Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Patek Philippe: Švajčiarske luxusné hodinky s poľskými koreňmi
Zdielať na

Patek Philippe: Švajčiarske luxusné hodinky s poľskými koreňmi

Zdroj: Patek Philippe

Príbeh jednej z najvýznamnejších značiek na trhu s luxusnými hodinkami, začal v Ženeve pred 180 rokmi a je jednou z najvyhľadávanejších značiek hodinárov v súčasnosti. Bola obľúbená aj u kráľovských rodín a pápežov. Pozrime sa, kde a ako začal jej príbeh.

Ako takmer všetky významné luxusné hodinky aj Patek Philippe sa zrodili vo Švajčiarsku, ale ich korene siahajú do Poľska. Antoni Norbert Patek sa narodil v roku 1812 v malom poľskom meste Piaski. Po Novembrovom povstaní (1830-1831) bol nútený so svojimi vojenskými druhmi nútený emigrovať pred útlakom Ruska.

Patek sa najprv usadil vo Francúzsku a neskôr vo Švajčiarsku a začal používať meno Antoine Norbert de Patek.

​V Ženeve ho okamžite očarilo majstrovstvo hodinárstva a v roku 1839 spolu s ďalším poľským emigrantom, uznávaným ženevským hodinárom Françoisom Czapekom otvorili manufaktúru Patek, Czapek & Cie, ktorá od začiatku vyrábala kvalitné hodinky miesto sériovej výroby orientovanej na profit.

Aj keď sa v začiatkoch spolupráce Pateka s Czapekom na ich výrobkoch často objavovali poľské historické, ľudové či tradičné náboženské motívy, spoločné korene sa ukázali ako nedostatočné. Ich vzájomný vzťah sa pokazil natoľko, že Patek sa musel poobzerať po novom partnerovi, ktorého v roku 1844 našiel na priemyselnej výstave vo Francúzsku.

Patek Philippe

​Tu si všimol Jean Adrien Philippeho, ktorý v tom čase patentoval svoj model hodiniek fungujúcich bez naťahovania kľúčom, za ktoré získal zlatú medailu výstavy. Philippe a Patek čoskoro našli spoločnú reč a začali spolupracovať:

V roku 1845 sa Philippe presťahoval do Ženevy, kde nastúpil do Patekovej firmy ako technický riaditeľ a partner spoločnosti, ktorá sa po Czapekovom odchode najprv volala Patek & Cie a a od roku 1851 fungovala ďalej ako Patek, Philippe & Cie.

Spolupráca čoskoro priniesla zaslúžené ovocie: v roku 1855 na parížskej Exposition Universelle bola ich práca odmenená zlatou medailou, po ktorej nasledovali mnohé ocenenia a míľniky v histórii spoločnosti.

Okrem iného sa meno Patek Philippe spája aj s prvými náramkovými hodinkami švajčiarskej výroby, ktoré boli v roku 1868 vyrobené pre grófku Koscowicz. Značka sa stala populárnou nielen v kráľovských rodinách, ale aj u pápežov.

Náramkové hodinky grófky Koscowicz

Náramkové hodinky grófky Koscowicz

Patek Philippe

​Patek a Philippe mali perfektnú deľbu práce: zatiaľ čo Philippe bol zodpovedný za kontrolu a vývoj výrobných procesov a inováciu, Patek sa pokúsil do dizajnu hodiniek, čo najviac začleniť slávne dekoratívne prvky, pričom sa staral aj o  miestnu a medzinárodnú povesť značky.

Vďaka Patekovi používali vysoko špecializovaní remeselníci také tradičné ručné dekorácie, ako napríklad maľba na smalt, maľované miniatúry, kovové gravírovanie alebo intarzia. Aj keď  sú dnes tieto techniky veľmi vzácne, Patek Philippe a jemu podobné exkluzívne hodinky nimi stále disponujú.

Patek Philippe

Po Patekovej smrti v roku 1877 nechcel jeho jediný syn Léon pokračovať v šľapajách svojho otca, miesto toho sa rozhodol užívať si svoj podiel z dedičstva po zvyšok života. Povinnosti tak na seba prevzal jeho zať Joseph Antoine Benassy-Philippe a od neho Philippeho najmladší syn Joseph Emile Philippe. Jean Adrien Philippe umrel 5. januára 1894.

