Dnešný článok začneme otázkou a vyžadujeme úprimnú odpoveď: „Staráte sa o svoju pleť?“ Ak je vaša odpoveď kladná, máme pre vás ďalšiu: „Staráte sa o svoju pleť správne?“ Pokiaľ vás naše otázky zmiatli, jednoznačne venujte pozornosť nasledujúcemu článku, ktorý vám krátko a prehľadne vysvetlí všetko, čo potrebujete vedieť o pánskej kozmetike.

Vaša tvár je to prvé, čo si na vás vaše okolie všimne a výber tej správnej kozmetiky zaručí nielen jej zdravý výzor, ale tiež vás ochráni pred prípadnou rakovinou pokožky spôsobenou slnečnými lúčmi. Mužská pokožka je výrazne hrubšia, ako pokožka žien a hoci starne pomalšie, býva mastnejšia. Dámske pleťové produkty obsahujú väčšinou zložky založené na mastnejšej báze, z čoho jednoznačne vyplýva, že používanie produktov vašej partnerky vám neprospeje tak, ako používanie produktov navrhnutých špeciálne pre mužov.   

Pre ľahšiu orientáciu sme pánske kozmetické produkty rozdelili do dvoch kategórií – tie základné, ktoré by vo vašej kúpeľni určite chýbať nemali a extra produkty pre tých z vás, ktorí chcú pre svoju pleť urobiť maximum.  

Každodenná starostlivosť o pleť

Základ: čistiaca pena alebo gél

Pokožka na tvári je jemnejšia ako na zvyšku tela, preto by ste na jej čistenie nemali používať sprchové mlieka a mydlá. Tieto produkty ju zbytočne vysušia a môžu spôsobiť podráždenie. Tou správnou voľbou je čistiaca pena alebo gél určená na tvár. Tvár umývajte dvakrát denne, ráno a večer, aby ste odstránili prebytočný maz a nečistoty, ktoré sa na tvári nazbierajú počas dňa. Vášmu starému otcovi možno stačila voda z horského potoka, nezabúdajte však, že mestský vzduch je oveľa viac znečistený ako ten horský a len samotná voda na celkovú očistu pleti nestačí.  

Zdroj: Shutterstock
Základ: hydratačný krém s UV faktorom

Aby sme pokožku na tvári udržali pevnú a mladú čo najdlhšie vyžaduje dlhodobú starostlivosť. Hydratácia pokožky je najdôležitejším krokom v prevencii proti starnutiu a tvorbe prebytočného mazu. Na trhu je celý rad hydratačných krémov podľa typu pokožky a pokiaľ si neviete dať rady, poraďte sa s odborníkom. Čo by vášmu hydratačnému krému rozhodne nemalo chýbať je ochranný UV faktor. Opálená pokožka síce vyzerá zdravšie, slnečné lúče jej však vôbec neprospievajú. Urýchľujú proces starnutia a poškodenia, ktoré je trvalé. Hydratačný krém s UV faktorom používajte počas celého roka a nezabúdajte na pokožku hlavy pokiaľ nosíte účes a lá Bruce Willis.  

Extra: pleťové tonikum   

Pleťové tonikum alebo pleťová čistiaca voda odstraňuje odumreté bunky, zmenšuje póry a zjednocuje tón pokožky. Aplikuje sa pomocou pleťových tampónov na tvár a krk s vynechaním oblasti očí. Používa sa po umytí pleti a pred nanesením hydratačného krému.

Extra: krém na oči proti vráskam

Prvé vrásky sa na tvári objavujú v oblasti očí. Pokožka je tu úplne najtenšia a preto aj koncentrácia kolagénu, ktorá udržuje pokožku pružnú je najnižšia. Venujte špeciálnu starostlivosť tejto oblasti používaním výživného krému alebo séra na oblasť očí.

Zdroj: Shutterstock

​Týždenná starostlivosť o pleť

Áno, páni, pleťový peeling patrí medzi základné kozmetické produkty. Pravidelné odstraňovanie odumretých buniek dvakrát týždenne zabráni zarastaniu chĺpkov do tváre pokožky a predíde sa tým podráždeniu pri holení. Takáto hĺbková očista na jednej strane stimuluje obnovu pokožky, dajte si však pozor na jej podráždenie príliš častým používaním a nešetrnou aplikáciou.

Pokiaľ máte bradu: zásobte sa špeciálnou radou kozmetiky na údržbu a starostlivosť o bradu a fúzy. Pravidelné čistenie a aplikácia zjemňujúceho oleja uľahčí stajling a jednoznačne vzbudí pozornosť a pochvalné poznámky v každej spoločnosti.

Extra: pleťová maska

Možno si myslíte, že odporúčaním pleťovej masky pre pánov zachádzame už priďaleko. Túto tému uzavrieme jednoduchým: skúste a uvidíte. Počas sledovania tohtoročných majstrovstiev vo futbale môžete vyskúšať hneď niekoľko druhov a hoci výsledky zápasov vás nie vždy potešia, efekt pleťovej masky, naopak, nesklame.

Všetko, čo ste chceli vedieť o nosení obuvi v lete

Kedy si dávať ponožky a kedy nie? Ak áno, tak členkové, alebo neviditeľné? Prípadne klasické? Z akého materiálu, aby sa nám v nich nepotila noha, a akej farby, aby boli štýlové? Čítajte ďalej a dozviete sa všetko o letnej obuvi a kódexe obúvania.