Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
TÝMTO hodinkám sa podarilo dobyť nebesá: Príbeh značky Breitling
Zdielať na
Life

TÝMTO hodinkám sa podarilo dobyť nebesá: Príbeh značky Breitling

Zdroj: Breitling

Náš príbeh začína vo švajčiarskom kantóne Jura odkiaľ sa dostal až do samotných nebies. Značka Breitling sa spája s letectvom a aj keď sa jej história od ostatných luxusných hodiniek v mnohom nelíši, predsa svojich konkurentov v niečom predstihuje. Pozrime sa na to bližšie.

​Spoločnosť s takmer 130-ročnou históriou prežila dve svetové vojny, veľkú hospodársku krízu a viackrát sa ocitla na pokraji krachu. Napriek tomu zostala verná svojim tradíciám: neustálym inováciám, presnosti a spoľahlivosti.

​​Léon Breitling otvoril svoju dielňu v roku 1884, kde vyrábal hodinky a inteligentné meracie prístroje. Po Leónovej smrti spoločnosť zdedil jeho syn Gaston Breitling a od neho prešla na tretiu generáciu Willyho Breitlinga. Willy síce mal vášeň svojho otca a starého otca, ale rodinné korene podnikania sa čoskoro rozpadli: v roku 1979 Willy vďaka neistote priemyslu, dlhotrvajúcej chorobe a príliš malým deťom firmu predal. Novým majiteľom sa stal výrobca hodín a pilot v jednej osobe - Ernest Schneider, vďaka ktorému začala značka Breitling novú éru.

Dnes je Breitling jednou z najslávnejších luxusných značiek na svete - a nielen pre legendárny model Navitimer.

Breitling

  1. Chronograf Breitlingu ako prvý dobyl vesmír

Najslávnejší chronograf, ktorý vďaka NASA v roku 1965 navštívil vesmír, bol Omega Speedmaster Professional. Málokto ale vie, že Breitlingov chronograf prekonal atmosféru Zeme už tri roky predtým a to počas misie Mercury-Atlas 7 za pomoci astronauta Scotta Carpentera. Breitling Cosmonaute Navitimer bol špeciálne vyvinutý pre túto príležitosť a svojím 24-hodinovým číselníkom pomohol astronautom rozlíšiť dni a noci, čo im pomohlo pri orientácii vesmírnej lode a určení presnej pozície Slnka.

Breitling

  1. So značkou Brietling sa spája aj prvý náramkový chronograf

Breitling sa od začiatku sústredil na výrobu chronografov, takže niet divu, že kým ostatní výrobcovia vyvíjali vlastné modely, Breitling prišiel v roku 1915 s jeho náramkovou verziou. Už vtedy mal samostatnú korunku, ktorá pomohla s prevádzkovaním chronografu a následná inovácia z roku 1923 oddelila od seba funkcie štart/stop a vynulovania. K tomu slúžili dve tlačidlá na chronografe, ktorý bol predstavený na výstave v roku 1934 a stal sa prelomovým vo svete chronografov.

Breitling

  1. Model Chronomat bol pôvodne navrhnutý pre matematikov a vedcov

Chronomat, ktorý bol predstavený v roku 1941, napriek tomu, že značka Breitling sa spája s letectvom, nebol pôvodne určený pilotom, ale matematikom a vedcom. Dôvodom sú dve synchronizované stupnice, ktoré umožňujú matematické výpočty.

V roku 1952 krátko po Chronomate, bol uvedený najznámejší model značky určenje pilotom. Navitimer dobyl svet britského letectva. Ale hodinky SuperOcean a neskôr TransOcean, ktoré boli určené na potápanie, dokázali, že Breitling sa dokázal uplatniť aj mimo letectva.

Breitling

  1. Záchranársky model Breitling Emergency

Ďalším veľkým prekvapením nového majiteľa Ernesta Schneidera bolo vytvorenie prvých quartz hodiniek Aerospace v roku 1985. Boli vybavené funkciou alarmu Breitling Emergency. Odvtedy zachránili už minimálne dvakrát ľudské životy: alarm, ktorý funguje do vzdialenosti 90 morských míľ, v roku 2003 pomohol dvom britským pilotom, ktorí so svojim lietadlom havarovali v Antarktíde a o takmer desať rokov neskôr zachránil aljašského lovca. Ale aj írsky dobrodruh, spisovateľ a televízny moderátor Bear Grylls nosil často tento model počas svojich expedícií. 

Breitling

  1. Breitling prekonal svetové rekordy

Značka Breitling je dnes už partnerom nielen pilotov, ale aj extrémnych športovcov a bol tiež pri mnohých svetových rekordoch. V roku 1999 sa Sir Richard Branson so svojim tímom zapísal do histórie, keď preletel našu planétu v teplovzdušnom balóne a na ruke mal hodinky Breitling Orbiter. Breitling však sponzoroval aj bývalého pretekára, jazdca rally Juhu Kankkunenta, ktorý s automobilom Bentley Continental Supersport dosiahol rýchlostný rekord 205,48 míľ za hodinu a prekonal tak rekord najvyššej rýchlosti v jazde na ľade.

Breitling

  1. Významné spolupráce

Breitling sa snaží o nové a nové partnerstvá, čo dokazuje všestrannosť značky. Okrem toho, že je značka od roku 2003 nadšeným fanúšikom Jet Teamu, nezastavila sa iba pri lietaní: anglický výrobca motoriek Norton Motorcycles je známy ako jeden z jej hlavných partnerov a tento rok oznámila svoje partnerstvo so spoločnosťou Ocean Conservancy, ktorej cieľom je záchrana oceánov.

Vďaka spolupráci od roku 2002 s britskou značkou luxusných automobilov vznikla nová kolekcia Breitling: luxusné hodinky Breitling for Bentley majú elegantný dizajn automobilov Bentley.

Breitling

  1. Presnosť a precíznosť nadovšetko

Kvalitu značky Breitlingu dpotvrdzujú aj oficiálne švajčiarske testy: spoločnosť má na rozdiel od mnohých iných luxusných hodiniek prechádzajú všetky chronografy prísnymi jedenásťdňovými testami spôsobilosti Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres (COSC).

Breitling

​​Značka Breitling nedobyla len filmové plátna: síce Sean Connery ako James Bond nosil model Breitling Top Time vo filme Thunderball, ale aj jazzová legenda Miles Davis bol skutočným fanúšikom modelu Navitimer, rovnako ako piloti F1 Jim Clark a Graham Hill. Dnes medzi jej zákazníkov patria aj Leonardo di Caprio, Bruce Willis, Brad Pitt a Tom Cruise.

A to by zhruba mohlo aj stačiť, aby sme vás presvedčili, že hodinky Breitling patria aj dne medzi tie najštýlovejšie značky.

Súvisiace články