My muži sme známi svojou super schopnosťou vtesnať všetky osobné veci do ľubovoľného vrecka. Či už na nohaviciach, teplákoch, saku alebo kabáte. Nezáleží nám, či pri chôdzi štrngáme alebo naše vrecká doslova praskajú vo švíkoch. Sú predsa na to, aby sa používali.

K tomuto scenáru si predstavte svoju drahú polovičku, ako sa vám snaží vrecká na saku pri spoločenskej udalosti odľahčiť a ako záchranu ponúka útroby svojej kabelky, nanešťastie veľkosťou úplne nepostačujúcej. 

Máme pre vás riešenie – pánska taška, takzvaný “man-bag” má dlhú históriu a jednoznačné miesto v šatníku každého moderného muža.  

Trocha histórie     

V staroveku si muži uchovávali svoje osobné veci a jedlo vo vakoch pripevnených okolo pásu alebo nohy, ktoré sa vyrábali z hodvábu, kože alebo kovu. Ich postupný úpadok prišiel s dobou renesancie, kedy sa na odev začali pridávať vrecká.

Zdroj: Flickr

​Nosenie týchto vakov už nebolo potrebou, ale ukážkou spoločenského postavenia. Menšie vrecúška vyrobené z drahých kovov, drahokamov, korálikov a ľanu, si ľudia plnili kvetmi alebo korením, aby prekryli svoj telesný pach.

Pracovné tašky

V dobách renesancie sa zrodila aj kožená aktovka, ktorú prevažne nosili deti do škôl.

Klasický pánsky kufrík uzrel svoj zrod spoločne s príchodom nového spôsobu dopravy, a to železníc počas priemyselnej revolúcie. Materiál a tvar musel byť dostatočne odolný, aby ochránil obsah kufríka pred poškodením počas cesty.

Za dve storočia sa toho zmenilo málo – hranatý tvar kufríkov nahradil jemnejší s oblými tvarmi, odolný materiál, rúčku a zámok vídame na pracovných stretnutiach podnes. Moderné pracovné tašky majú aj dlhšie pútko cez rameno na pohodlný presun po meste.

Pozrite si galériu

​Ďalšie pánske tašky, ktoré vznikli potrebou doby sú takzvaný chlebník a taška Duffel. Obe boli súčasťou uniforiem vojakov počas svetových vojen a vďaka svojej praktickosti sú populárne dodnes.   

Veľkosťou menší chlebník bol vyrobený z ľahkého látkového materiálu a na opasok sa pripevnil pútkami. Najčastejšie obsahoval denníky, jedlo a zdravotnícky materiál. Pridajte k chlebníku dlhú rúčku cez rameno a pánska taška je na svete.

Chlebník Chlebník Zdroj: MP44.nl

Športové tašky

Po taške Duffel, pomenovanej podľa belgického mesta, v ktorom bola pôvodne navrhnutá, siahnite, keď sa chystáte na tréning alebo pár dňový výlet. U nás známa jednoducho ako športová taška, pozostáva z jedného veľkého úložného priestoru, rúčok a pásu cez rameno.

Pozrite si galériu

Crossbody

Moderné pánske tašky cez rameno sú buď menšie a veľkosťou sa do nich zmestí napríklad iPad alebo väčšie, ktoré obsiahnu aj váš notebook. Menšia pánska taška crossbody, sa nosí krížom cez telo. Je vhodná na každodenné nosenie a cestovanie, keďže bezpečne uschová všetky vaše osobné veci.

Pozrite si galériu

Messenger bag

Do väčšej a dnes legendárnej messenger bag (poštárska taška) bez problémov vložíte knihy, dokumenty, notebook a svojou univerzálnosťou je vhodný na akúkoľvek príležitosť.  

Pozrite si galériu

Carryall & Weekender

Určite sa nezabudnite pri návšteve obchodného centra popozerať aj po taške typu carryall/holdall („unesie všetko“) alebo weekender („víkendovka“). Carryall tašky majú väčšinou rozmer kabínovej batožiny a dizajnovo sú viac prepracované ako tašky Duffel. Sú z hrubšieho materiálu, prípadne kože a po stranách majú vrecká na doklady. Ako už popis naznačuje, táto štýlová taška je perfektný spoločník na kratšie služobné cesty.  

Pozrite si galériu

Ležérnejší weekender zvykne mať okrem pútka cez rameno aj dve kratšie rúčky. Vyrobený poväčšine z ľahšieho materiálu sa od športových tašiek líši svojím hranatým tvarom. Weekender je vhodný na víkendové cesty a výlety.

Pozrite si galériu

Clutch

Debaty o tom, či sú tašky určené výhradne ženám, sú už dnes, našťastie, prežitkom. Veľký boom práve zažíva pánska clutch („taška do ruky“), ktorú síce musíte držať v ruke, no dodá vám viac štýlu ako spomínaná crossbody. Dôkazom toho sú pánske tašky od svetových módnych dizajnérov, ktorými rozhodne žiaden outfit nepokazíte.

Pozrite si galériu

​Pánske tašky odstraňujú zaužívané stereotypy aj vďaka rastúcemu záujmu mužov o módu. A ktovie, možno to budú v budúcnosti ženy, ktoré si budú požičiavať priestor v taške od nás. A ako správni džentlmeni by sme im ho rozhodne mali ponúknuť.