Nedávno som pre časopis Break nafotografoval celkom podarený editoriál o pánskych smokingoch.

Ak si sem klikol nielen kvôli krásnemu zadku Barbory Bakošovej, ale chceš sa dozvedieť niečo o kultúre obliekania na fajnové večerné príležitosti, si tu správne. Zaradil som ho do kategórie Moja práca, keďže za svoje poslanie už nepovažujem iba niečo kvalitne nafotiť, ale sa v týchto veciach aj vyznať a poučiť tých, ktorí sa ešte nevyznajú a stoja o to.

Zdroj: Adam Rustman

​Sezóna organizovanej zábavy sa u nás začína Plesom v opere. Ten určite neujde tvojej pozornosti, keďže hneď v pondelok, ak nie ešte skôr, zaplavia všetky informačné kanály (doslovne) reportáže o tom, kto ukázal dekolt, kto sa ožral, kto vyliezol na pódium a bliakal tam do mikrofónu, no a ,samozrejme, hlavne o tom, kto mal čo oblečené. Ak si nedopatrením obdržal pozvánku na vyššieuvedený či iný ples, alebo ťa tvoja polovička donútila na nejaký zakúpiť lístky, a nechceš zle dopadnúť v rubrike Módna polícia, je najvyšší čas zamyslieť sa nad tým, čo dáš na seba. A do seba.

Keďže je známe, že priemerný muž podstupuje minimálne raz týždenne reset pamäte, rozhodol som sa, že z tohto informáciami nabitého elaborátu spravím článok na pokračovanie. Pekne jednu za druhou. Myslím fotky, ty prasa. Dnes si teda rozoberieme úplné základy.

Na začiatok si povedzme, že si nevystačíš s čiernym oblekom. Nech je akokoľvek čierny, nech ťa stál aj dve plné nádrže, nech si to aj podľa teba nikto nevšíma, obliecť si na ples obyčajný čierny oblek je sedlačina. Áno, je to najmenšie zlo, ešte si si mohol dať aj rifle s košeľou a podobné lahôdky, ktoré sa už dali na plese vidieť, no stále je to ťažký prúser, aký by sa dospelému chlapovi už nemusel stávať. Preto budeš potrebovať smoking. Aj ten je najčastejšie čierny, no je na ňom niekoľko zásadných vylepšení. Čítaj a sleduj fotku. Nie Barborinu riť, ale to, čo má ten chlap na sebe.

​​Smokingové sako má oproti obyčajnému obleku lesklú hodvábnu fazónu alebo klopu, skrátka tú časť na hrudi, s dohora vykrojenými okrajmi. Obyčajný oblek ich obvykle nemá dohora a už vôbec nie lesklé. Sleduj ďalej, keď niečomu nerozumieš, vráť sa. Smokingové sako má vždy jeden gombík. Teda jednoradové. Alebo šesť, keď je sako dvojradové, ako to na fotke. Už sa to komplikuje, čo? Všetky gombíky musia byť pokryté tou istou látkou ako klopy, teda hodvábom.

Nohavice musia byť, samozrejme, z toho istého materiálu ako sako, v žiadnom prípade nestačí iba podobný odtieň. Je takmer nevyhnutné kupovať ich spolu so sakom, keďže niekedy sa materiál líši aj vrámci tej istej látky jedného výrobcu. Majú lampas, čo je tenký pásik lesklého hodvábu na bočnom šve. Dĺžku nohavíc si detailnejšie rozoberieme inokedy, kedže to je, špeciálne u nás, samostatná kapitola nevkusu. Nateraz ti musí stačiť, že nemajú byť na puku ani raz zlomené, alebo práve jeden raz. Určite nie naskladané ako harmonika, ani krátke ako po mladšom bratovi. Pozor, po určitej hranici platí, že čím kratšie, tým si viac hipster. A to nechceš. Je úplne normálne a žiadané, že si po kúpe nohavice necháš skrátiť presne na tvoju dĺžku, ony sa totiž predávajú o dosť dlhšie, aby boli v pohode aj extra vysokým chlapom.

