Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Škola džentlmena: Košeľa nie je len jedna
Zdielať na
Life

Škola džentlmena: Košeľa nie je len jedna

Zdroj: Shutterstock

Existuje niekoľko druhov pánskych košieľ – delia sa nielen podľa strihu a materiálu, ale tiež podľa udalosti, na ktorú sú vhodné. Mätúce? Čítajte ďalej.

Nezáleží na tom, či sa živíte ako automechanik alebo top biznismen, každý muž by mal vlastniť niekoľko druhov košieľ a to nehovoríme len o ich farbe. Prečítajte si náš prehľad pánskych košieľ a zistite, ktoré sú tie pravé pre vás a vaše potreby. Výber správnej košele zaručí, že budete vždy vhodne oblečený a taktiež vám ušetrí čas rozmýšľaním, či spĺňate dress code.

  1. Oxfordská košeľa

Táto košeľa bola prvý krát navrhnutá Johnom Brookom v roku 1896 a zaradila sa ihneď medzi klasiku. Je z hrubšieho materiálu a golier držia na mieste gombíky, detail, vďaka ktorému je táto casual košeľa vhodná aj na formálne udalosti. Zvoľte svetlejšie farby pre pracovné stretnutia a tmavšie farby na večer.

  1. Vrchná košeľa

Nenahraditeľný kúsok v prechodných obdobiach, keď je príliš zima na samotné tričko a príliš teplo na kabát. Vrchná košeľa spĺňa úlohu bundy, je z hrubšieho materiálu a namiesto gombíkov môže mať zips. Obliecť si pod ňu môžete tričko, ale aj ďalšiu košeľu. Modrá a šedá sú vhodné na večer, kým neutrálne farby vyniknú na dennom svetle.

  1. Pracovná košeľa

Vyhrňte si rukávy a pustite sa do práce. Biela alebo svetlo modrá košeľa najviac zapadnú do kancelárskeho prostredia. Aby ste aj bez kravaty vyzerali profesionálne zvoľte oxfordský typ golieru alebo košeľu s takzvaným stojačikom.

  1. Ľanová košeľa

V dňoch, keď sa idete doslova roztopiť vás nič neochladí tak, ako ľanová košeľa. Tento materiál je stvorený na horúce dni s vyhrnutými rukávmi. Voľte jednoznačne svetlé farby ako sú biela, krémová, či svetlo ružová. Skombinujte ľanovú košeľu s chino nohavicami pre casual výzor, alebo s džínsami a sakom, keď potrebujete vyzerať slušnejšie.

  1. Kubánsky golier

Predstavte si Elvisa Presleyho na vrchole kariéry a pochopíte, ako vyzerá tzv. kubánsky golier. Na košeli s kubánskym golierom nezačínajú gombíky hneď pri krku, ale nižšie na hrudi. Kubánsky golier možno vidieť na havajských košeliach, jedná sa však o dva rozdielne typy. Košeľa s kubánskym golierom je perfektnou voľbou na letné festivaly, grill party či dovolenku. A na rozdiel od havajskej košele nemusí hýriť farbami, aby na jej nositeľa v okamihu pritiahla pozornosť.

  1. Smokingová košeľa

Elegantná a jednoduchá, nosí sa výhradne ku smokingu a je vrcholom pánskeho spoločenského outfitu. Látka je z hrubšieho materiálu s tvrdým golierom. Rukávy sú taktiež zakončené hrubším materiálom, ktorý sa raz preloží a uchytí manžetovými gombíkmi.

  1. Flanelová a denim košeľa

Dve košele, v ktorých budete bezpochyby cool. Hrejivý flanel či jemný denim, obidve vám dodajú nádych uvoľnenej elegancie. Vyniknú ako s džínsami tak aj s látkovými nohavicami. Jednoduché, mužné, účelové a vždy trendy.

  1. Polokošeľa a košeľa s krátkym rukávom

Spomenuli sme to niekoľko krát a urobíme to opäť – rukávy by vám mali sedieť rovnako, ako zvyšok košele. Košeľe s krátkym rukávom a polokošele vyniknú najlepšie v kombinácií s džínsami, chino nohavicami alebo krátkymi nohavicami. Svetlé farby sú opäť vhodnejšie počas dňa a tmavšie na večer alebo formálnejšiu príležitosť.

Súvisiace články