Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Dnes vám poradíme: Aké oblečenie sa hodí vašej postave
Zdielať na
Life

Dnes vám poradíme: Aké oblečenie sa hodí vašej postave

Zdroj: Shutterstock

Povedzme si pravdu, len málokto z nás sa narodil s dokonalou postavou antického Boha. A keď už patríte medzi tých pár vyvolených s ideálnou výškou 185 centimetrov a s proporčne perfektným telom – gratulujeme, môžete prestať čítať, naše dnešné triky nepotrebujete a obliecť si môžete naozaj čokoľvek. Pre zvyšok z nás, označovaných prívlastkom „bežný smrteľník“, máme zopár užitočných typov ako si zladiť oblečenie vo farbách vhodných pre každú výšku a postavu.

Štíhla postava

Pokiaľ máte štíhlu postavu vašim cieľom je pravdepodobne vyzerať objemovo väčším. Vyhnite sa preto tmavým farbám, ktoré opticky zoštíhľujú a zamierte v obchode s oblečením do sekcie svetlejších farieb a odtieňov.

​​​Letné mesiace sú pre vás ako stvorené a vašimi priateľmi sú menšie vzory a horizontálne pásiky. Zvoľte voľnejší typ nohavíc namiesto „skinny jeans“, ktoré našťastie toto leto aj tak nie sú in. Dajte si ale pozor na príliš široké nohavice, v ktorých budete vyzerať rozgajdane a stratene. Posledným typom pre štíhlejších mužov je venovať pozornosť golieru – pokiaľ vám bude priveľký, siahnite v predajni po niečom inom.

Postava „Teddy Bear“

Jedná sa o mužov väčšej postavy. Podľa výskumov je typ macka medzi ženami veľmi obľúbený, keďže sa pri nich cítia bezpečne a uvoľnene. Vám, ktorí sa práve v duchu potľapkávate po chrbte, lebo patríte do tejto kategórie, pristanú tmavé jednoliate farby. Tmavá neznamená výhradne čierna, ale aj tmavomodrá, tmavohnedá a rôzne odtiene šedej.

​Potešíme vás, vertikálne pásiky sú toto leto hitom sezóny a pristanú vám oveľa viac, ako tie vodorovné. Zo vzorov vám najviac polichotí štvorec, či už klasický alebo vytvorený kombináciou vodorovných a zvislých pásikov. Vyhnite sa voľným tričkám a nohaviciam, zbytočne vám pridajú na objeme. Pri formálnych príležitostiach voľte jednoznačne dvojradové saká a kabáty, dlhší lem na golieri vás opticky zúži a to platí aj o nižšie umiestnených gombíkoch.

Nižší a vyšší muži

Outfit, ktorý vizuálne sedí vašim proporciám vždy zanechá dobrý dojem. Pokiaľ ste vyšší alebo naopak nižší ako je priemerná výška populácie, určite ste zažili pri nakupovaní oblečenia problémy hlavne s dĺžkou – či už rukávov, spodného lemu saka, alebo nohavíc. Máte dve možnosti – vyhľadať značku, ktorá má kolekciu určenú špeciálne pre vašu výšku, alebo si nájsť dobrého krajčíra.

​Pri kúpe saka treba brať do úvahy, že kým dĺžka rukávov a šírka saka sa upraviť dajú, jeho dĺžka nie. Pozornosť venujte aj počtu gombíkov na saku, pre nižšie postavy stačí jeden, na vyšších z nás budú lepšie vyzerať tri. Nohavice, vrátane džínsov, majú zospodu vnútorný lem a pre šikovného krajčíra je hračkou nohavice o pár centimetrov predĺžiť. Či bude tento lem dostatočný vám poradí skúsený predavač.

​Asymetrická postava

Tento typ postavy závisí od toho, ako vaše telo ukladá tuk a naberá na váhe. Asymetria je normálna a dá sa upraviť pravidelným cvičením a zdravou stravou. Samozrejme, aj správnym výberom oblečenia. Pokiaľ ste väčší vo vrchnej polovici tela, voľte tmavšie tričká a košele v kombinácií so svetlejšími nohavicami ako je napríklad bledosivá alebo bledomodrá. 

Ako ste určite aj sami uhádli, v opačnom prípade, k pevnejším nohám sú tmavé nohavice so svetlým topom tá správna voľba, ako docieliť optickú symetriu postavy.   

Súvisiace články