Giorgio Armani je jedným z najznámejších svetových dizajnérov, ktorý aj vo veku 84-rokov vie, ako pripraviť tú najlepšiu párty.

Minulotýždňová prehliadka na sezónu jar/leto 2019 počas Milánskeho týždňa módy prilákala cez dvetisíc hostí, ktorým na letiskovej dráhe zaspieval Robbie Williams.

Zo študenta medicíny svetoznámy dizajnér

Giorgio Armani sa narodil v talianskom meste Piacenza jedenásteho júla 1934 a už od základnej školy túžil byť lekárom. Po troch rokoch štúdia na univerzite v Miláne kariéru lekára vystriedal za kariéru vojaka. Pridal sa k talianskej armáde, ktorá mu pridelila post vo vojenskej nemocnici vo Verone, kde často navštevoval kultúrne podujatia v známej Aréne. Možno práve tu začala jeho vášeň pre umenie, dizajn, módu a kultúru.

Giorgiova prvá práca spojená s módou spočívala v aranžovaní výkladov v obchodnom dome La Rinascente v Miláne, ku ktorej sa dostal ako 23-ročný. Z tejto pozície postúpil na predavača pánskej kolekcie, kde mal možnosť lepšie pochopiť marketing módneho priemyslu. Počas šesťdesiatych rokoch pôsobil Armani ako návrhár luxusnej talianskej značky Nino Cerruti a tiež ako nezávislý dizajnér.

Za úspech vlastnej značky vďačí Giorgio nielen svojej tvrdej práci, ale tiež vtedajšiemu partnerovi Sergiovi Galeottimu. S jeho pomocou založili v roku 1975 značku Giorgio Armani v Miláne, na ktorej čele stojí podnes. Značka Giorgio Armani je synonymom luxusu, elegancie a sofistikovanosti, ktorá je rovnako moderná ako nadčasová.  

Sergio Galeotti a Giorgio Armani, 1978 Sergio Galeotti a Giorgio Armani, 1978

Reklama a konexie sú všetko

Giorgio Armani je známy svojimi konexiami nielen vo svete módy, ale aj vo svete filmu. V roku 1980 navrhol kostýmy pre film Americký gigolo v hlavnej úlohe s Richardom Gereom, čím odštartoval kariéru hollywoodskeho návrhára. Ďalšími filmami, v ktorých môžete vidieť kostýmy z dielne Armani sú Nepodplatiteľní s Kevinom Costnerom a Robertom de Nirom, Nehanební Bastardi v hlavnej úlohe s DiCapriom, Elysium s Jodi Foster, a ďalšie známe filmy ako Vlk z Wall Street, Mission Impossible či Bodyguard.

Richard Gere vo filme Americký gigolo, 1980 Richard Gere vo filme Americký gigolo, 1980 Zdroj: Wikimedia

​Vďaka rokom stráveným v priamom kontakte so zákazníkmi, Armani nepodcenil ani reklamnú stránku svojho businessu. Ako jeden z prvých dizajnérov začal používať dovtedy netradičné spôsoby reklamy ako televízne spoty, obrovské plagáty a zasielanie katalógov verným zákazníkom.

Armani tiež nezabudol na mladšiu generáciu zákazníkov a popri luxusnejšej kolekcii vyrába aj lacnejšie kolekcie, akými sú Emporio Armani, Armani Collezioni alebo Armani Exchange. Dnes okrem oblečenia Armani nesú jeho meno aj parfumy,  plavky, okuliare, doplnky, lyžiarske a športové oblečenie, spodná bielizeň, nábytok či dokonca sieť hotelov a rezidencií. V roku 2000 newyorské múzeum Guggenheim po prvýkrát v histórií pripravilo exhibíciu žijúceho dizajnéra, ktorá prilákala okolo 29 tisíc návštevníkov týždenne.

 Leonardo DiCaprio vo filme Vlk z Wall Street, 2013 Leonardo DiCaprio vo filme Vlk z Wall Street, 2013 Zdroj: Wikimedia

Prehliadky a párty, o ktorých sa hovorí

Armani je známy aj prípravou tých najštýlovejších tematických večierkov s hviezdnymi hosťami ako Robert de Niro,  Leonardo DiCaprio či Tina Turner. Výber priestorov je veľmi dôležitý, či už sa jedná o ostrov, mestskú zbrojnicu, Armaniho obchod alebo pristávaciu dráhu.

Cestujúcim z milánskeho letiska Linate sa minulý týždeň naskytol zaujímavý pohľad na zástup celebrít, dizajnérov a fotografov, ktorý sa museli podrobiť letiskovej kontrole predtým, ako ich personál odprevadil k hangáru, ktorý nesie logo Armaniho od roku 1996. Tu sa konala posledná prehliadka Armaniho kolekcie na jar/leto 2019. Z predvádzacieho móla hostí privítal Robbie Williams oblečený na vlastnú žiadosť v saku a sukni úvodnou piesňou Let me entertain, ktorá dokonale vystihuje prácu a povahu Giorgia Armaniho. Poslednou pesničkou bola Sinatrova My Way, ktorú Robbie zakončil slovami venovanými Armanimu:

 „Ty si šiel vlastnou cestou.“  

Samotná kolekcia hýrila farbami a napriek netradičným strihom a materiálom si stále zachovala eleganciu značky, definujúcu ju už vyše štyri desaťročia. Či už ste priaznivcami Armaniho štýlu, alebo nie, jedno je isté - neutíchajúca energia a inovácie, s akými Armani k svojej práci pristupuje, sú minimálne obdivuhodné.

Obliekanie je spôsob života: Príbeh Yves Saint Laurent

Ako dvadsaťjedenročný už bol dizajnérom módneho domu Christian Dior, ale to bol len jeho začiatok. Yves Saint Laurent, jedna z najuznávanejších osobností módnej histórie, sa preslávil odvážnymi riešeniami. Množstvo štýlov, ktoré vytvoril sú dnes už klasické. Jeho šperky sú pútavé a jeho šaty jedinečné a originálne. Ale ako to všetko začalo?