Na internete sa objavili topánky značky Crocs, ktoré tvorivý instagramer prerába na verziu pre gotikov. A verte-neverte, predávajú sa.

Odkedy americká značka Crocs v roku 2002 prvý krát uviedla na trh penové sandále u nás známe ako kroksy, svet sa rozdelil na dve kategórie. Na tých, ktorí ich nemôžu vystáť a na skupinu nadšencov pochvaľujúc si ich pohodlnosť. Prekvapujúco, ich pôvodná cieľová skupina neboli amatérski záhradkári ani klub dôchodcov – kroksy boli navrhnuté na nosenie na palube jachty.

Dodnes sa celosvetovo predalo vyše 300 miliónov párov týchto sandálov so zatvorenou špicou pripomínajúcou sánku krokodíla a ďalšie milióny ich lacných napodobením. Veľkú časť Crocs zákazníkov tvoria zamestnanci pracovísk so sprísnenou hygienou akými sú kuchári, vedci či nemocničný personál. V prvých predajných rokoch prešli kroksy sériou dizajnových zmien ako následok úrazov spôsobených ich nosením na eskalátoroch a zákazom ich nosenia v nemocniciach vo Švédsku a Viedni z dôvodu, že sa v nich hromadila statická energia, ktorá interferovala s elektronickým vybavením.

Kroksy zdolali všetky prekážky a od svojho vzniku boli účelovou obuvou, nie módnym výstrelkom. Instagramerovi z New Yorku, ktorého reálne meno ostáva neznáme a ktorý vystupuje len pod prezývkou @garbage_b0y (smetiarsky chlapec) sa však podaril skvelý kúsok – nakúpil veľké množstvo čiernych sandálov, na ktoré ručne prirobil kovové ozdoby a pichliače a tento výtvor nazval ‘Goth Crocs’ (Gotické Kroksy). Pod svojou instagramovou fotkou, kde pózuje vo vani zakrytý kopou plastu s pichliačmi, odkazuje svojim fanúšikom:

„povedzte bohatým deťom, aby si ma hneď teraz pozreli.”
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa garbage boy (@garbage_b0y),

Goth Crocs sú dostupné cez nákupný portál etsy.com a stoja 260 dolárov. Takže mať viac peňazí ako rozumu je pre ich zakúpení nevyhnutné.

@garbage_b0y nie je prvým, kto prišiel s nápadom vdýchnuť nudným kroksom trošku fantázie. V roku 2017 luxusná módna značka Balenciaga na Parížskom týždni módy predstavila platformovú verziu kroksov za 850 dolárov, ktoré sa vypredali za niekoľko hodín.  

Či sa vám originálne crocs, ich dizajnová verzia od Balenciagi alebo podomácky vyrobená gotická verzia páči alebo sa vám pri pohľade na nich ježia chlpy na rukách, je irelevantné. Každé si našli svoj trh, plnia svojim dizajnérom vrecká a sú dôkazom, že v dnešnej dobe je možné predať už naozaj hocičo.

Na trh prichádzajú klasické Crocsy: Tentokrát kožené

Ak máme ostať korektní, môžeme povedať, že je to kontroverzný model, ale v skutočnosti ide o dosť nevkusnú obuv. Navyše poriadne drahú.