Košeľa je výlučne biela a smokingová. Tie majú tú časť, ktorú vidno, zo zdvojenej látky, aby ti nepresvitala chlpatá hruď. Pod košeľu sa nenosí tričko a už vôbec nie tielko, výnimkou je, ak sa fakt potíš ako džezmen, ale aj tak zváž, či to vlastne tričko ešte nezhorší. Kvalitná košeľa sa tak ľahko nezapotí, navyše sako by si aj tak nemal dávať vôbec dole. Košeľa musí mať na rukávoch zapínanie na manžetové gombíky, najčastejšie má dvojitú tzv. francúzsku manžetu. Manžetové gombíky decentné, na tvojom leveli sa držme striebornej farby, alebo s čiernym detailom. Určite nie farebné, s nápismi a inými hovadinami, ktoré si môžeš dať, keď už vieš, čo robíš. Okrem toho, smokingová košeľa má buď skryté zapínanie, kedy je nad gombíkmi ešte jeden pás látky, takže ich nevidno, alebo ako v tomto prípade s priznanými ozdobnými gombíkmi. Čiernymi. Existujú aj košele so stojačikovými goliermi. Sú prípustné, no ja nie som ich zástancom. Čierny motýlik, o ktorom sa dočítaš nižšie, na nich podľa mňa vyzerá ako obojok. Alebo ako choker. Dusič. To nie je sexuálna praktika, ale legálny ženský obojok, ktorý si dokonca samé nasadzujú. A je teraz moderný. Nie som si ale istý, či ho chceš mať aj ty, takže sa asi radšej drž košele s klasickým golierom.

​No a teraz to najdôležitejšie, motýlik. Kvôli nemu sa totiž tento outfit označuje black tie alebo cravate noire. Áno, to bolo francúzsky, alebo v tomto prípade internacionálne. Budeš to mať zrejme napísané na pozvánke, aby sa organizátor uistil, že aspoň tá nedementnejšia časť hostí príde v smokingu. Ak si to ešte nepochopil, motýlik je vždy čierny. Existuje síce jedna výnimka, tú ti prezradím nabudúce, ale zatiaľ sa držme čierneho. Ak si sa dočítal až sem, si na najlepšej ceste obliecť sa na ples ako pán. Moja najcennejšia rada v tomto článku totiž je, že motýlik by mal byť viazací. To znamená, že si ho uviažeš sám. Ja viem, tie predviazané pripínacie sú jednoduchšie a blabla. Skús si niekedy všimnúť aký je viazací motýlik estetický a sofistikovaný. Aký je dospelý. Naproti tomu, tie predviazané sú ako cez kopírku, sú nudné, tuctové a vyzerajú lacno. Okrem toho ich nosia čašníci, alebo malí chlapci. U nás v drvivej väčšine prípadov aj všetci ostatní chlapi, no ak sa rozhodneš pre viazací, každý, kto sa aspoň trochu vyzná, bude vedieť, že vieš. Nemaj obavy, zaviazať ho dokážeš, viaže sa totiž ako šnúrka na topánke. Nekecám, fakt je to také jednoduché.

Ešte jeden detail oddelí tvoj večerný odev od zle oblečenej masy. Vreckovka do saka. Biela, hodvábna. Bodka. Poskladať si ju môžeš takmer hociako, existuje na to asi milión spôsobov, ale najčistejší je obyčajný prúžok.

Tento konkrétny smoking pozostáva zo:

  • smokingového saka, nohavíc a košele Suitsupply
  • motýlika Marks & Spencer
  • vreckovky Peek & Cloppenburg

To by sme mali asi tak všetko, topánky si rozoberieme nabudúce, keď ich bude vidno. Nezabudni si spodky a skús sa trochu učesať.

V ďalšom diele sa budeme venovať inému variantu tohto krásneho mužského odevu a povieme si niečo aj o správaní. Snáď si dovtedy nestihneš urobiť hanbu.

Príjemnú štýlovú zábavu!  Sledujte aj ďalšie vychytávky na mojom blogu.