Chcete si kúpiť kvalitné hodinky, ktoré vás nezruinujú? Máme pre vás zopár tipov

Vybrali sme pre vás päť hodiniek / značiek, ktoré sú vstupnou kategóriou do švajčiarskeho hodinárstva, ale ich kúpa je stále cenovo výhodná. Asi vás neprekvapí, že v zozname sa nachádza aj japonský výrobca.

Na začiatok je dobré pripomenúť, že ak hovoríme o hodinkách, neporovnávame ich ceny s našimi platmi, ale skúmame pomer vzájomnej ceny a hodnoty. Tak napríklad značka Certina je za dvetisíc eur drahá, ale Rolexky za päťtisíc sú lacné.

Do tohto zoznamu sme vybrali hodinky, ktoré spadajú do nižšieho segmentu. Ich mechanizmus nie je manufaktúrna, ale výrobcami osvedčená sériová výroba, nevyrába sa v nich každá súčiastka ručne a ani precíznosť a detaily neprirovnávame ku značke Breguet, a napriek tomu sú vo svojej kategórii veľmi kvalitné. Nehľadajte v tomto výbere poradie, nie je to účelom tohto článku.

Certina DS PH200m a DS Action Diver

Certina začala do našich končín prenikať začiatkom 90. rokov, takže nie je úplne neznámou značkou. Ponuka ich produktov je pestrá a nájdete v nej športové aj elegantné modely. Ich hlavným znakom je už v názve spomenutá DS (Double Security, dvojitá bezpečnosť), ktorá prakticky zvyšuje odolnosť produktov voči vibráciám a nárazom.

Zdroj: Certina

​Už od čias Jamesa Bonda vieme, že pekné potápačské hodinky sa hodia od kúpacích šortiek až po oblek. Ak práve nemáte na klasický Submariner, môžete si zo značky Certina vybrať hneď dva modely, v závislosti od toho, či túžite po moderných, alebo staromódnych modeloch. Tým modernejším je model DS Action Diver oživený v tomto roku. Aj keď 43-milimetrové puzdro nie je z najmenších, nepôsobia veľmi robustným dojmom. Sú síce trochu hrubo opracované, ale keďže ide o potápačské hodinky, nemusia vyzerať veľmi vznešene.

Sú vodotesné do hĺbky tristo metrov a majú korunku uzavretú závitom, takže je isté, že sa do nich nedostane žiadna voda. Zafírové sklo bežným nosením poškrabete len v prípade, ak sa o to budete veľmi snažiť. Ich mechanizmus c07.211 poznamenala optimalizácia nákladov, veľa skúseností s ním nemáme, ale Švajčiari zriedka používajú kupujúcich ako betatesterov.

Zdroj: Certina

​Vintage model je o niečo zaujímavejší. V súčasnosti je retro in a preto mnohé značky oprášili svoje staré modely. Certina svojimi PH200 výborne trafila potápačské hodinky 60. rokov. Majú menšie puzdro (42,8 mm) ako DS Action Diver. Aj tvar puzdra, ciferník a ručičky sú podobné s ich predchodcom, dokonca zafírové sklíčko nahradili staromódnym plexisklom. O ňom je dobré vedieť, že aj keď sa ľahko poškrabe, rovnako jednoducho sa z neho dajú škrabance odstrániť, čo je pri zafíre nemožné. Okrem toho ich vzhľad pôsobí inak ako so zafírom. Oba modely sú k dispozícii v rozmedzí 600-850 eur.

Junghans Max Bill

U nás len málokto pozná známeho predstaviteľa štýlu Bauhaus. Ide v podstate o nemeckú značku, ale v ich hodinkách sa nachádza švajčiarsky mechanizmus. Firma Junghans začala spolupracovať so švajčiarskym multitalentom Maxom Billom ešte v roku 1961 a dizajnové prvky tej doby ostali v takmer nezmenenej podobe aj v súčasnej kolekcii.

Zdroj: Junghans

​Základný model Max Bill od firmy Junghans do nášho výberu zapadá aj s manuálnym a automatickým naťahovaním. Je menej športový ako modely Certina, ale reprezentuje úplne odlišný štýl.

Sofistikované, jednoduché a priamočiare ako samotný Bauhaus.

