Lyžiarska sezóna je v plnom prúde a častou témou je, ako sa starať o svoju fyzickú integritu a ako predchádzať zraneniam a nehodám.

Pri lyžovaní nestačí myslieť len na svoje kĺby a ťažkosti, ktoré sa vyskytujú v dôsledku nízkeho tlaku vzduchu resp. parciálneho tlaku kyslíka vo väčších výškach, riziku je vystavená aj naša pokožka a stojí za to jej venovať trochu viac pozornosti.

Slnečné žiarenie

Žiaľ, nielen počas letných dovoleniek, ale aj počas lyžovania je dôležité chrániť svoju pleť pred slnečnými lúčmi. Ochranný štít tvorený atmosférou sa s nadmorskou výškou znižuje, takže slnko je agresívnejšie (množstvo UVB žiarenia, ktoré na pokožku pôsobí, sa zvyšuje každých 300 metrov o 4 percentá). Okrem toho odraz slnka na snehu výrazne zvyšuje ultrafialové žiarenie dopadajúce na pokožku (sneh môže odraziť 80 percent UV žiarenia, ktoré naň dopadne). Môže byť také intenzívne, že ak sa dostatočne pred ním nechránite, môže vám odspodu spáliť nosné dierky. Zvlášť dôležité je chrániť si pery, pretože koža je na nich veľmi tenká.

Čo robiť?

Rovnako ako na pláži, používajte krémy s UV faktorom (min. 30 SPF) alebo špeciálny opaľovací krém na tvár. Nezabudnite si ho vziať so sebou aj na svah, keďže pre svoju ochranu je dobré ho na pleť natierať každé 2-3 hodiny. Existujú aj balzamy na pery, ktoré okrem dlhotrvajúcej hydratácie pier zaisťujú aj ochranu pred UV žiarením. Ak máte na konci dňa, že ste opálení, používajte regeneračné, takzvané after sun produkty.

​Suchý vzduch a vietor

Zima, studený vietor, suchý vzduch a nadmorská výška, všetky tieto faktory poškodzujú prirodzenú ochranu vašej pleti, ktorá spočíva v jej hydratácií a elasticite. Môžete sa preto chrániť buď maskou alebo šatkou na tvári, alebo krémom s vysokým obsahom tuku. Bude vám slúžiť ako ochrana, ktorá udrží prirodzenú vlhkosť pleti a zabráni omrzlinám.

Omrzliny

Ako posledné spomenieme omrzliny, ktoré môžu vzniknúť pri lyžovaní bez rukavíc, alebo nedostatočnom zimnom oblečení. Prvou pomocou je postupné zahrievanie, v žiadnom prípade nepotierajte postihnuté miesto snehom, ani nezahrievajte dychom. Pokúste sa človeka s omrzlinami zohrievať vlastnými rukami. Omrznuté prsty na ruke si môže dať napríklad pod pazuchu. Pomáha teplo aj vlažné obklady. Rozhodne po príchode zo svahu neskočte pod horúcu sprchu. Ak sa objavia pľuzgiere, vyhľadajte pomoc odborníka.