Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
TÁTO značka nechýba v šatníku žiadneho Brita: Máte ju doma?
Zdielať na

TÁTO značka nechýba v šatníku žiadneho Brita: Máte ju doma?

Zdroj: Hackett

Začiatky dnes celosvetovo známej pánskej módnej značky Hackett boli skromné a siahajú do anglického Londýna.

Aby sme boli presnejší, na Portobello Market, kde sa v roku 1979 stretli páni Jeremy Hackett a Ashley Lloyd-Jennings. Obidvaja zdieľali spoločnú vášeň pre tradičné britské oblečenie, ktoré je definované oblečením noseným na vonkajšie športové aktivity ako sú jazda na koni, lov, rybárčenie a voľnočasové aktivity akými sú prechádzky v prírode, pikniky a záhradkárstvo. Vytvorili preto obchodnú spoluprácu a otvorili si na spomínanom trhu stánok so second handovým pánskym oblečením.

Tradičné pánske kúsky, ktoré spoločne našli, pred ďalším predajom opravili a vyčistili a ich stánok prekvital do tej mieri, že len pár rokov od svojho vzniku Hackett a Jennings otvorili prvý zo svojich kamenných obchodov. A to v roku 1983 na londýnskej New Kings Road pod spoločným názvom Hackett. Táto predajňa naďalej ponúkala second handové oblečenie britskej výroby a doplnky tej najlepšej kvality.

Jeremy Hackett (vľavo)

Jeremy Hackett (vľavo)

Wikimedia

S kamennou predajňou obchodná značka Hackett naďalej silnela a ponuka pozostávajúca z odevov a doplnkov z výpredajov a trhov so starožitnosťami nestačila pokrývať rastúci dopyt. Uvedomujúc si neustály nedostatok tovaru a s tým spojené straty na zisku uviedla značka Hackett  v roku 1985 na trh svoju vlastnú pánsku kolekciu, ktorej kvalita a anglická účelová elegancia definuje značku podnes.

​Vlastná kolekcia jednoznačne nebola pre jej zakladateľov krokom vedľa a len rok po jej začlenení na pulty predajne dvojica módnych nadšencov a biznismenov otvorila v blízkom susedstve ďalšie obchody, špecializujúce sa na predaj košieľ a kravát, pánskeho formálneho oblečenia, doplnkov pre holičov a džentlmenov, športové oblečenie a krajčírstvo na úpravu oblečenia. Tieto predajne neboli viac ako sto metrov od seba a miestni taxikári túto oblasť začali ironicky prezývať “Križovatka Hackett.“  

V roku 1987 Hackett rozširuje svoju ponuku o polo košele a otvára viacero obchodov vo finančných a právnických štvrtiach Londýna ako Eastcheap, Bishopsgate a Holborn. Hackett v tomto čase nosievajú starší džentlmeni, verní tradíciám anglickej módy, ako aj mladí burzoví makléri a tak vzniká nový slogan: „Hackett, základná britská výbava“, s ktorým značka preráža na európsky trh počnúc Španielskom.    

Hackett

​Hackett a šport

Ďalší trhom, na ktorý začal Hackett expandovať, bol svet športu. A ktorý šport vystihuje Anglicko viac, ako jazdecké pólo, prezývané športom kráľov? V roku 1987 vznikol na podnet dvoch vojenských dôstojníkov hľadajúcich sponzorov tím Hackett, hrajúci za prestížny Guards Polo Club. O legendárne polo košele, navrhnuté výhradne pre členov tímu, bol zo strany verejnosti taký záujem, že sa Jeremy a Ashley nakoniec poddali a zaradili ich aj do svojej stálej kolekcie pre verejnosť.  

Hackett

​V roku 1993 sa Hackett stal prvým sponzorom Festivalu rýchlosti v Goodwoode, čím opäť trafil do čierneho a dnes reprezentuje takého velikána vo svete motoristického športu ako je Aston Martin. Okrem dresov pre závodné tímy ponúka Hackett pre svojich zákazníkov oficiálne Aston Martin oblečenie a doplnky.

Ďalším športom, rozšíreným v Anglicku, s ktorým Hackett začal dlhodobú spoluprácu sa v roku 1997 stal anglický rugbyový tím. Ako oficiálny dodávateľ formálneho oblečenia pre tím sira Cliva Woodwarda okrem sák a flanelových košieľ, značka navrhla vôbec prvý oblek pre anglický tím. Známy anglický hráč rugby Jonny Wilkinson sa stal tvárou značky Hackett, ako skvelé zosobnenie moderného anglického džentlmena.

Dnes Hackett sponzoruje napríklad aj britský veslársky tím a medzi slávne tváre reprezentujúce značku patria aj páni Robert Pattinson a Matthew Goode a tenisti Roger Federer, Andy Murray, Rafael Nadal a Novak Djokovic.  

Hackett

​​Hackett dnes

Väčšinu podielov vo firme Hackett London dnes už nie je v rukách Angličanov - značka je od roku 2015 vlastnená libanonskou M1 Group a európskymi akcionármi. Jej kreatívni dizajnéri však pokračujú v šľapajach jej pôvodných zakladateľov s dôrazom na kvalitu oblečenia a ležérnu anglickú eleganciu. Impérium Hackett dnes pozostáva zo 77 kamenných obchodov v šestnástich krajinách a okrem pánskej a detskej kolekcie ponúka aj úpravu odevov, starostlivosť o topánky a váš výzor doladí na výbornú aj značkovými holičskými službami.  

Krokodíl, ktorý nepoznal ľútosť: Príbeh značky Lacoste

V komediálnej dráme Ridleyho Scotta Dobrý ročník (2006), sa objavila nasledujúca scéna. Russell Crowe, ktorý stvárnil anglického makléra, si zahral tenisový zápas s pupkatým francúzskym vinárom (Didier Bourdon). Angličan ukáže na vavrínový veniec na svojej polokošeli a hrdo zahlási: Fred Perry! Ani Francúz nechce zaostať, otočí si šiltovku s logom napred a povie: René Lacoste!