Vyberať si môžete medzi veľkosťami 34 a 38 milimetrov, s ručným (2801) a automatickým naťahovaním (2824-2). Kým menšie sa hodia mužom s užším zápästím (prípadne ženám), 38 milimetrová verzia je už seriózny kus. Tenký rám, plexisklo a optické zakrivenie nahor skresľujú zopár milimetrov. Na plávanie nie sú vôbec vhodné, sú odolné len voči kvapkám. Mechanizmus je švajčiarsky a používa minimálne upravovaný kaliber ETA. Cena 600-850 eur.

Tissot Le Locle

​Na hodinkách musí byť niečo, čo vás chytí za srdce a vychutnávate si každý pohľad na ne. A to natoľko, že keď z nich spustíte zrak, ihneď zabudnete, koľko je hodín. To platí aj pri hodinkách Le Locle od značky Tissot.

Zdroj: Pixabay

Už samotné rímske číslice pôsobia v 39,3 milimetrovom puzdre elegantne. K nim pridali nádherný ciferník a hneď z nich neviete spustiť oči. A to ste ešte nevideli zadnú priehľadnú stranu. Vo svojej kategórii ide o veľmi pekne spracované a eleganciu vyžarujúce hodinky s mnohými zaujímavými detailmi. Aj v nich je osadený mechanizmus Powermatic 80 a ich najväčšou výhodou je, že na jedno natiahnutie vydržia až 80 hodín.

Na pláž sa veľmi nehodia, ale do hĺbky tridsiatich metrov im voda neprekáža. S koženým remienkom za ne zaplatíte od 500 eur.

Seiko Presage SRPB43 “Cocktail Time”

Hodinky Seiko 5 poznajú viacerí. Sú to lacné, odolné, automatické hodinky. Pre niektorých je táto informácia o spoločnosti Seiko dostatočná, ale za značkou sa nachádza oveľa viac. Napríklad kolekcie Prospex, Grand Seiko alebo v tomto prípade Presage. Tá je vo svete hodiniek dostupnou a cenovo výhodnou kolekciou typickej japonskej kvality. Seiko Presage sú pekne navrhnuté hodinky s jemným zakrivením tvarov puzdra, so starostlivo prepracovaným ciferníkom a skvelým celkovým efektom.

Zdroj: Seiko

​Zaujímavosťou Cocktail Time je, že patria medzi málo hodiniek, ktorých výrobca zvolil oficiálny názov podľa fanúšikov značky. Nemusíme ale vedieť túto zákulisnú informáciu, stačí sa na ne pozrieť a je na prvý pohľad jasné, prečo tieto prepracované hodinky s hodvábnym ciferníkom dostali názov Cocktail Time. S hrúbkou 40,5 milimetrov sú trochu väčšie ako ich konkurent podobného štýlu Tissot Le Locle, ale ich vodotesnosť je do päť barov miesto troch. Poháňa ich mechanizmus 4R35, čo je už takmer základný mechanizmus značky Seiko, Je ľahko ovládateľný a pomerne presný. Z nášho výberu sú tieto hodinky najlacnejšie, získate ich už od 400 eur.

Vintage

Mnohým svet nových hodiniek nič nehovorí a oveľa viac ich oslovujú klasické tvary, technické riešenia a veľkosti. Pre svet vintage modelov sú typické štíhlejšie a menšie puzdrá, ciferníky s patinou a staromódne ručičky hodiniek. Tu sa otvára brána okrúhlym typom z 20. a 30. rokov minulého storočia, hranatým hodinkám zo 70. až po vintage modely 90. rokov.

Zdroj: Flickr

​Ponuka je obrovská, od značky Seiko, cez skrachovaných výrobcov v priebehu Quartzovej krízy, až po značku Omega, výber závisí len na vašej vytrvalosti a šťastí, či nájdete kusy, ktoré si niekto kúpil pred štyridsiatimi rokmi a uložil si ich na policu, alebo si prešli históriou, ktorá na nich zanechala stopu.

Najdôležitejšie je, že pri výbere vintage modelov ich musíte milovať natoľko, aby ste akceptovali všetky drobnosti, ktoré súvisia s dobou ich výroby.

Takto sa Breitling inšpiruje vlastnou minulosťou

Neodmietli by sme ich.