Znižovanie rozpočtu polície sa netýka len Slovenska. Londýnska metropolitná polícia sa s týmto problémom rozhodla zatočiť podľa vzoru newyorských kolegov – budú predávať výrobky so svojím logom.

Rozšíreným suvenírom anglického Londýna je oblečenie, hračky či iné predmety s logom miestneho metra. Metropolitná polícia ho bude nasledovať, ako to na konci minulého mesiaca oznámil hovorca londýnskych strážcov zákona.

Policajný zbor podpísal dohodu o spolupráci so známou značkovou agentúrou The Point 1888, ktorá napríklad zastupuje aj rum Malibu. Ich spolupráca bude trvať minimálne do roku 2021, pričom The Point 1888 sa postará o výrobu a distribúciu oblečenia, hračiek, hier, suvenírov a iných predmetov s logom polície a mestskej polície, znakom Scotland Yardu a to všetko vo farbách a dizajne príslušníkov v službe.

Zdroj: Shutterstock

​Najdôležitejšie pre značkovú agentúru bude vyvarovať sa dizajnom, ktoré budú príliš podobné skutočnému oblečeniu príslušníkov policajného zboru. „Nebudú vyrobené žiadne produkty, ktoré by priamo kopírovali uniformu metropolitnej polície a všetky výrobky, ktoré sa o to pokúsia, budú obvinené z priestupku voči duševnému vlastníctvu,“ objasnil hovorca polície.

​Účel uvedenia vlastnej policajnej značky na trh je jasný už od začiatku kampane, a to zvýšiť ich rozpočet. Ako dúfa predstaviteľ štátneho orgánu:

„Ročný príjem z predaja licencie sa odhaduje na niekoľko sto tisíc libier pre metropolitnú políciu.“
Zdroj: Shutterstock

Keďže legendárni mestskí policajti s vysokými čiapkami fotiaci sa s turistami už neodmysliteľne patria k Londýnu, je pravdepodobné, že tento projekt bude úspešný a prinesie očakávaný výsledok. Pre porovnanie spomeňme úspešný projekt newyorskej polície (New York Police Department), ktoré prepožičalo svoje logo na marketingové účely už v roku 2001 a to pod skratkou NYPD. Dnes okrem mikín, baseballových šiltoviek či hrnčekov už dokonca predávajú aj súpravy na grilovanie.

Inšpiruje sa aj slovenská polícia zahraničnými kolegami? Ako myslíte, že by podobný projekt dopadol? Napíšte nám do diskusie.

Zdroj: BBC