Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Máte tiež v skrini koženú motorkársku bundu? TOTO je jej príbeh!
Zdielať na

Máte tiež v skrini koženú motorkársku bundu? TOTO je jej príbeh!

Zdroj: Shutterstock

Viete, čo majú spoločné Marlon Brando, Peter Fonda a John Travolta? Okrem iného to, že milovali a spopularizovali motorkárske bundy.

Špeciálne navrhnutá čierna kožená bunda, sa za posledných niekoľko desaťročí sotva zmenila a je prinajmenšom rovnako štýlová ako predtým. To je dôvod, prečo sme sa o „motorkárskej“ bunde rozhodli zistiť viac.

Ak chcete pomocou jedného obrázka vysvetliť, o akej bunde je reč, stačí vám ukázať Marlona Branda –  alias Johnnyho Strablera – vo filme The Wild One (1953). Z hlavnej postavy srší rebelanstvo počas celého filmu a v časoch svojho vzniku bol kontroverzný rovnako na plátnách kín ako aj v skutočnosti.

Marlon Brando, čiže Johnny Strabler vv čiernej koženej bunde The Schott One Star Perfecto vo filme The Wild One

Marlon Brando, čiže Johnny Strabler v čiernej koženej bunde The Schott One Star Perfecto vo filme The Wild One

IMDb

​Od legendárneho filmu uplynulo už vyše polstoročia a zdá sa, že kožená bunda je nesmrteľná: rovnako si nájde miesto aj šatníku hipstera 21. storočia ako štýlového motoristu. A nikoho neprekvapuje, že ju nosia aj ženy.

Jej príbeh siaha až do roku 1913. Vtedy dvaja ruskí prisťahovalci Irving a Jack Schott založili v newyorskom Manhattane firmu, ktorá sa stala alfou a omegou kabátov. Zo začiatku vyrábali pršiplášte, ale rozmach motocyklov po prvej svetovej vojne ich koncom 20. rokov minulého storočia prinútil vyrobiť prvý kožený kabát určený motocyklistom.

Kabát pôvodne z konskej kože, nazvali podľa Irvingovej obľúbenej cigary Perfecto a v porovnaní s ostatnými so sebou priniesol množstvo noviniek: robustný ochranný odev bol dvojvrstvový a vďaka veľkému golieru oveľa teplejší ako staršie bundy. Bunda s asymetrickým zipsom (ktorý podľa spoločnosti začali na kožených bundách používať ako prví) prinášala oveľa väčší komfort pri jazde na motocykloch.

Unsplash

​V nasledujúcich desaťročiach Schott ďalej zdokonaľoval svoj sortiment. Na konci 40. rokov sa objavil model 613 nazývaný One Star, ktorého popruhy na ramene zdobila typická päťcípa hviezda. Na začiatku 50. rokov ho radšej zamenili za model 618, kvôli narastajúcim krádežiam týchto hviezd v obchodoch – všetci ich túžili vlastniť.

Marlon Brando mal na sebe vo filme The Wild One model 618 a iba kvôli nakrúcaniu na ňom bola prišitá hviezda.

Kabát sa stal vďaka filmu nesmierne populárny. Po filmovej premiére v roku 1953 doslova explodoval trh a davy mladých Američanov nakupovali motorkárske bundy, aby trochu ochutnali Marlonov testosterón. Popularita čiernych kožákov ešte vzrástla, keď si ich obliekli James Dean a Peter Fonda a s nimi „divoký a slobodný“ životný štýl.

Členovia skupiny Iron Maiden v motorkárskych bundách v roku 1982 v Londýne

Členovia skupiny Iron Maiden v motorkárskych bundách v roku 1982 v Londýne

Wikimedia

​V 60. a 70. rokoch sa kožené bundy stali neodmysliteľnou súčasťou britskej rockovej a punkovej subkultúry. Ale pokračovala svoju úspešnú púť aj na filmových plátnach: v Pomáde v nej zažiaril mladý Travolta, vo filme Mad Max Mel Gibson a Arnold Schwarzenegger, sa v nej pýšil ako Terminátor.

Unsplash

​Kožená motorkárska bunda už dnes nie je symbolom zlých chlapcov, dokonca nemusíte byť ani drsný motorkár, aby ste ju nosili. Obrovské módne domy a fast fashion sa predbiehajú, aby ich vyrábali v rôznych prevedeniach a farbách, ale rovnakom strihu.

Vďaka funkcii a dobre prispôsobenému strihu je dnes možné konštatovať, že svet sa síce mení, ale biker jacket je večný.