V 70. rokoch bol rolák neodmysliteľnou súčasťou väčšiny outfitov a ani dnes by nemal chýbať v šatníku moderného muža. Pýtate sa, prečo?

Rolák využijete hlavne v prechodných a zimných mesiacoch, keďže je skvelým základom pre vrstvenie oblečenia. Prilieha tesne k telu a okrem neho vám pred chladom ochráni aj časť krku. Rolák je navyše neskutočne štýlový a univerzálny- má svoje miesto v casual štýle, rovnako však vyzdvihne aj jednoduchý outfit na slušnejšiu verziu. Dnes pre vás máme päť overených kombinácií, ako ho nosiť.

Rolák so svetrom

Rolák v kombinácií so svetrom sa niekomu môže zdať ako šialený nápad, táto kombinácia však v praxi naozaj funguje. Kombinujte zásadne hrubší sveter s tenším rolákom - rozdiel v materiály dodá vášmu outfitu optickú hĺbku a spraví z vás odborníka na zimné obliekanie sa. Vhodným materiálom pre obidva kúsky je vlna, od tenšej po hrubšiu. Čo sa týka farieb, stavte na neutrálnu klasiku, aby bola táto kombinácia čo najuniverzálnejšia.

Zdroj: Brunello Cucinelli

Profesionálny minimalizmus

Kombinácia roláku so slušnými nohavicami by sa dala označiť ako škandinávska pracovná uniforma. Pri tomto minimalistickom outfite s čistými líniami je hlavný dôraz kladený práve na rolák. Vyberte si kvalitný kúsok svetlejšej farby, ako sú nohavice, aby čo najlepšie vynikol. Pri minimalistickom stajlingu určite vynechajte opasok a rolák si zapravte. Samozrejme môžete rolák zameniť aj za jednoduché tričko, výsledok však nebude pôsobiť rovnako profesionálne. Jednofarebný dlhší kabát je pre tento štýl tým najlepším doplnkom do zimy.

Zdroj: Hackett London

Za pána slušného

Pokiaľ sa potrebujete obliecť slušne, ale nie až na úroveň saka či smart casual, vyskúšajte kombináciu ležérneho saka so slušnými nohavicami v inej farbe. Keď k takejto kombinácií pridáte rolák, ste pripravený na každú príležitosť od svadobnej hostiny, až po večerné rande. Výmena košele za rolák odbúra nechcenú strojenosť, udrží si ale šarm a eleganciu. V zime sa držte tmavších farieb s jedným farebnejším kúskom na oživenie vášho vzhľadu.

Zdroj: Brooks Brothers

Rolák s ležérnou bundou

Aby ste ani počas víkendovej zábavy nevyzerali zanedbane, doplňte svoj bomber alebo koženú bundu rolákom. Tieto bundy väčšinou nemajú golier, čomu rolák dobre poslúži. Takáto kombinácia je nielen pohodlná, ale zároveň vyzerá upravene a chic. V zimných mesiacoch skombinujte bundu, rolák a rifle alebo nohavice vysokohorskými topánkami alebo chelsea botami. Najlepší štylistický moment dosiahnete vtedy, keď pri tomto oblečení nezabudnete na kontrast – či už farebný, alebo dĺžkou nohavíc, prípadne detailom na topánkach.

Zdroj: Belstaff

Rolák s oblekom

Ako sme spomenuli na začiatku, rolák je kúsok, ktorý dokáže zmeniť celkový dojem z outfitu. Najlepšie to uvidíte pri kombinácií roláku s oblekom - menej tradičný kúsok s pánskou klasikou vám dodá osobitý štýl a vybočením z radu aj istú dávku rebélie a drzosti. Čo sa týka farieb, tón v tóne bude vyzerať najdrsnejšie - čierna so šedou, modrou, alebo olivovo zelenou sú zárukou úspechu.

Zdroj: Massimo Dutti