Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Škola džentlmena: Inšpirujte sa Parížom
Zdielať na
Life

Škola džentlmena: Inšpirujte sa Parížom

Zdroj: Shutterstock

Paríž je označovaný za mesto módy, lásky a bohémskeho života. Parížania sú taktiež známi špecifickým štýlom obliekania sa, ktorý vám dnes priblížime.

Na skutočných Parížanoch málokedy uvidíte hipsterské brady. Parížski muži uprednostňujú čisto upravenú bradu a fúzy pred divokými experimentami a čo sa týka ich oblečenia, priliehavé strihy zvýrazňujúce postavu vyhrávajú nad rozgajdanými tričkami. Možno vás sklameme, ale baretky v Paríži už dávno nie sú in. Dnes nosením baretky len dáte najavo fakt, že ste vo francúzskej kapitole cudzinec. Stereotypná baretka je už prežitok, bretónske pásikavé tričko v uliciach Paríža však vídať podnes. Roláky a dobre ušité saká tiež ostávajú parížskou klasikou.

Parížsky štýl obliekania sa je nadčasovou reprezentáciou toho, čo je módne, elegantné, ale pritom jednoduché. Okrem spomínaného dokonalého strihu zvýrazňujúceho postavu je pre Parížanov veľmi dôležitý materiál a kvalita oblečenia. V zime sa nosí tvíd, v letných mesiacoch bavlna a ľan. Pokiaľ chcete zapadnúť do parížskych ulíc, nekombinujte viac ako tri farby naraz. Neónové farby a výrazné nápisy pútajúce pozornosť v Paríži nikdy neboli in. Rovnakým tabu sú aj sandále pre mužov či athleisure športové oblečenie s jedinou výnimkou, ak sa práve na športovú aktivitu chystáte.

Čo sa týka topánok, športové tenisky sú v Paríži obľúbené. Z veľkej časti za to môžu aj historické dlažobné kocky v centre mesta. Ďalším obľúbeným typom obuvi sú členkové kožené topánky v tmavších farbách. Pokiaľ si nie ste istý výberom obuvi, voľte slušnejší variant.

Klasickým štylistickým prvkom Parížanov je vrstvenie oblečenia. Parížania uprednostňujú kvalitu pred kvantitou a investujú do nadčasových kabátov, sák a zvrchníkov z trvácnych materiálov v neutrálnych farbách, ktoré im poslúžia rovnako ako dodajú štýl po mnohé roky. Z tohto pohľadu je parížska móda oveľa viac šetrná k životnému prostrediu ako tričká na jedno použitie tak populárne v iných západných krajinách.

Dôležitou kapitolou vo vysokej škole obliekania sa ako Parížan sú doplnky. Parížski muži obľubujú jednoduché, ale svojské šperky, ktorými prejavia svoju osobnosť aj v zjavne jednoduchom outfite. Retiazky, brošne a vreckovky na saku nie sú ničím výnimočným, rovnako ako retiazka či prstene s osobným významom pre svojho nositeľa. Pánske kožené tašky a batohy sú u mužov taktiež vo veľkej obľube.  

Poslednou radou pre každého, kto sa chystá si tento štýl osvojiť je mať istú dávku sexepílu - čiže cítiť sa sebaisto a pohodlne vo vlastnou oblečení, ktoré je vnímané doslova ako druhá koža. Aj to je jeden z dôvodov, prečo sú kvalita a strih brané v Paríži nadovšetko.

Súvisiace články