„Nechápem, prečo musí byť móda taká vážna.“ Vyjadril sa Thomas Carlyle Ford začiatkom tohto roku pre Financial Times. „Všetko je tak otrasné – chcel by som vidieť niečo zábavné,“ pokračoval. Dnes viac o novej kolekcii Tom Ford a tiež o nemenej zaujímavom živote jej zakladateľa.

Tom Ford je vo svete módy pojem, ktorý niečo znamená. Pre muža stojaceho na čele organizácie v hodnote 1,5 miliardy amerických dolárov je najdôležitejšie ostať verný sebe samému.

„Vždy budeš mať obdobie, keď si viac v móde a keď si v móde menej. Ak neostaneš verný sebe samému, stratíš sa. Dúfam, že ja budem vždy vyzerať tak, ako som vždy vyzeral,“

opísal v lete Tom Ford svoju značku pre britský Vogue a jedným dychom obsiahol podstatu superznačky: stojí mimo meniacich sa trendov a je nadčasovo štýlová.  

Zdroj: Tom Ford

​V jeho kolekcii na túto sezónu nájdete dominantné pracovné obleky aj chic obleky na kokteilovú párty, metalické farby, luxusné pletené svetre a oblečenie na voľný čas.

Pred otvorením vlastnej značky bol Tom Ford kreatívnym riaditeľom Gucci a neskôr Yves Saint Laurent. Obidva módne giganty sú vlastnené tou istou firmou Gucci Group a Tom u nich pôsobil desať rokov. Čísla hovoria za všetko, pri nástupe Forda do vedúcej pozície mala firma finančné problémy. Keď v roku 2004 Ford odstúpil, zanechal za sebou impérium v hodnote 10 miliárd dolárov.

Sebavedomie a sexepíl sú synonymom všetkého, na čom sa Tom Ford kreatívne podieľal a jeho meno bolo známe ešte pred otvorením vlastného obchodu. Kľúčom úspechu bola podpora celebrít, z ktorých mnohí sú Tomovi priatelia. Spomeňme Justina Timberlaka, Ryana Goslinga, Hugha Jackmana či Daniela Craiga, ktorého James Bond tiež volil dokonalé outfity v posledných troch pokračovaniach úspešného filmu z dielne Toma Forda.

Popri štýlových doplnkoch od topánok cez opasky až po kravaty a parfumy, zaradil nedávno Tom Ford do svojej kolekcie aj hodinky a spodnú bielizeň.

„Ak si vyzlečiete nohavice, chcete, aby ten moment bol skvelý.“
Zdroj: Tom Ford

​Podľa Toma vám k tomu dopomôžu aj metalické, zebrie či leopardie trenírky z jeho dielne. Pokiaľ hľadáte niečo menej provokatívne, vyskúšajte kolekciu trenírok v telovej farbe, inšpirovaných tými, ktoré Tomovi kupovala jeho mama.

Práve slovo provokatívne vystihuje Toma Forda najviac. Svojho času dostal prezývku módny „Kráľ sexu“ a stále rád vtipkuje o klebetách, že sám žiadnu spodnú bielizeň nenosí.

Aký je 57-ročný partner, otec, šatníkom minimalista a vegán v súkromí? Tom je už vyše 30 rokov vo vzťahu s módnym žurnalistom Richardom Buckleym, s ktorým to bola údajne láska na prvý pohľad. Šťastní manželia spolu vychovávajú syna Jacka a nedávno sa presťahovali do slnečného LA po dvadsiatich rokoch strávených v Londýne. Tom pochádza z amerického Texasu a odmalička prejavoval záujem o dizajn. V piatich rokoch bolo jeho najväčšou záľubou presúvať nábytok kedykoľvek jeho rodičia opustili dom.

Zdroj: Tom Ford

​Tom začal so štúdiom architektúry v New Yorku a neskôr pokračoval v Paríži, kde si v poslednom ročníku uvedomil, že architektúra je pre neho veľmi vážna a na druhej strane móda je tá správna rovnováha medzi umením a biznisom. Prestúpil na štúdium módy a v roku 1985 po ukončení štúdií si začal hľadať prácu. Vyhliadol si športovú značku Cathy Hardwick, do ktorej kancelárie neodbytne telefonoval celý mesiac. Keď telefón zodvihla samotná riaditeľka, aby Forda odbila otázkou, ako rýchlo sa vie dostaviť na pohovor, za dve minúty mala mladého Forda u seba v kancelárii. Nadaný dizajnér telefonoval zo vstupnej recepcie a vysnenú prácu nakoniec získal.

Taký bol začiatok Toma Forda, ktorý má dnes na svojom konte viaceré módne ocenenia a dokonca aj režisérske a scenáristické úspechy. Jeho debutový film A Single Man z roku 2008 nasledoval Nocturnal Animals v roku 2016. Na prelome rokov 2018 / 2019 nič nenasvedčuje tomu, že by sa Tom chystal utiahnuť do úzadia a my budeme dychtivo jeho nové počiny naďalej sledovať.  

Pozrite si galériu

Svetobežník Don Ed Hardy: K móde sa dostal vďaka tetovaniu

S viac než štyridsaťročnou praxou tetovania a legendárnym postavením v tatérskej komunite je dnes svetobežník Don Ed Hardy vďaka hĺbke a dôvtipu považovaný za krstného otca moderného tetovania.