Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ako si správne vybrať poltopánky Oxford a zdokonaliť svoj outfit
Zdielať na

Ako si správne vybrať poltopánky Oxford a zdokonaliť svoj outfit

Zdroj: Flickr

Napriek tomu, že v súčasnosti je vo väčšine kancelárií prijaté nosenie hnedých topánok, jeden dokonale čierny pár Oxfordiek by v náročnom pánskom šatníku nemal chýbať.

Jedným z nevyhnutných kusov pánskeho šatníka sú čierne poltopánky Oxford. Tieto kožené poltopánky sa prvýkrát objavili v 18. storočí a vyzerajú akoby boli celé vyrobené z jedného dielu. Uzavreté šnurovanie na vrchnej časti schováva jazyk na spodku, čím im dodáva elegantný vzhľad.

Keďže šnurovacie diery sa nachádzajú na priehlavku, môžu byť Oxfordky vyrobené aj z jedného kusu kože.

​Vyslovene elegantné Oxfordky s primeraným leskom, si nájdu svoje miesto aj v dress kóde black tie. V podstate platí, že čím je topánka zdobenejšia, tým nižšie sa nachádza v rebríčku formalít. Zdobením máme na mysli šitie a perforované cirády, podľa ktorých sa rozlišujú typy obuvi.

U nás najrozšírenejším typom poltopánok Oxford sú cap toe. Tie môžete rozlíšiť podľa prešitia na špičke, ktoré vedie z jednej strany na druhú. V minulosti boli určené na slávnostné príležitosti a dnes sú dokonalou voľbou pre každodenný život podnikateľov a právnikov. Aj keď sú stále najvhodnejšou súčasťou oblekov, nosia sa v súčasnosti aj ku nohaviciam typu chinos a casual košeliam.

Ako si vybrať?​

Vybrať si správny model poltopánok Oxford nie je jednoduché. Pred nákupom je dobré položiť si otázku, ako často budete túto obuv nosiť?

Ak na dennej báze, je vhodné nájsť si kvalitný, ručne vyrábaný model. Cenový rozdiel môže byť v tomto prípade dosť veľký, ale samotná investícia má svoju návratnosť, keďže životnosť topánok viacnásobne prevýši ich cenu. V tomto prípade platí tvrdenie:

 „Kvalita hovorí za seba aj vtedy, ak ste na cenu už dávno zabudli.“

​Ak nosíte podobnú obuv len príležitostne, raz za mesiac, môžete sa poobzerať po produktoch vyrábaných masovo, strednej cenovej kategórie. V súčasnosti existuje široký výber produktov rôznych typov. Kvalita je u španielskych, anglických a talianskych výrobcov pomerne vysoká a cenový rozdiel väčšinou závisí od kvality podrážky. Pri zriedkavom nosení vám budú spoľahlivo slúžiť mnoho rokov.

Súvisiace články