​„Nikdy nevlastníš hodinky Patek Philippe. Iba ich uchovávaš pre budúce generácie.“

Noví majitelia Joseph Emile a Joseph Antione, sa v roku 1901 rozhodli v záujme ochrany spoločnosti vyhlásiť firmu za akciovú spoločnosť. Po smrti Josepha Emila spoločnosť prevzal jeho syn Adrien, ako posledný potomok pôvodných zakladateľov.

Calatravský kríž - oficiálne logo spoločnosti.

Calatravský kríž - oficiálne logo spoločnosti.

Patek Philippe

​Medzičasom, v roku 1887 zaregistrovali za oficiálne logo spoločnosti calatravský kríž, ktorého história siaha do stredoveku. Kríž bol pôvodne symbolom španielskeho rytierskeho rádu Calatrava, ktorý úspešne bránil Španielsko proti maurským útokom. Stal sa tak symbolom odvahy, šľachetnosti a nezávislosti, teda hodnôt, ktoré značka Patek Philippe vyznávala a zároveň katolíckym symbolom odkazujúcim na náboženské korene jej zakladateľov.

Shutterstock

​Veľká hospodárska kríza zasiahla aj spoločnosť Patek Philippe: rovnako ako v prípade ostatných luxusných značiek, aj u nich prišlo k drastickému poklesu počtu zákazníkov a v roku 1932 stála spoločnosť na pokraji krachu. Nechceli ju však predávať svojim konkurentom, miesto toho spravili ponuku ich hlavnému dodávateľovi Cadrans Stern Frères.

Pomocou bratov Sternovcov Patek Philippe prežil krízu – súrodenci zatiaľ odkúpili akcie spoločnosti, takže do konca roka 1932 bola úplne v ich vlastníctve.

Patek Philippe

​Podpora a vplyv rodiny Sternovcov priniesli spoločnosti pozitívne zmeny, vďaka čomu sa Patek Philippe nielen vrátil, ale čoskoro sa stal vedúcou značkou. Pod ich vedením, sa napríklad, zrodil dizajn náramkových hodiniek Calatrava inšpirovaný nemeckým hnutím Bauhaus. Aj v súčasnosti patrí tento model medzi tie najvyhľadávanejšie.

Jeden model slávnej kolekcie Calatrava

Jeden model slávnej kolekcie Calatrava

Patek Philippe

​V roku 1937 dosiahli ďalší míľnik: Patek Philippe prišiel s prvými World Time hodinkami na svete, ktoré zobrazujú presný čas v dvadsiatich štyroch časových pásmach - a sú zároveň predchodcami slávnych kolekcií Complications a Grand Complications.

Tieto úspechy nasledovali také modely ako zjednodušený a sofistikovaný Golden Ellipse (od r. 1968), športovo elegantný Nautilus (od r. 1976), alebo modely geometrických tvarov Gondolo z roku 1993.

Nádherný Golden Ellipse.

Nádherný Golden Ellipse.

Patek Philippe

​Spoločnosť, vedená aj v súčasnosti potomkami Sternovcov, sa  čoskoro pozviechala a dnes je celý výrobný proces hodiniek schopná obstarať sama. Patek Philippe je okrem svojej tradičnej hodinárskej produkcie známy aj založením múzea v Ženeve v roku 2001, ktorým skladá imaginárny klobúk pred históriou hodinárstva. Spolu so svojimi vintage výtvormi pomáhajú zviditeľniť aj ostatných európskych výrobcov legendárnych značiek a ponúkajú prierez ich päťstoročnou históriou.

Supercomplication predaný za rekordnú sumu.

Supercomplication predaný za rekordnú sumu.

Patek Philippe

​Úspech spoločnosti dokazuje skutočnosť, že vintage produkty Patek Philippe znamenajú dnes pre mnohých zberateľov oveľa  viac než obyčajné hodinky. Napríklad, model Supercomplication, ktorý si v roku 1933 kúpil bankár Henry Graves Jr. bol na aukcii Sotheby’s v roku 1999 predaný za 11 miliónov dolárov. O pätnásť rokov neskôr si hodinky našli  nového majiteľa - za 24,4 miliónov dolárov.

Súvisiace články