Aj vám sa niekedy stane, že stojíte pred skriňou plnou oblečenia a neviete, čo si obliecť? Máte desiatky farebných tričiek, ktoré nesedia k žiadnym nohaviciam? Alebo ste si len včera kúpili jesennú vetrovku podľa poslednej módy, ale s ničím vám neladí? Aj takýmto situáciám sa dá vyhnúť, pokiaľ si vytvoríte takzvaný minimalistický šatník.

​S pojmom minimalizmus sa stretneme napríklad v architektúre alebo dizajne. Minimalistickým sa definuje priestor s čistými líniami, presvetlený denným svetlom a s veľmi malým množstvom dekorácií. Dôraz sa kladie na funkčnosť priestoru a kvalitu použitých materiálov, čím vzbudzuje dojem luxusu a pohodlia. Čoraz viac sa tento pojem používa v súvislosti so životným štýlom, ktorý preberá v celom svete čoraz viac ľudí. Je odpoveďou na presýtenie trhom, v ktorom je spoločnosť stimulovaná stále viac nakupovať a zhromažďovať veci, ktoré v konečnom dôsledku nepotrebuje.

Základy minimalistického šatníka

Minimalistický šatník spočíva v oveľa menšom počte vecí ako ten, ktorý práve teraz vlastníte. Pointou je ale využiť všetky kúsky naplno a to tak, že sa budú dať ľahko kombinovať a ušetrené peniaze za kvantitu oblečenia vložíte do jeho kvality.

Koncept minimalizmu nemá byť obmedzujúci - nemusíte sa zbaviť obľúbených tenisiek len preto, že ste niekde čítali, že minimalistický šatník musí pozostávať len z dvoch párov topánok.

Zdroj: Flickr

​​Ako na to

V prvom rade by ste si mali jasne určiť, aké sú vaše každodenné potreby, čo sa týka obliekania sa. Nemá význam budovať si minimalistický šatník spočívajúci v tričkách a džínsoch, keď do práce nosíte oblek, a naopak.

Pokiaľ sú vaše osobné potreby zadefinované, môžeme sa vybrať nakupovať. Pri zostavovaní minimalistického šatníka dbajte na nasledovné:

  • univerzálnosť
  • farbu
  • kvalitu oblečenia

Sako, ktoré sa dá kombinovať rovnako s ležérnym tričkom ako aj so slušnou košeľou bude skvelým príkladom univerzálneho kúska vášho šatníka. Rovnako ako aj nohavice chino, alebo kožená bunda. Čo sa týka farby, stavte na neutrálnosť. Farby ako biela, čierna, námornícka modrá, béžová a sivá budú v móde vždy a navyše sa medzi sebou dajú veľmi ľahko kombinovať. Vyhnite sa oblečeniu s nápismi a vzormi, ktoré vám kombinovanie výrazne sťažia. V neposlednom rade dbajte na kvalitu oblečenia a to predovšetkým topánok a bundy. Keďže vám teraz všetky kúsky dokonale ladia, chcete si ich užiť čo najdlhšie, nemáme pravdu?

Zdroj: OGNC

​​Výhody a nevýhody minimalistického šatníka

Ako sme už spomínali, najdôležitejšie pri zostavovaní šatníka je jeho účelovosť a fakt, nakoľko odráža váš životný štýl. Minimalistický šatník zaberie menej miesta, uľahčí vám ranný výber oblečenia a tiež balenie pri cestovaní. Budete vždy vyzerať dokonale zladený, tých excentrickejších z vás môže ale zjednodušený šatník rýchlo omrzieť. Iste, nezabúdajme na doplnky, ktorými môžete daný outfit oživiť, pokiaľ ste však nadšenec módnych trendov, minimalistický prístup k móde pre vás zrejme nebude tým pravým.

Zdroj: Flickr

​V neposlednom rade by sme radi uviedli pár celosvetovo známych prívržencov minimalistického šatníka. Sú nimi Barack Obama, Mark Zuckerberg a Steve Jobs. Všetci traja páni nezávisle od seba uviedli, že každý deň sa od nich vyžaduje séria dôležitých rozhodnutí s celosvetovým dopadom a neostáva im energia na banálne rozhodnutia, akým je každodenný výber oblečenia. Stavili preto na účelnosť a jednoduchosť a uvoľnili čas a energiu pre dôležitejšie úkony.

Tento pánsky šatník je vysokou školou štýlu a elegancie

Ani nás neprekvapuje, že ho navrhli Taliani a získal celý rad dizajnérskych ocenení. Je jednoducho nádherný.