Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Bye-bye nevkusná brada: Tipy na dokonalú hygienu
Zdielať na
Life

Bye-bye nevkusná brada: Tipy na dokonalú hygienu

Zdroj: Shutterstock

Podľa niektorých výskumov žije v bradách mužov viac baktérií ako v srsti psov.

​Nie je známe, nakoľko sú výsledky tohto výskumu všeobecné, navyše ju neuskutočnili slávni „britskí vedci“, každopádne, švajčiarsky výskumný tím porovnal počet baktérií v bradách mužov a psej srsti a neváhali výsledky svojho výskumu zverejniť: mužské brady boli skutočne nechutnejšie v porovnaní so srsťou ich štvornohých priateľov.

Samozrejme, môžeme polemizovať o metodológii výskumu a premýšľať, či vedci pracovali s reprezentatívnou vzorkou alebo nie, a môžeme tiež poukázať na skutočnosť, že niektoré baktérie sa nachádzajú na našej koži, takže výsledok je diskutabilný. Namiesto paniky vám dáme niekoľko tipov, ako si správne udržiavať bradu!

Umývanie brady je vážna vec

Ak dodržiavate osobnú hygienu, mali by ste sa starať aj o svoju bradu rovnako ako o vaše vlasy. Mali by ste si ju umývať 2-3 krát týždenne, a ak si umývate vlasy po náročnom tréningu, nemali by ste si zabúdať ani na bradu.

Pre ľudí s obzvlášť citlivou pokožkou odporúčame špeciálny šampón a balzam, pretože tvár je zvyčajne citlivejšia ako pokožka hlavy, takže tradičný šampón vám môže spôsobiť podráždenie.

Ak by ste si z nejakého dôvodu nemohli bradu umyť, odporúča sa, aby ste si ju dôkladne rozčesali, aby ste sa zbavili nežiaducich baktérií a nečistôt.

​Olej primerane

Oleje na bradu sú mimoriadne populárne, pretože ju robia mäkšou, jasnejšou a obmedzujú nepríjemný zápach. Je to však doplnok, takže to nepreháňajte! Okrem toho má príliš veľa oleja mastný účinok, ktorý opäť nepomôže pri správne udržiavanej brade.

Suchá brada je dobrá brada

Vyzerá to ako hlúpy nápad narovnať si bradu fénom, ale nie je to zlá vec. Hustá, silná brada sa ťažko sama suší a mokré prostredie obľubujú baktérie.

Pravidelné zastrihávanie

S rastom brady sa zbavíte každodennej holiacej rutiny, ale to neznamená, že môžete ponechať rast porastu na tvári napospas osudu. Rovnako ako vlasy, aj brada sa môže lámať, čo jej dáva nepríjemný vzhľad. Oplatí sa aspoň každé dva týždne zastrihnúť konce, aby pôsobila zdravým dojmom.

​Áno, aj pod bradou môžete mať lupiny

Tí, ktorí sú náchylní na lupiny, ich môžu mať ľahko aj pod bradou. V tom prípade sa odporúča použiť starý dobrý Head and Shoulders a dôkladne si ním umyť bradu. Ak vám tento domáci trik nepomôže, choďte ku dermatológovi.

Nebojte sa holiča!

Ak vaša starostlivosť o bradu spadá do kategórie sci-fi, ale nechcete sa vzdať zovňajšku Vikinga, určite vám pomôže dobrý holič. Okrem toho, že vám pomôže vytvoriť bradu, ktorá vyhovuje vašej tvári a štýlu, ponúkne aj množstvo rád o domácej starostlivosti.