Pár rokov dozadu som neznášal tartan. Vtedy mi pripomínal obrus a nevedel som ho rozoznať od obyčajného kára. Až pred nejakým časom, keď znova prišiel do mainstreamovej módy, som si ho začal všímať a odkedy som bol na výlete v Škótsku, totálne som mu prepadol. Najmä jednému jeho variantu, ale o tom nižšie.

Najskôr si povedzme, čo to vlastne tartan je, pretože aj ty ho možno považuješ, ako ja kedysi, za náhodný zhluk štvorcov a čiar vytlačených na nejakej handre. Možno matne tušíš, že to má niečo s mužmi v sukniach. Dobre, to nie je zlý základ. Tartan je vzor typický práve pre Škótov. Pozostáva z rôzne hrubých horizontálnych a vodorovných čiar v najrôznejších farbách. Pravá látka s tartanovým vzorom musí byť z čistej vlny a existujú rôzne hrubé varianty. Tie najtradičnejšie, sa ešte stále vyrábajú v malých tkáčskych manufaktúrach v Škótsku (tzv. tartan mills). Samozrejme, tento vzor je tak populárny po celom svete, že látky s ním sa vyrábajú vo všetkých možných kvalitách a prevedeniach. Väčšina je asi aj tak z Číny, kde ho tká nejaký malý (dúfajme, že len vzrastom) Číňanko.

Čo sa týka jeho histórie, nepôjdeme úplne do detailu, aby si nezaspal, stačí ti vedieť, že vznikol v škótskej vysočine, čo je tam, kde sa odohráva napríklad film Highlander. Aspoň myslím, lebo som toto veľdielo zatiaľ nevidel. Každopádne niekedy v 18. storočí ho začali nosiť v tejto oblasti jednotlivé rodiny, alebo ako ich oni volajú - klany. Aby sa ožratí lepšie rozoznali a nepretiahli vlastnú sesternicu, obliekali si všetci vrámci jedného klanu oblečenie z vlny s rovnakým vzorom. Šili si z neho kilty, teda sukne, ale napríklad aj gajdy. A vlastne asi všetko. Na tartane niečo muselo byť, postupom času, sa totiž dostal nielen na národný odev Škótska, ale rozšíril do celého sveta. To je niečo, ako keby detviansku výšivku nosili napríklad v Brazílii. Celkom slušný úspech jedného vzoru.

​On ale vlastne nie je iba jeden, v súčasnosti ich existujú tisíce rôznych, pretože v podstate ktokoľvek si môže vymyslieť svoj variant. Existuje autorita s názvom The Scottish Register of Tartans, ktorá vedie zoznam tých oficiálnych. No a jedným z najznámejších je Black Watch tartan. Ten si už určite videl nespočetne krát, len si o tom vedel prd makový. Preslávil ho tradičný batalión škótskych highlanderov, ktorí síce nosia sukne, ale zato by ťa asi rozdupali pohľadom. Black Watch. Čierna hliadka.

No a presne tento tartan je moja najobľúbenejšia vychytávka túto sezónu. Zrejme si si všimol, keďže ho mám zhruba na každom druhom instaposte. Najlepšie vynikne s čiernou a ako môžeš vidieť nižšie, aj s tmavomodrou. Na iné kombinácie som si zatiaľ netrúfol. Dôležité je, že keď ho nosím, cítim sa ako William Wallace kombinovaný so Seanom Connerym. Obaja Škóti, samozrejme.

Okrem tartanu si všimni, ako sa dá v zime ľahko spraviť z úplne tuctového modrého obleku a čiernej kravaty celkom zaujímavý a sofistikovaný odev. Stačí výrazný kabát, ako v tomto prípade, a môžeš sa vyblázniť na doplnkoch. Napríklad vyberieš netradičnú farbu topánok, alebo zabijácke manžetové gombíky.

Pozrite si galériu

Na záver ešte rekapitulácia, čo mám konkrétne na sebe: 

  • kabát Zara
  • oblek Tommy Hilfiger
  • košeľu Alain Delon
  • kravatu starú, takže neviem odkiaľ
  • vreckovku do saka Peek & Cloppenburg
  • rukavice Zara
  • topánky Zara

Dnes to bolo poučné a nabudúce sa možno pozrieme na iné tartany, firmy, populárne diela alebo subkultúry, ktoré ich svojho času využívali. Od Burberry až po napríklad punk.

Štýlový deň! Sledujte aj ďalšie vychytávky na mojom blogu.

Rustmanov štýl: Smoking (diel prvý)

Nedávno som pre časopis Break nafotografoval celkom podarený editoriál o pánskych smokingoch. Ak si sem klikol nielen kvôli krásnemu zadku Barbory Bakošovej , ale chceš sa dozvedieť niečo o kultúre obliekania na fajnové večerné príležitosti, si tu správne.