Aktuálny mužský módny trend s prívlastkom oversize (priveľký) nevytvoríte len kúpou o dve čísla väčšieho saka. Aj pri zjavne ležérnejšom zo všetkých štýlov platia isté pravidlá, ako ho nosiť správne. Čítajte ďalej.

Extravagantný trend priveľkých búnd a oblekov sa dostal z predvádzacích mól aj na predajné pulty viac dostupných značiek. A to naznačuje, že sa v móde nejakú dobu udrží a zaslúži si pozornosť každého, kto má rád inovatívny prístup k starej dobrej klasike.

Na začiatok vás upozorníme, že pri osvojení si tohto štýlu musíte zabudnúť alebo prinajmenšom potlačiť všetky zásady nosenia obleku, ktoré ste doteraz poznali. Oblek, ale rovnako aj bunda, sako či nohavice v štýle oversize vám nepadnú ako uliate – to však nie je dôvod navštíviť krajčíra.

Oblečenie v štýle oversize vám bude priveľké na tých správnych miestach tak, aby vaša postava aj napriek netradičnej veľkosti stále vynikla. Voľbou oversize obleku ukážete svoju osobnosť, ktorá sa nebojí vytŕčať z davu – táto módna odvaha vám pridá na atraktívnosti u žien a vzbudí rešpekt u mužov. Nasleduje päť rád, ako nosiť oversize.

Na veľkosti záleží

Najčastejšou chybou pri stajlingu oversize kúskov je výber nevhodnej veľkosti oblečenia. Oversize oblečenie vám má pridať na dominantnosti, nie z vás urobiť malého chlapca, ktorý sa prehrabával otcovi v skrini. Tým nechceme povedať, že o číslo väčšia bunda na vás nemôže vyzerať dobre, ale pre istotu si vyberajte kúsky, ktoré sú vopred označené ako oversize. Zámerne rozšírené budú na ramenách a na spodku nohavíc, nie po celej dĺžke a šírke.

Dvojitý efekt

Tým máme na mysli dvojradové sako, ktoré je teraz najpopulárnejším módnym trendom. Hranatou siluetou takéhoto saka docielite oversize efekt, keď si ho však rozopnete budete vyzerať ležérne, ale zároveň uhladene. K takémuto výzoru vám dobre poslúži sako s dvomi gombíkmi na každej strane. Jeho ultra moderná verzia je sako len s jedným gombíkom na strane.

Buďte realista

...a triezvo zhodnoťte svoju postavu predtým, ako si vyberiete oversize outfit. Tento štýl najviac polichotí vyšším mužom so širokými ramenami, aby na nich oblečenie správne „viselo.“ Pokiaľ patríte k štíhlejším mužom, experimentujte s rozšírenými nohavicami v kombinácií s priliehavým oblečením na vrchnej polovici tela. Pokiaľ ste silnejšieho alebo nižšieho vzrastu, tento štýl nie je ten pravý pre vás.

Tie správne proporcie

Pri nosení proporčne netradične ušitého oblečenia je dôležité zachovať celkovú rovnováhu outfitu. Keď sa rozhodnete pre oversize bundu, nekombinujte ju s obtiahnutými džínsami, ani s príliš širokými nohavicami. Voľte zlatú strednú cestu ako napríklad chino nohavice – ani príliš obtiahnuté, ani príliš voľné. Trikom, ktorý funguje, je aj voľba masívnejších tenisiek alebo topánok Dr. Martens, ktoré opticky vyvážia širšiu bundu. Vyhnite sa topánkam k obleku, ktoré sa k oversize stajlingu nehodia.

Kvalita a farba látky  

Ťažšie prírodné materiály ako vlna a bavlna sú najlepšou látkou pre oversize oblečenie, keďže si lepšie udržia svoj tvar. Čo sa týka farieb a vzorov, voľte jednofarebný variant s jednoduchým alebo najlepšie žiadnym vzorom, aby zbytočne neodvádzali pozornosť od vašej siluety, ktorá má pri oversize oblečení zohrávať tú hlavnú rolu.