Dnes nájde v Ženeve nového majiteľa niekoľko desiatok vintage hodiniek Rolex Cosmograph Daytona.

​Okrem už avizovaného modelu Unicorn (po slovensky Jednorožec), o ktorom všetci počuli, ale nikto ho nikdy nevidel, si zaslúžia našu pozornosť vlastne všetky modely aukcie Daytona Ultimatum.

​​Zlatá pagoda, Arabský rytier, Neandertálec

Model "Zlatá pagoda", ref. 6239, predstavoval už v čase svojho vzniku výnimočné hodinky. Iba 300 kusov z celkovej produkcie približne 14 tisíc kusov tejto referencie bolo vyrobených v zlatej verzii.

Rolex Cosmograph Daytona, ref 6239 Rolex Cosmograph Daytona, ref 6239source

​​Celkom atypickým číselníkom zaujme "Arabský rytier", alebo ref. 6263. V čase, keď hodinky vznikli, bolo u Rolex ešte možné požiadať o výrobu hodiniek na mieru, a tak zrejme niekto vysoko postavený na Blízkom východe požiadal o individuálnu úpravu inak klasických Dayton. Rolex hodinky osadil unikátnym číselníkom od firmy Singer s arabsko-indickými číslicami a tento stpercentne originálny, nikdy neupravovaný číselník je v hodinkách stále.

Vysoké očakávania sú aj ohľadom modelu "Neandertálec", ref. 6240, u ktorého je odhadovaná cena podobná ako pri modely "Jednorožec". Za svoj názov tento model vďačí skutočnosti, že sa jedná o predchodcu klasických "Newmaniek", ref. 6263 a 6265, a že ide o číselník, ktorý predznamenával, čo ešte len malo prísť. Je to teda taký pohľad pod pokrievku Rolexu, kedy je vidieť, ako sa rodil nadčasový dizajn, ktorý charakterizuje značku dodnes.

Rolex Cosmograph Daytona, ref 6240 Rolex Cosmograph Daytona, ref 6240 Zdroj: Rolex Passion Report

​​Toto je len malá ochutnávka z pripravovanej aukcie. Sledujte s nami, čo sa udeje v Ženeve. Ak sa tento mesiac chystáte do Ženevy, môžete okrem aukcie Daytona Ultimatum navštíviť aj ďalšie aukcie: Geneva Watch Auction Seven, Important Watches organizovanú Sotheby ', alebo Rare Watches, ktorú organizuje Christie'.

Zdroj: Rolex Passion

​​Všetky tieto aukcie ukazujú, ako je sekundárny trh s hodinkami na vzostupe, keďže značiek, ktoré sú zberateľsky skutočne zaujímavé, je málo, a aj medzi týmto málom jednoznačne kraľuje Rolex a Patek Philippe.

Koruna na zápästí: Príbeh zrodenia kráľa luxusných hodiniek

Legendárna značka Rolex môže svojou jednotvárnosťou pôsobiť vo svete luxusných hodiniek trochu ako mainstream. Ale nikto nemôže spochybniť, že bola prvým priekopníkom vo svete kvalitných hodiniek. Ak si tieto ikonické hodinky nasadíte na zápästie, nosíte so sebou príbeh starý takmer 120 rokov.

Zdroj: Phillips, RPR