Pánske plavky nemajú tak dlhú históriu ako ostatné časti odevu a väčším dizajnérskym vývojom prešli až za posledných sto rokov. Dnes už v ničom v móde nezaostávajú a pokiaľ sa v lete nechystáte navštevovať výhradne nudistické pláže, príde vám tento článok určite vhod.

Od približne 18. storočia si muži museli pri kúpaní zakrývať nielen spodnú časť tela, ale aj ruky, ramená a hruď. Na kúpanie sa na verejnosti boli určené jednodielne „plavky“ vyrobené zo súkna či bavlny, nie veľmi vhodných materiálov, keďže vo vode dosahovali váhu až štyroch kilogramov. Plávanie v takomto odeve bolo nielen namáhavé, ale mohlo privodiť nositeľovi aj verejné poníženie úplným zošmyknutím sa z tela.

Od dvadsiatych rokov minulého storočia, sa do módy začala dostávať opálená pokožka a vrchná polovica pánskeho úboru na kúpanie sa zmenšila na tielko odhaľujúce ruky aj ramená. Ďalšia zmena nastala s príchodom vojny – nedostatok materiálu na výrobu plaviek spôsobil, že sa opäť o niečo zmenšili. V povojnovom období ľudia začali prejavovať viac záujmu o šport, čo viedlo k neustálemu vylepšovaniu dizajnu plaviek aj použitých materiálov. Odhalená pánska hruď sa konečne stala spoločensky akceptovanou a od 70. rokov podnes sa tvar plaviek veľmi nezmenil.   

Sú dva typy pánskych plaviek – športové, navrhnuté tak, aby zlepšili výkon športovca vo vode a tie pohodlnejšie,  medzi nami jednoznačne viac obľúbené kúpacie šortky. My sa dnes zameriame na tento typ plaviek, ktoré sa dajú nosiť ako k vode, tak aj s košeľou či tričkom do mesta.

Zdroj: Hugo Boss

​Pri výbere správnych plaviek je pre vás dôležitý v prvom rade komfort. Príliš tesné plavky vás nielen otlačia, ale vám aj opticky pridajú na váhe. Čo sa týka príliš voľných šortiek, budú mať opačný, ale rovnako nepriaznivý efekt – vaše nohy v nich budú vyzerať chudšie a odstávajúce záhyby prebytočnej látky tento dojem len posilnia.

Ak už máte tú správnu veľkosť v páse, zamerajte sa na správnu dĺžku. Vyšší muži s atletickou postavou to majú najľahšie – pristane im akákoľvek dĺžka šortiek. Nižším mužom s vyšportovanou postavou pristanú kratšie nohavice s nižším pásom, ktoré opticky predĺžia nohy. Mužom s chudšou postavou pristanú voľnejšie nohavice, nezachádzajte však do extrému. Pokiaľ máte pár kíl navyše, stavte na dlhšie jednofarebné nohavice prípadne šortky s malým vzorom v solídnych farbách, ktoré môžete doplniť košeľou alebo tielkom. Príliš krátkym a príliš obtiahnutým plavkám sa vyhnite úplne.

Zdroj: Hugo Boss

Plavky sú často to jediné, čo máte na pláži na sebe, zlaďte ich preto s tónom vašej pokožky. Dizajnérskym trendom naďalej ostávajú plavky s farebnou potlačou so zaujímavým vzorom prípadne dizajnom na štýl fotografie. Nechajte sa inšpirovať našou galériou a napíšte nám, aký je váš obľúbený typ plaviek?

Dobrá rada nad zlato: Týmto veciam dajte v lete zbohom

Letné obdobie je jednoznačne tým najuvoľnenejším spomedzi všetkých mesiacov roka. Už len pri vyslovení slova leto sa nám do myslí začnú vkrádať predstavy letných pivných terás, festivalov, dovoleniek a lenivého polihovania.