V minulej časti sme sa pozreli na úplné základy mužského večerného odevu. Dnes si povieme o ďalšej možnosti a najmä sa dozvieme, čo je polnočná modrá. Nie, to nie je názov fancy drinku, ani nenápadné označenie zázračnej tabletky, ktorú budeš po päťdesiatke pre istotu nosiť v peňaženke, ak budeš chcieť preháňať mladé dievčatá. Alebo aj tie staršie, aj keď tie si už skôr poradia.

Polnočná modrá, po anglicky midnight blue, je po čiernej ďalšia prípustná a veľmi rafinovaná farba, v akej sa vyskytujú smokingy. Pre tých pomalších, je to niečo medzi čiernou a modrou, možno tak trochu do sivej. Asi tak ako keď o polnoci vyfúkneš obláčik dymu a pozrieš sa cez neho na oblohu posiatu hviezdami. Čo, samozrejme, nerob, ak si už mal pár drinkov, mohla by sa ti zamotať hlava a namiesto polnočnej modrej by si videl nemocničnú krvavočervenú.

Zdroj: Adam Rustman

​V posledných rokoch išli smokingy v polnočnej modrej opäť do popredia, keď si taký niekoľkokrát obliekol Daniel Craig, nielen v bondovkách, ale aj na rôzne spoločenské príležitosti. Mimochodom, práve tieto filmy v posledných piatich dekádach najvýraznejšie ovplyvňujú, ako vyzerá smoking. Tmavomodrý oblek je už dnes mainstream a keď sa pre taký rozhodneš, z davu asi vytŕčať nebudeš, no v prípade smokingu je to iné. Je rovnako formálny, no o maličký kúsok rebelskejší ako ten čierny. Najčastejšie sa vyskytuje s takzvanou šálovou fazónou, ktorú vidíš aj na fotke. Čo je fazóna sme riešili už minule, ale ak si zabudol, to je tá časť, ktorej sa Barbora dotýka bradavkou. Fazóna, alebo aj klopa, zostáva aj v prípade iných farieb čierna a z hodvábu. Rovnako aj ostatné časti smokingu sú ako pri základnom čiernom štandarde. Nohavice môžu byť tiež v polnočnej modrej, ale prípustné sú aj čierne. Ja som skôr zástancom prvého variantu v duchu "keď už, tak poriadne".

​Ešte jednu vec by si si mohol na tejto fotke všimnúť, je to plisovaná košeľa. Čo znamená, že má na hrudi naskladanú látku do prekrývajúcich sa prúžkov. Ja osobne takúto košeľu úplne nemusím, príde mi trošku staromódna, ale je dobré vedieť, že existuje aj takáto možnosť a že je spoločensky rovnako vhodná do smokingu.

Na fotke teda je:

  • smokingové sako v polnočnej modrej od Suitsupply
  • plisovaná košeľa Suitsupply
  • samozrejme viazací motýlik Marks & Spencer
  • vreckovka Peek & Cloppenburg
  • polonahá Barbora Bakošová (a.k.a. Nehanebná slovenská misska)

Minule som sľuboval, že si niečo povieme aj o správaní, ale túto tému posúvam na ďalší diel, lebo je piatok poobede a asi nie som úplne v stave písať o spoločenskom správaní, keďže momentálne túžim ísť sa akurát tak hurónsky opiť.

Štýlový víkend! Sledujte aj ďalšie vychytávky na mojom blogu.

Rustmanov štýl: Čierna hliadka

Pár rokov dozadu som neznášal tartan. Vtedy mi pripomínal obrus a nevedel som ho rozoznať od obyčajného kára. Až pred nejakým časom, keď znova prišiel do mainstreamovej módy, som si ho začal všímať a odkedy som bol na výlete v Škótsku, totálne som mu prepadol. Najmä jednému jeho variantu, ale o tom nižšie.