Ak ste obdarený schopnosťou obliecť sa v štýle smart casual, asi ste zvyknutý, že patríte väčšinou k najlepšie oblečeným mužom pri akejkoľvek príležitosti. Vás ostatných, ktorí v tejto téme stále tápate, to dnes naučíme!

Štýl smart casual je ľahké vidieť, ale ťažké opísať. Základom smart casual nie je až tak samotný výzor ako pocit vychádzajúci zo slobody, že máte pri obliekaní sa voľnú ruku. V minulosti nám oblečenie diktovalo naše povolanie, moderná doba je viac otvorená experimentovaniu s vašim individuálnym štýlom a zostaviť outfit, ktorý bude rovnako vhodný do práce v kancelárií ako na večernú párty či návštevu divadla, už nie je nemožné.

Pánske štýly

Popri smart casual sú najrozšírenejšími pánskymi štýlmi formálne oblečenie, business casual a ležérne oblečenie. Poďme si ich po jednom predstaviť, aby sme lepšie pochopili ich jednotlivé rozdiely.

Formálne oblečenie sa viaže k určitému miestu a udalosti, pri ktorom sa vyžaduje zdieľať jasne zadefinovaný kód obliekania sa. Volíme ho na svadby, plesy, pohreby či pracovné pohovory.

Druhým štýlom je business casual, ktorý je dnes rozšírený na mnohých pracoviskách. Nemusí pozostávať z obleku, mal by si však zachovať formálne prvky ako sako, slušné nohavice a košeľu. Typickou obuvou sú slušné topánky.   

Pokiaľ dostanete pozvánku na párty, ktorá uvádza neformálne oblečenie, neznamená to, že si oblečiete úplne hocičo. Ležérny štýl je pohodlným protikladom formálneho oblečenia a najlepšie ho vystihnú rifle, tričko a tenisky. Všimnite si, že sme povedali rifle a nie tepláky.

Moderné smart-casual

Rifle tmavej farby, rolák, sako a štýlové tenisky. Nohavice chino, košeľa s potlačou a letecká bunda. Obidva štýly sú smart casual, ako ich ale opísať? Pozostávajúci z formálnych a menej formálnych kúskov, správne zložený smart casual outfit by mal obstáť pri pracovnom stretnutí aj pri večernom rande. Je to mix ležérneho, business casual a niekedy dokonca aj formálneho oblečenia.  

Pri pohľade do zrkadla by ste sa v ňom mali cítiť pohodlne a sebaisto. Už samotný názov je mixom minimálne dvoch rôznych štýlov, preto sa nedá jednoznačne povedať, ktoré kúsky sú jeho podstatou. Smart casual môže byť tričko, košeľa aj rolák. Rifle, nohavice chino alebo vychádzkové nohavice. Čo sa týka obuvi, máte k dispozícií celú škálu poltopánok a tenisiek, ktoré by ale mali vyzerať luxusnejšie ako zvyčajne.

Pri smart casual je najdôležitejšie vrstviť oblečenie – pridanie či odobranie vrchnej vrstvy oblečenia je najjednoduchší spôsob, ako váš outfit počas dňa meniť. Sako, ktoré nevyzerá ako súčasť obleku, letecká bunda a pohodlný oversize sveter na gombíky by vám ako majstrovi smart casual nemali v šatníku chýbať.

Na záver sa nechajte inšpirovať našou galériou. Zo známych osobností sme ako advokátov štýlu smart casual zvolili futbalistu Davida Beckhama, hviezdu Bohemian Rhapsody Ramiho Maleka a hercov a hudobníkov Idrisa Elbu a Ryana Goslinga.