Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Škola džentlmenov: Na detailoch záleží
Zdielať na
Life

Škola džentlmenov: Na detailoch záleží

Zdroj: Shutterstock

V dnešnom článku vám poradíme, ako sa vyhnúť malým, ale do očí bijúcim chybám, aby ste vyzerali rovnako upravene z diaľky aj z blízka.

Správne vyhrnuté rukávy

Páni, odložte všetko bokom a venujte pár minút nácviku, ako si správne vyhrnúť rukávy. Začnite s prevrátením konca rukávu na rub a vyhrnutím manžety nad lakeť. Nasledovne preložte spodok rukávu približne dvakrát tak, že posledné preloženie zakryje manžetový koniec rukávu tak, aby ostal vrch manžety nezakrytý. Takto vyhrnutý rukáv sa ľahko nezošmykne a dodá vašim ramenám na mužnosti. Rýchlo sa skontrolujte v zrkadle a vyrazte do ulíc inšpirovať ostatných.

​Starajte sa o svoj opasok

Je samozrejmosťou starať sa o svoje topánky, menej pozornosti ale venujeme starostlivosti o opasok. Aj na koženom opasku sú po čase badateľné známky používania. Uchovajte ho dlhšie ako nový s pravidelným leštením krémom na topánky. Nezabudnite ale použiť rovnaký odtieň, aká je jeho farba alebo bezfarebný krém. Pred leštením opasok najprv očistite, potom naneste krém a nakoniec ešte raz pretrite suchou handrou. Nechajte krém na koži zaschnúť a hotovo!

​Zapravte si košeľu

Je vôbec možné zapraviť si košeľu tak, aby počas dňa zostala na svojom mieste a nevytvárala na bokoch nechcené záhyby? Áno páni, je to možné. Kombináciou vhodne zvolených nohavíc a košele. Pomôcť si môžete aj stále viac rozšírenými pánskymi podväzkami a trakmi.

V prvom rade zo svojho šatníka vylúčte nohavice, ktoré majú príliš nízky pás a vždy noste opasok. Časť košele, ktorú sa chystáte zapraviť by mala mať dĺžku aspoň 10 centimetrov a mala by vám bezchybne sedieť.

​​Pokiaľ je košeľa širšia, než je potrebné a neplánujete návštevu krajčíra vyskúšajte takzvaný „military tuck“ (z angl. „vojenské zapravenie“). Uchopte prebytočnú látku po bokoch košele a zrolujte ju smerom dovnútra a následne zapravte do nohavíc. Posledným trikom sú už spomenuté pánske podväzky alebo traky. Nemajte voči ich pohodlnosti predsudky - na rozdiel od tých dámskych sa nejedná o zvodnú spodnú bielizeň, ale o funkčnú pomôcku, ktorá zaručí, že vaša košeľa bude vždy vyzerať ako z vystrihnutá z módneho časopisu.

Symetria oblečenia

Či už vo výzore alebo v architektúre a dizajne, symetria je pre ľudí príťažlivá a upokojujúca zároveň. Podľa psychológov symetria indikuje zdravie človeka a z biologického hľadiska sme preto podvedome viac priťahovaný k ľuďom so symetrickými črtami tváre a tela. Preto sa aj v móde kladie dôraz na stredovú líniu oblečenia.

​Golier, gombíky na košeli, kravata, opasok a zips na nohaviciach by mali tvoriť jednu zvislú čiaru. Vždy skontrolujte, či vám golier na košeliach a polokošeliach správne sedí a pokiaľ je v nich miesto na výstuže a špendlíky, jednoznačne ich používajte. Kravatu udržte na mieste sponami na kravaty, alebo jednoduchou sponkou, ktorú vám vaša nežnejšia polovička na tento účel určite s potešením požičia.