, bordová, zelená a klasická šedá sú vždy in. Nezabudnite venovať pozornosť aj detailom, zlaté gombíky na saku sa do kancelárskeho prostredia nehodia. Jednoradové zapínanie na saku je klasika, dvojradové vám dodá na impozantnosti.

Čo sa týka košieľ, nič na vás nebude vyzerať tak dobre a profesionálne ako kvalitná biela košeľa. Najdôležitejšie pri jej výbere je to, ako vám sedí a kvalita použitého materiálu. Príliš tenké košele z krčivého materiálu vyzerajú lacno a neprofesionálne. Radíme vám vyhnúť sa im oblúkom a investovať do kvality. Takúto košeľu môžete nosiť bez kravaty a ako správny profesionál ju v prípade potreby doplniť kravatou pripravenou v zásuvke vášho stola. Druhou možnosťou pre vás sú kvalitné roláky v základných farbách. Tričká aj topy s dlhým rukávom sú pre biznis casual nevhodné.

Čo sa týka nohavíc, ako sme spomínali, rifle sa do takéhoto prostredia nehodia. Dobrou voľbou sú plisované, látkové alebo menčestrové nohavice. Pri kúpe nohavíc sa oplatí zapamätať si, aký typ nohavíc je vhodný pre vašu postavu, či už s vyšším alebo nižším pásom, dole rozšíreným alebo rovným strihom. Málokomu z nás pristanú viaceré strihy, držte sa preto toho, čo funguje pre vás a nie pre vášho mladšieho a výraznejšie vyšportovanejšieho kolegu.

Muža údajne poznáte podľa jeho topánok, dajte si preto záležať. Nemusíte sa obmedziť na nudné čierne oblekové topánky, v zimných mesiacoch vám výborne poslúžia chelsea topánky, mokasíny a oxfordky alebo broggy. Šedý semiš alebo hnedá koža, výber je len na vás. Pokiaľ ste však na pochybách, jednoznačne voľte slušnejší variant.

Na čo netreba zabudnúť pred odchodom do kancelárie sú kvalitné doplnky. Doplnky by ste mali pri biznis situáciách obmedziť na minimum, kvalitný opasok, vreckovka do saka, manžetové gombíky a hodinky vám úplne postačia. Novodobým minimalistickým trendom je aj úplne vypustenie opasku. Pri výbere doplnkov si pamätajte, že čím jednoduchšie je jeho prevedenie, tým viac profesionálne bude tento kúsok vyzerať a nemusí vás pritom stáť celý majetok.

Súvisiace články