Jasno
10°
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Škola džentlmena: 6 spôsobov, ako si uviazať šál
Zdielať na

Škola džentlmena: 6 spôsobov, ako si uviazať šál

Zdroj: Shutterstock

Spôsob, akým nosíte šál o vás prezradí veľa.

Vhodne zvolený a hlavne správne uviazaný šál je pre muža prvou obranou voči nepriaznivému počasiu. Ak si vyberiete správne, šál vám pridá na šarme a výzore. Jeho nosenie oceníte počas zimných mesiacov, ale je vhodný aj do daždivého počasia, veterných dní na pláži prípadne vo veľmi klimatizovaných budovách.

V nasledujúcom článku vám prinášame návod, ako si uviazať šál šiestimi spôsobmi a vyzerať stále štýlovo. Čítajte ďalej. 

Mestský štramák

Gentlemanual

​Ide o jednoduchý uzol, ktorý udrží váš šál úhľadný počas celého dňa. Ako tento výzor docieliť? Zložte šál v strede na polovicu a dajte si ho okolo krku. Následne prevlečte nespojený koniec šálu cez oko, ktoré vzniklo preložením šálu. Uzol à la mestský štramák spĺňa obidva účely – je funkčný a jednoduchý na rýchlu úpravu za chôdze. Keďže slučka drží šál pevne na svojom mieste, je tento štýl viazania vhodný na jazdu na motorke, alebo v aute s otvorenou strechou. Tenší šál bude tiež výborným spoločníkom pri letnej jazde na bicykli alebo Vespe. Nech už sa ho rozhodnete nosiť pri ktorejkoľvek príležitosti, vždy poskytne vášmu celkovému výzoru čistý a ucelený dojem.

Ležérny elegán

Gentlemanual

​Už z názvu je jasné, že sa jedná o štýl, ktorý v sebe spája dômyselnú eleganciu s uvoľnenou neviazanosťou. Veď vyskúšajte sami – položte si šál cez ramená tak, aby vpredu jeden koniec šálu ostal dlhší ako druhý. Dlhší koniec následne omotajte okolo krku raz, prípadne dvakrát, keď chcete docieliť robustnejší výzor alebo potrebujete lepšiu ochranu proti zime. Konce šálu nechajte vpredu voľne splývať. Ich nerovnomerná dĺžka vzbudí prirodzenejší a spontánnejší vzhľad, ale konečná úprava je len a len na vás.

Spôsob nosenia šálu okolo krku na štýl ležérneho elegána je vhodný k zimným outfitom a tiež výborným spôsobom ako nosiť tenký látkový šál v lete k ležérno-elegantnému oblečeniu, ako napríklad tričko doplnené sakom. Čo sa týka funkčnosti, aj tenší šál vám poskytne príjemnú ochranu pred vetrom pri prechádzkach pri rieke či jazere alebo posedeniach v kaviarni, kde je teplota na termostate nastavená o kúsok nižšie, ako by bolo ideálne.

Člen univerzitnej rady

Gentlemanual

​Ďalší spôsob je najlepšou voľbou k formálnemu outfitu a v podstate vždy, keď potrebujete dodať hornej polovici svojho odevu pestrosť. Na výber máte z dvoch možností: šál necháte voľne splývať cez ramená (krok 1), alebo ho zapravíte do zapnutého kabáta (krok 3). Jednoznačná voľba pri návšteve opery ako doplnok obleku alebo smokingu.

Celková odolnosť takéhoto outfitu je podmienená dĺžkou šálu. Kým jeho konce presahujú dĺžku vášho kabáta, dobre si premyslite, či je takýto vzhľad vhodný na danú príležitosť. Ak máte cez sako prehodený aj zvrchník, neodporúčame umiestniť šál pod jeho golier alebo chlopne. Hoci takýto styling vídame často v uliciach, nie je tou najšťastnejšou voľbou. Konce šálu pri nosení zvrchníka jednoznačne zastrčte dovnútra (krok 3), alebo si zvoľte iný druh viazania.   

Expert v odbore

Gentlemanual

Tento uzol nápadne pripomína spôsob viazania pánskej šatky. Aby ste ho docielili, nechajte šál voľne splývať od ramien dopredu v rovnakej dĺžke. Následne preložte jeden koniec šálu zhora cez druhý a priveďte ho naspäť navrch cez vzniknutý otvor pod krkom. Ovinutý koniec šálu, sa teraz nachádza na vrchu a jeho dĺžku, si môžete ľubovoľne prispôsobiť.

Takto uviazaný šál nechajte na oblečení voľne splývať alebo jeho konce zapravte do športového saka či kabáta. Keď si vyberiete druhú možnosť, lepšie vynikne tenší hodvábny šál. Tento uzol je ideálny za volantom klasického kabrioletu alebo motorky. Čo ale v prípade, ak nesedíte v otvorenom aute? Čítajte nižšie.

Večný cestovateľ

Gentlemanual

​Šál na štýl večného cestovateľa je ako jeho majiteľ, neustále v pohybe. Keď aj vás tento popis vystihuje, prispôsobte mu svoj výzor – šál si voľne umiestnite okolo krku, pričom jeden koniec ostáva kratší ako ten druhý. Dlhší koniec následne prehoďte na chrbát krížom cez plece. Ak máte dlhší šál, celý ho raz obtočte okolo krku, než ho prehodíte cez rameno. Večný cestovateľ je jedným z najležérnejších spôsobov nosenia šálu a jednoznačne sa hodí dynamickým typom s tendenciami neustále objavovať nové veci.

Víkendový pohoďák

Gentlemanual

​Ako názov predpovedá, tento štýl nosenia šálov s najväčšou pravdepodobnosťou uvidíte v uliciach Ríma alebo Paríža, kde sú ľudia povestní svojim pôžitkárskym prístupom k životu. Styling začnite nerovnomerným rozložením šálu – kratší koniec pridržte kúsok pod krkom, kým dlhší raz alebo dvakrát obtočíte okolo, kým vpredu ostane rovnako krátky. Pre zväčšenie objemu uvoľnite šál potiahnutím do strán. Ako stvorený pre veterné dni a vychutnávanie víkendu zo sedadla auta so spustenými oknami.  

Súvisiace články