Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Talianske hodinky Panerai: Luxus s históriou
Zdielať na

Talianske hodinky Panerai: Luxus s históriou

Zdroj: Dmitry Nucky Thompson/Unsplash

Napriek tomu, že pre širokú verejnosť sú k dispozícii menej ako dvadsať rokov, história Officine Panerai sa začala písať v roku 1860. Spoločnosť, ktorá začala s vybavovaním objednávok pre talianske kráľovské námorníctvo je dnes dokonalou kombináciou talianskeho dizajnu a zložitého švajčiarskeho remeselného spracovania. Povedzme si ich príbeh.

Panerai je vysoko váženou značkou, o ktorej Dr. Franco Cologni, predseda Fondation de la Haute Horlogerie (najprestížnejšia hodinárska organizácia v Ženeve) povedal:

"Panerai nie je len prístrojom na meranie času, ale aj svedkom histórie a hrdinom príbehu, ktorý sa stal časom legendárnym."

Táto legenda sa začala v roku 1860, keď Giovanni Panerai vo Florencii na moste Ponte alle Grazie otvoril svoje hodinárstvo, ktoré fungovalo ako dielňa a tiež ako prvá hodinárska škola v meste. Začiatkom 20. storočia sa obchod presťahoval do Palazzo Arcivescovile na námestí San Giovanni a pokračoval pod názvom Giovanni's Orologeria Svizzera.

Obchod, bol neskôr zatvorený, znovu ho otvorili v roku 2001. Dnes je významným miestom stretávok zberateľov a fanúšikov Panerai, kde sa okrem súčasných kolekcií nachádzajú aj legendárne skvosty z minulosti.

Nick Karvounis/Unsplash

​​Giovanni Panerai pôvodne vyvíjal rôzne prístroje pre talianske kráľovské námorníctvo, ktoré bolo založené v roku 1861 a svoju činnosť ukončil až na konci druhej svetovej vojny.

Okrem sextantov určujúcich polohu, čiže uhlomerov z obojstranných zrkadiel používaných pri navigácii, námorného chronometra a iných zariadení, sa názov značky Panerai spája aj s vytvorením revolučnej svietiacej mechanickej kalkulačky, ktorú počas prvej svetovej vojny používali pri vystreľovaní torpéd.

V tridsiatych rokoch minulého storočia vyrábal Panerai aj kompasy a hĺbkové meradlá pre podmorskú divíziu námorníctva Decima Flottiglia MAS. V roku 1936 vytvoril pre divíziu potápačov talianskeho kráľovského námorníctva prvý prototyp náramkových hodiniek – Radiomir. Ich názov pochádza z patentu zlúčeniny. Jedná sa o prášok s vysokým obsahom rádia, ktorý výborne drží na podklade a v tme výrazne svieti. Používal sa hlavne na zameriavacích zariadeniach a Panerai ich použil na ciferníku svojich hodiniek, čím zabezpečil ich viditeľnosť v tme pod vodou.

Od roku 1940 sa mechanizmus a puzdro hodiniek Radiomir vylepšovalo, vďaka rastúcim požiadavkám námorníctva, ktoré potrebovali hodinky vhodné pre dlhú dobu pod vodou. Inovácia sa nezastavila: V roku 1949 model hodiniek Radiomir svietiaci na báze rádia, nahradil Luminor s novým patentovaným svietidlom na báze trícia.

V roku 1950 bol vyrobený nový model pomenovaný po hodinkách Luminor, ktorý je dnes jedným z najznámejších na svete. Luminor 1950 a jeho tenšia verzia Luminor Due boli inšpirované pôvodným modelom.

​Panerai mohol zostať v zámorí úplne neznámou značkou, nebyť Sylvestra Stalloneho, ktorý pri nakrúcaní katastrofickej drámy Denné svetlo (1996) náhodou v Ríme zakopol o jeden exemplár. Z tohto stretnutia sa zrodila večná láska a model Pre-Vendome Luminor Panerai Daylight premenovaný na Sly Tech podaroval aj Arnoldovi Schwarzeneggrovi. Panerai debutovali prvýkrát na filmovom plátne práve vo filme Daylight a na Sylvestrovom a Arnoldovom zápästí, sa odvtedy objavili mnohokrát. A tak sa stala značka populárna.

Náhle svetoznámy Panerai odkúpila v roku 1997 spoločnosť Richemont (dnes Vendôme Luxury Group) a čoskoro na trh znova uviedli model Luminor, ktorý sa stal medzitým legendárnym. Odvtedy značka prudko stúpa: v súčasnosti má celosvetovo šesťdesiatdeväť obchodov vrátane vlajkovej predajne v dizajnérskej štvrti v Miami, ktorú navrhla architektka Patricia Urquiola.

Dušou úspechu Panerai je výkonný riaditeľ spoločnosti Angelo Bonati, vynikajúci športovec, ktorý prevzal spoločnosť v roku 2000. Ako fanatik do jácht odštartoval Bonati v roku 2005 sponzorskú kampaň vo forme pretekov jácht svetovej úrovne Panerai Classic Yachts Challenge a v nasledujúcom roku si zakúpil plachetnicu Eilean, vyrobenú v roku 1936, ktorú po troch rokoch trvajúcej kompletnej rekonštrukcii, spustili na vodu. Eilean odvtedy pravidelne brázdi vlny na súťaži a vďaka svojej histórii je jednou z najslávnejších talianskych lodí, pravidelne sa objavujúcej na stránkach popredných jachtárskych magazínov.

Bonati hrdo nasleduje stáročné tradície Panerai:

"Uctievame krásny a jedinečný dizajn našich hodiniek – nielen po estetickej stránke, ale aj identity. Na túto kombináciu dizajnu a identity, sa naďalej Panerai zameriava."

Táto úcta k tradícii so sebou strhla Sylvestra Stalloneho aj Arnolda Schwarzeneggera a tiež ďalšie celebrity ako Brad Pitt, Pierce Brosnan, Jason Statham, Orlando Bloom a Daniel Boulud.

​Panerai sú dokonalým dôkazom toho, že úspešné luxusné hodinky sa nemusia vyrábať len vo Švajčiarsku.

Súvisiace články