Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ľanový oblek: Odkryte prírodnú eleganciu a chlad v jednom!
Zdielať na
Life

Ľanový oblek: Odkryte prírodnú eleganciu a chlad v jednom!

Zdroj: MPM

Dnes vám poradíme, ako si správne vybrať ľanový oblek a s akými kúskami ho kombinovať tak, aby pokryl všetky vaše módne potreby.

Posledné dva roky ustúpila pánska elegancia v móde do úzadia potlačená hipsterskou extravaganciou, ležérnym streetwear oblečením a pánskymi ľadvinkami prehodenými krížom cez rameno. Dnes však môžeme s istotou povedať, že elegancia je naspäť v hre a s ňou aj kľúčový letný kus – ľanový oblek.

Hneď na začiatku článku musíme upresniť, že ľanový oblek akejkoľvek kvality a ceny sa bude krčiť. Je preto určený výhradne pre mužov, ktorí sú s týmto faktom zmierení a budú ho nosiť sebavedome. Pre tých ostatných je dobrou alternatívou kombinácia ľanu s vlnou alebo hodvábom, ktoré sa budú krčiť menej.

Neočakávajte tiež, že všetky ľanové obleky budú ľahké ako pierko – kvalitnejšie obleky budú rovnako hrubé ako bavlna. Na rozdiel od bavlny je však ľanové vlákno chladivejšie a dokonca až o tretinu silnejšie. Ľan na rozdiel od bavlny absorbuje vlhkosť a je elastickejší, preto bude oblek z neho vyzerať dlhšie ako nový a aj jeho na prvý dotyk drsný povrch časom zmäkne.

Pri kupovaní ľanového obleku venujte pozornosť podšívke, ktorá by mala byť len na zadnej časti saka. Veľa luxusnejších značiek podšíva aj nohavice, na leto si však jednoznačne vyberte variant bez podšívky. Ďalej venujte pozornosť vreckám, ktoré by mali byť tenšie ako na bavlnenom saku, aby nedeformovali jeho tvar. Úplne nepodšité sako lichotí len určitému typu postavy, keďže jeho tvar bude držať minimálne.

Momentálne sú v trende ľanové obleky výrazných farieb atypických strihov s kreatívnym spôsobom viazania či zapínania. V bežnom živote by váš outfit mal byť inšpirovaný trendami, ale nemal by pozostávať výhradne z nich, pretože v takom prípade by sa jednoducho nič nedalo nosiť dvakrát, nie to ešte viacero sezón po sebe. Vyberte si preto oblek vo farbách, ktoré vám pristanú, pričom béžová je hrou na istotu.

Pokiaľ sa obliekate do práce, nekombinujte ľanový oblek s ľanovou košeľou. Zvoľte namiesto toho dobre vyžehlenú bavlnu, ktorej tvrdá hladkosť bude kontrastovať s mierne pokrčeným ľanom.  Vzorovaná kravata dobre doplní ležérny výzor obleku.

Čo sa týka výzoru smart casual, najlepšie ho docielite kombináciou obleku s polokošeľou alebo košeľou s kubánskym golierom. Aby ste vyzerali ešte štýlovejšie, nahraďte štruktúrovaný opasok ležérnejšou verziou, ktorej koniec môžete nechať nezapravený. Keďže je leto, nechajte členky odhalené vyhrnutím horného lemu nohavíc.

Pri obliekaní sa v štýle casual sa medze vašej fantázií nekladú. Tričko a tenisky k obleku sú klasika. Čo takto doplniť celkový look aj štýlovou šiltovkou, výrazným šperkom alebo masívnymi sandálmi? Ľanový oblek je kúsok, ktorého stajling nemá pravidlá. A to sa nám na ňom páči hádam najviac.

Súvisiace články