Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Buďte štýloví: Návod pre dokonalé nosenie ponožiek
Zdielať na
Life

Buďte štýloví: Návod pre dokonalé nosenie ponožiek

Zdroj: Shutterstock

Aj vy patríte k mužom, ktorí si ráno naťahujú ponožky ešte spiačky so zavretými očami a v tie lepšie dni možno skontrolujú, či sa vybraný pár predával naozaj spoločne? V tom prípade čítajte ďalej.

Ponožky sú síce detail, ale z detailov sa skladá celkový dojem a výber ponožiek, si jednoznačne zaslúži našu pozornosť.   

Prečo nosíme ponožky vie hádam každý. Chránia naše chodidlá pred chladom, topánky od potu a zápachu a poskytujú komfort, či už pri športe alebo obyčajnej chôdzi. Jedny z prvých historicky nájdených pletených ponožiek boli, podržte sa, navrhnuté pre nosenie v sandáloch. Pochádzajú z obdobia  medzi 4. až 5. storočím nášho letopočtu a nájdené boli na povodí rieky Níl v Egypte.

​Hoci tento u nás neslávne preslávený trend zažíva vo svete boom, my ho odporúčame prenechať módnym dizajnérom a blogerom. A to z preventívnych dôvodov, ak si raz predsa budete chcieť nájsť vážnu známosť. 

Čo sa týka materiálu, pračlovek si okolo nôh omotával ako ochranu rôzne zvieracie kože. V 8. storočí pred Kristom používali starovekí Gréci používali zvieraciu srsť, ktorej pohodlnosť si veľmi nevieme predstaviť. V 2. storočí nášho letopočtu starovekí Rimania zošívali dokopy kožu alebo látky, čo už znie o niečo prijateľnejšie.

V staroveku sa nosili dlhšie nohavice a na nohách farebné kusy látky uchytené na vrchu podväzkom, keďže týmto ponožkám chýbala dnešná textilná guma. Okolo roku 1000 nášho letopočtu, sa nohavice začali skracovať a tvorili s vysokými nadkolienkami jeden celok. V 12. storoči sa k takýmto “nohaviciam” pridalo aj chodidlo a vznikli dnes známe pančuchy. Bohatí šľachtici sa od chudobných odlišovali hodvábnymi pančuchami, ktoré boli prijemne na nosenie a zvýrazňovali svaly na nohách majiteľa.

​Ako kuriozitu spomenieme anglický zákon zo 16. storočia.

Štyria strážcovia na bránach do Londýna sledovali, či ľudia nosia vhodné pančuchy a ponožky pri vstupe do mesta.

Od 19. storočia sa ponožky vyrábajú mechanicky a dnes máme na výber z mnohých materiálov ako napríklad bavlna, vlna, hodváb, bambus, kašmír, ľan, elastan, polyester, ku ktorým sa od svojho objavenia v 40. rokoch minulého storočia pridal nylon.

​Ako si vybrať správne ponožky?

Ponožky musia predovšetkým správne sedieť. Niet horšieho pocitu, ako zhúžvaný kus ponožky tlačiaci v topánkach alebo príliš krátka päta, ktorá sa neustále zošmykuje. Ponožky sú navrhnuté za istým účelom – ponožky k oblekom sú vyššie a zakrývajú členky, kratšie ponožky sú určené na nosenie v športových teniskách, nízke „neviditeľné“ ponožky zas do mokasín. Tenšie ponožky na leto, hrubé vlnené ponožky na zimu a horské túry. Kompresné ponožky, ktoré siahajú až ku kolenám a zakrývajú lýtka sú vhodné do fitness či na cestovanie.

Dôležitý je aj materiál. Najlepší je správny pomer prírodných a syntetických materiálov, aby ponožky nielen pohlcovali, ale hlavne odvádzali vlhkosť a s ňou spojený nepríjemný zápach. Dôležité sú aj praktickosť, hygiena aj farba ponožiek. Už dávno neplatí, že biele ponožky sú na šport a čierne k obleku.

​Všetko je o farbe

Pamätáte si, aká pozornosť bola venovaná farebným ponožkám postave agenta Bootha zo seriálu Kosti? Na pohľad strohý agent FBI farebnými ponožkami vyjadroval svoj nesúhlas s uniformitou jej zamestnancov a akceptovateľným spôsobom preukazoval vlastnú osobnosť. Farebné ponožky sú jednoznačne znakom individuality, ale aj tu platí niekoľko pravidiel.

Osobnosť a oblečenie by mali spolu ladiť. K farebným ponožkám je potrebné množstvo sebavedomia, aby ich výber vyznel ako zámer a nie omyl z nedostatku času pri obliekaní. Pri formálnych príležitostiach platí pravidlo, že základná farba ponožiek by mala byť buď o odtieň svetlejšia alebo tmavšia, ako je farba nohavíc.

Ak sú vaše ponožky výraznej farby, mal by byť zvyšný outfit pomerne jednoduchý, či už v práci alebo vo voľnom čase. Keď sa rozhodnete pritiahnuť pozornosť k svojím nohám, musia byť topánky v bezchybnom stave. Posledným dizajnérskym tipom je zladiť ponožky s ostatnými doplnkami ako opaskom, farbou košele alebo vreckovkou na saku.

Na záver zopár rád:
  • Biele ponožky k obleku sú veľkým nie.
  • Ak si nie ste istý, aké ponožky zvoliť, stavte na čiernu.
  • Ponožky s dierami, starou textilnou gumou alebo vyblednutou farbou nemajú v šatníku miesto. Nebuďte škrob a hneď ich vyhoďte.
  • Mokasíny najlepšie vyzerajú s veľmi nízkymi „neviditeľnými“ ponožkami, nosiť ich však môžete aj bez nich. Nohavice by mali končiť nad členkom pre ležérny look a topánky by mali byť aspoň trochu vychodené, aby vás nedrali. Investujte do vložiek, aby chránili nohu a aj vnútro topánky.
  • Ponožky meňte aj niekoľko krát počas dňa, nielen na konci dňa.
  • Pre formálny výzor voľte ponožky, ktorých hlavná farba je o odtieň tmavšia alebo svetlejšia ako farba nohavíc.

Súvisiace články