Ak by sme chceli našej módnej rubrike dodať na dramatickosti, nazvali by sme dnešný článok zamatová revolúcia. Čítajte ďalej, pokiaľ sa chcete dozvedieť viac o horúcom trende, ktorý z vás spraví najštýlovejšieho muža konca roka.

Zamat nie je len látka určená na výrobu závesov. Po stáročia bol luxusným materiálom, z ktorého si nechávali šiť oblečenie len králi a zámožnejší členovia spoločnosti.

Zamat sa vyrába buď z prírodných alebo syntetických materiálov, z ktorých najdrahším ostáva hodváb. Výroba zamatu je zložitý a precízny proces, pri ktorom sa najprv vertikálne aj horizontálne zošijú dve vrstvy vlákien, ktoré sa následne pozdĺžne prestrihnú. Výsledkom sú dva kusy na dotyk výnimočne jemnej látky tvorenej zhlukom krátkych vlákien, pôvodne prinesenej do Európy z Blízkeho východu.

Zamat bol odjakživa synonymom luxusu a privilegovanej vrstvy spoločnosti. Čo sa týka modernej doby, medzi širšou verejnosťou bol populárny hlavne v sedemdesiatych rokoch minulého storočia a ako celá vtedajšia móda, aj zamat práve teraz zažíva veľký návrat.

Ako nosiť zamat?

Anglický princ Harry zvolil zamatové sako ako súčasť svojho svadobného dňa, čím tento materiál len získal na popularite. Fotka, ako spolu s Meghan vychádzajú z Windsorského paláca obletela média a, čo sa výzoru týka, ženích v tomto prípade za nevestou určite nezaostával.

Zdroj: Twitter

​Hoci nie ste jedným z najmilovanejších princov sveta, aj vám zamatové sako dodá nezameniteľné čaro a bude vhodnou alternatívou na ples alebo zimnú svadbu. Čo je na tomto kúsku skvelé je fakt, že je nositeľné aj mimo slávnostných udalostí. Hnedé alebo modré zamatové sako môžete skombinovať s ležérnymi károvanými nohavicami, džínsami, košeľou alebo polokošeľou.

Absolútnym hitom sezóny je zamatový oblek v čokoládovej farbe, nebojte sa ale experimentovať aj s inými farbami a vzormi.  

Odhliadnuc od formálneho saka, prehliadkovým mólam dominujú zamatové nohavice, zamatové bomber bundy či zamatové tenisky v modrej alebo červenej farbe. V skratke, akékoľvek oblečenie alebo ľadvinka vyrobené z tejto luxusnej látky, ktoré si do svojej kolekcie vyberiete vás okamžite katapultuje medzi módnu smotánku.

Zdroj: Twitter

​Použitie prepychového zamatu alebo príbuzného velúru na športové oblečenie ako sú mikiny a tenisky je ultimátnym mestským luxusom. Tento štýl je často preferovaným raperom Kanyem Westom, vďaka ktorému sa červená velúrová bombera a mikina stali akýmsi módnym statusom, ktorý chcú všetci napodobiť. Zamat aj velúr vďaka početným vláknam výborne odrážajú svetlo, nie však tak, aby to bolo nevhodné. Preto je podľa nás zima, kedy sú dni kratšie a tmavšie, tým pravým obdobím, kedy s nimi experimentovať.

Pokiaľ sme vás ešte stále nepresvedčili, že zamat je tu a je cool, pozrite si našu galériu. Zmenili ste názor a dáte zamatu šancu? Napíšte nám do diskusie.     

Pozrite si galériu

Poradňa džentlmena: 8 zásad štýlového muža

Muž so štýlom pôsobí sebavedome, vyrovnane a vzbudzuje prirodzený rešpekt. A štýl je niečo, čomu sa dá naučiť - prečítajte si osem jednoduchých pravidiel, ako sa k mužom s prívlastkom štýloví ľahko zaradíte aj vy.