Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Jesenná inšpirácia: Ako si vybrať dokonalú bundu
Zdielať na
Life

Jesenná inšpirácia: Ako si vybrať dokonalú bundu

Zdroj: Shutterstock

Prečítajte si, ako si vybrať tú správnu vetrovku a aké štýly sú práve in.

Výber vetrovky býva náročnejší ako napríklad výber nohavíc a to z dôvodu, že pri nej treba zvážiť oveľa viac faktorov, ako len farbu a strih.

Vetrovka by mala byť v prvom rade kvalitná, aby vydržala aj niekoľko sezón po sebe. O kvalite vetrovky vám okrem ceny veľa napovedia aj samotné detaily – plastové zipsy a gombíky sa používajú na menej kvalitných produktoch. Pri kúpe novej vetrovky nezabudnite poriadne otestovať, ako vám sedí, keďže ju na sebe budete mať pravdepodobne väčšinu dňa.

Najdôležitejšia je šírka ramien a dĺžka rukávov. Tie najpohodlnejšie bundy budú mať taktiež vnútro z iného materiálu, ako je ich vonkajšok. V chladnejších mesiacoch je bunda či kabát ten najväčší kus oblečenia, ktorý máte na sebe. Držte sa preto pri ich výbere svojho individuálneho štýlu a farebne ich prispôsobte zvyšku vášho šatníka. Kúsky ako pieskový trenčkot, nepremokavý kabát či džínsová bunda sú nadčasové a pristanú väčšine mužov.

Poslednou stajlingovou radou je prispôsobiť vašu vetrovku udalosti, na ktorú sa chystáte – športová vetrovka je vhodnejšia na víkendové aktivity a trenčkot na formálnejšiu udalosť. A to aj keď v ňom budete „len“ cestovať.

Džínsová bunda

Je jednoducho klasikou. Pokiaľ vám správne sadne, budete v nej vyzerať štýlovo v akomkoľvek veku pri akejkoľvek postave. Džínsový materiál je nepoddajný a drží si svoj tvar – najlepšie sa preto hodí na bavlnené tričko alebo tenší pulóver.

Letecká bunda s ovčím golierom

Čierna, hnedá alebo tmavomodrá letecká bunda je ďalšou obľúbenou klasikou. Výborne bude vyzerať v kombinácií s oblečením tmavej farby alebo v krémových farbách goliera. Letecká bunda má hranatý tvar, keďže sa pod ňu pôvodne nosili hrubé svetre. Vyskúšajte si preto aj menšiu veľkosť, než akú bežne nosíte.

Nepremokavý plášť

Je v jeseni nutnosťou. Plášť alebo dlhšia bunda plnia svoju funkciu lepšie než krátke vetrovky. Ponuka nepremokavých plášťov býva zo zásady oveľa farebnejšia, ako ponuka tých látkových. Nebojte sa preto experimentovať a vybrať si odvážnejšiu farbu – pokiaľ sa v červenej či žltej nebudete cítiť pohodlne, voľte pastelové farby zelenej, sivej alebo modrej.

Robotnícka vetrovka

Funkčnosť a štýl, ktoré robotnícka vetrovka poskytujú bývajú často podceňované. Vďaka početným vreckám si ju veľmi rýchlo obľúbite. Počas jesene vám pod ňu stačí košeľa a v zimných mesiacoch ju môžete nosiť ako strednú vrstvu medzi tričkom a kabátom – a vrstvenie oblečenia je tá správna cesta, ako vyzerať za každých okolností štýlovo.

Prešívaná páperová vetrovka

Na jesenné prechádzky v prírode je táto ľahká, no dostatočne teplá vetrovka ako stvorená. Aby ste v nej nevyzerali ako panáčik Michelin, noste ju s obtiahnutými nohavicami.

Béžový trenčkot

Ako sme už spomínali, béžový trenčkot je nadčasovou klasikou. Či už si ho prehodíte cez oblek, alebo ho počas víkendu skombinujete s rolákom a bavlnenými nohavicami, budete zaručene správne oblečený a pripravený zdolať akúkoľvek výzvu. Vďaka jeho univerzálnosti, nadčasovosti a funkčnosti na ňom určite nešetrite.

Súvisiace články